GLOBAL: Execuțiile au ajuns la cel mai mare număr din ultimii aproape zece ani

  • Creșterea numărului de execuții în Iran a dus la cel mai mare număr de execuții din 2015 încoace
  • Progresele înregistrate în SUA se opresc brusc pe măsură ce numărul de execuții crește
  • China continuă să execute mii de oameni, amenințând în același timp populația că infracțiunile vor fi pedepsite cu moartea
  • Numărul record minim de țări care aplică pedeapsa cu moartea demonstrează progrese

Execuțiile au ajuns în 2023 la cel mai mare număr din ultimii aproape zece ani, cu o creștere bruscă în Orientul Mijlociu, a anunțat astăzi Amnesty International cu ocazia publicării raportului anual privind utilizarea pedepsei cu moartea la nivel mondial.

În total, în 2023 au avut loc 1 153 de execuții, care nu includ miile de execuții despre care se crede că au avut loc în China, marcând o creștere de peste 30% față de 2022. A fost cea mai mare cifră înregistrată de Amnesty International din 2015, când se știe că au fost executate 1.634 de persoane. În ciuda acestei creșteri, numărul țărilor care au aplicat pedeapsa cu moartea a atins cel mai scăzut nivel din istorie, potrivit Amnesty International.

„Creșterea a numărului de execuții înregistrate s-a datorat în primul rând Iranului. Autoritățile iraniene au dat dovadă de un dispreț total față de viața umană și au intensificat execuțiile pentru infracțiuni legate de droguri, subliniind și mai mult impactul discriminatoriu al pedepsei cu moartea asupra comunităților cele mai marginalizate și sărace din Iran”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International.

„În ciuda regreselor pe care le-am văzut în acest an, în special în Orientul Mijlociu, țările care continuă să aplice pedeapsa cu moartea devin din ce în ce mai izolate. Campania noastră împotriva acestei pedepse inumane dă rezultate.  Vom continua până când vom pune capăt pedepsei cu moartea.”

Cele cinci țări cu cel mai mare număr de execuții în 2023 sunt China, Iran, Arabia Saudită, Somalia și SUA. Doar Iranul a fost responsabil pentru 74% din toate execuțiile înregistrate, în timp ce Arabia Saudită a reprezentat 15%. Somalia și SUA au efectuat un număr mai mare de execuții în 2023.

S-a înregistrat o creștere cu 20% a numărului de condamnări la moarte pronunțate la nivel mondial în 2023, ajungând astfel la un total de 2.428.

Numărul execuțiilor în Iran a crescut

În Iran, autoritățile au intensificat utilizarea pedepsei cu moartea pentru a instaura frica în rândul populației și pentru a-și întări controlul asupra puterii, efectuând execuții în întreaga țară. Cel puțin 853 de persoane au fost executate, marcând o creștere de 48% față de 576 în 2022. Execuțiile au afectat în mod disproporționat minoritatea etnică iraniană Baluchi, care a reprezentat 20 % din execuțiile înregistrate, deși reprezintă aproximativ 5 % din populația Iranului. Au fost executate cel puțin 24 de femei și cel puțin cinci persoane care erau copii în momentul comiterii infracțiunii.

Din execuțiile înregistrate în Iran, cel puțin 545 au fost ilegale, fiind aplicate pentru fapte care nu ar trebui să implice pedeapsa cu moartea conform dreptului internațional, cum ar fi infracțiuni legate de droguri, jaf și spionaj.Execuțiile pentru infracțiuni legate de droguri au crescut vertiginos și au constituit 56% din execuțiile înregistrate în 2023, o creștere de 89% față de cele 255 de execuții înregistrate în 2022.

Regrese înregistrate în SUA și în Africa Subsahariană

Progresul a stagnat în SUA, deoarece numărul execuțiilor a crescut de la 18 la 24. În Idaho și Tennessee au fost introduse proiecte de lege pentru efectuarea execuțiilor prin împușcare, în timp ce adunarea statului Montana a luat în considerare o măsură de extindere a substanțelor utilizate în injecțiile letale. În Carolina de Sud a fost semnată o nouă lege pentru a ascunde identitatea persoanelor sau entităților implicate în pregătirea sau efectuarea execuțiilor.

„Un număr restrâns de state americane au demonstrat un angajament înfricoșător față de pedeapsa cu moartea și o intenție crudă de a investi resurse în suprimarea vieții umane. “Execuțiile prin metoda nouă și crudă a asfixierii cu azot au intrat și ele în uz, Alabama folosind în mod rușinos această metodă netestată pentru a-l ucide pe Kenneth Smith la începutul acestui an, la doar 14 luni după ce l-au supus unei tentative de execuție nereușite”, a declarat Agnès Callamard.

„Președintele Biden trebuie să nu-și mai amâne promisiunea de a aboli pedeapsa cu moartea la nivel federal.”

Au existat și alte reversuri în alte părți, în timp ce în Somalia au fost înregistrate condamnări la moarte și execuții în creștere. Execuțiile înregistrate acolo au crescut de peste trei ori, de la 11 în 2022 la 38 în 2023. Sentințele de condamnare la moarte înregistrate în întreaga Africă subsahariană au crescut brusc, cu 66%, de la 298 în 2022 la 494 în 2023. În plus, nicio țară din regiune nu a abolit pedeapsa cu moartea în 2023.

Secret de stat

Din cauza secretului de stat, cifrele Amnesty nu includ miile de persoane despre care se crede că au fost executate în China, care rămâne principalul călău din lume. În mod similar, organizația nu a putut prezenta cifre pentru Coreea de Nord și Vietnam, țări despre care se crede că recurg la execuții pe scară largă.

Cu toate acestea, numărul limitat de rapoarte oficiale care au apărut din aceste țări au transmis mesaje clare către public că infracțiunile sau disidența vor fi pedepsite cu moartea, demonstrând că pedeapsa cu moartea a continuat să fie un instrument în dotarea statului pentru a menține controlul și a reprima disidența.

În China, rapoartele din mass-media de stat au fost folosite pentru a reaminti oamenilor că infracțiuni precum traficul de droguri și mita vor fi aspru pedepsite și vor duce la execuție, în timp ce Coreea de Nord a publicat o nouă lege care includea pedeapsa cu moartea ca o pedeapsă posibilă pentru cei care nu foloseau limba coreeană nativă. Între timp, autoritățile militare din Myanmar au continuat să pronunțe sentințe de condamnare la moarte în instanțe controlate de armată, în cadrul unor proceduri secrete și extrem de nedrepte.

În ciuda eșecurilor, progresele au continuat

În ciuda acțiunilor unora, progresul a continuat. Astăzi, 112 țări sunt complet aboliționiste și 144 în total au abolit pedeapsa cu moartea în lege sau în practică.

Au fost înregistrate execuții în 16 țări, cel mai mic număr înregistrat de Amnesty International. Nici o execuție nu a fost înregistrată în Belarus, Japonia, Myanmar și Sudanul de Sud, țări care au efectuat execuții în 2022.

În Asia, Pakistanul a abrogat pedeapsa cu moartea pentru infracțiunile legate de droguri, în timp ce pedeapsa cu moartea obligatorie a fost abolită în Malaezia. Autoritățile din Sri Lanka au confirmat că președintele nu intenționează să semneze mandate de execuție, reducând astfel îngrijorările legate de reluarea execuțiilor.

Deși nicio țară din Africa Subsahariană nu a anulat pedeapsa cu moartea, proiecte de lege pentru abrogarea pedepsei rămân în așteptare în Kenya, Liberia și Zimbabwe. În Ghana, parlamentul a votat în favoarea a două proiecte de lege care au eliminat pedeapsa cu moartea din legislația în vigoare, dar, până la sfârșitul anului 2023, proiectele de lege nu au devenit încă lege.

„Discriminarea inerentă și arbitrariul care marchează utilizarea pedepsei cu moartea nu au făcut decât să agraveze încălcările drepturilor omului din sistemele noastre de justiție penală. Numărul minoritar de țări care insistă să o folosească trebuie să se adapteze vremurilor și să abolească această pedeapsă odată pentru totdeauna”, a declarat Agnès Callamard.

„Pedeapsa cu moartea va fi din nou analizată în cadrul Adunării Generale a ONU din acest an. Amnesty International îndeamnă toate guvernele să se ralieze apelului ONU de a pune capăt utilizării pedepsei cu moartea, într-o demonstrație esențială de angajament față de drepturile omului.”

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:

Angela Singh, director de comunicare la Londra, Marea Britanie Email: angela.singh@amnesty.org

Tel: +44 7904 398344

Biroul de presă al Amnesty International: Email: press@amnesty.org

Tel: +44 20 3036 5566

Taguri