Alătură-te campaniei și schimbă o viață astăzi

Campania Amnesty International „Scrie pentru Drepturi” schimbă viețile persoanelor ale căror drepturi au fost încălcate.

Susținătorii campaniei „Scrie pentru Drepturi” sunt uniți de dorința lor de a aduce o schimbare. În ultimii ani, am asistat la schimbări reale în viețile oamenilor datorită acțiunilor voastre. Din Zimbabwe până în Guatemala, activiștii au fost eliberați și s-a făcut dreptate.

Campania din acest an prezintă oameni din întreaga lume, cărora le-au fost încălcate drepturile omului. Unora – de către autorități, altora – de către poliție sau marile corporații. Toți din cauza a ceea ce sunt și a ceea ce fac.

Împreună, putem lupta pentru drepturile lor.

Alătură-te acum campaniei „Scrie pentru Drepturi”.

Apreciez nespus de mult gândurile voastre, dragostea și solidaritatea. Ele înseamnă mult pentru mine și nu iau lucrurile de-a gata.

Netsai Marova, activistă de opoziție din Zimbabwe

Semnează toate

ACȚIONEAZĂ ACUM ȘI PROTEJEAZĂ-LE DREPTURILE.

SCRIE O SCRISOARE ACUM

Semnarea unei petiții este o modalitate extraordinară de a te implica în campanie. Știai că există și alte modalități de a participa la „Scrie pentru drepturi”?

Imaginează-ți că ești închis/ă, singur/ă, fără să știi dacă îi pasă cuiva unde te afli. Acum, imaginează-ți că primești o scrisoare de la cineva care îți spune că te susține. Iată ce pot face scrisorile adevărate: să aducă speranță oamenilor aflați în cele mai dificile situații. De asemenea, atunci când vin în număr mare, scrisorile reprezintă un indiciu pentru autoritățile din penitenciare și pentru toți ceilalți că lumea ne urmărește.

Dacă dorești să participi la acest tip de acțiune publică, descarcă materialele noastre, pentru a scrie scrisori.

© Amnesty International

DESCARCĂ MATERIALELE „SCRIE PENTRU DREPTURI”

DESCARCĂ MATERIALELE „SCRIE PENTRU DREPTURI” - MODELE DE SCRISORI, CARTONAȘE CU CAZURI PARTICULARE ȘI MULTE ALTELE

CITEȘTE DESPRE CAZURILE DE SUCCES

Peste 5 milioane de acțiuni în anul 2022

URMEAZĂ UN CURS ONLINE SCURT

Alocă-ți 15 minute, pentru ca să cunoști mai multe despre campania „Scrie pentru Drepturi”

SOLICITAȚI SETUL NOSTRU DE MATERIALE PENTRU ȘCOLI ȘI ACTIVIȘTI

Îndrumări pentru profesori și activiști ca să aducă campania „Scrie pentru Drepturi” în clasele și comunitățile lor

ISTORII DE SUCCES
În iunie 2021, Germain Rukuki, lucrător al unui ONG și apărător al drepturilor omului, a fost eliberat din închisoare, după ce a fost condamnat la 32 de ani de închisoare în Burundi, fiind găsit vinovat de o serie de acuzații false. El a fost încarcerat înainte de a avea șansa să-și țină în brațe cel mai mic copil, născut în iulie 2017, la doar câteva săptămâni după ce a fost arestat. De frica represaliilor, familia sa a fugit din țară. În curând, Germain se va reuni cu familia sa, după ce peste 400.000 de acțiuni au fost întreprinse pentru a cere eliberarea lui.
Magai Matiop Ngong avea doar 15 ani când a fost condamnat la moarte. Datorită unor susținători ca voi, în iulie 2020, sentința la moarte a fost anulată. Oameni din întreaga lume au întreprins un număr incredibil de mare de acțiuni – 765.000, inclusiv au scris scrisori și tweet-uri, cerând ca viața lui Magai să fie cruțată. Și a funcționat.
Campania lui Gulzar Duishenova pentru drepturile persoanelor cu dizabilități a dat rezultate în martie 2019, când Kârgâzstanul a semnat, în sfârșit, Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Aproape 250.000 de susținătorii au scris mesaje în susținerea ei.
Tată a șapte copii și activist în mediul online, Mahadine a fost eliberat în aprilie 2018, după mai bine de 18 luni petrecute într-o închisoare din Ciad, în baza unor acuzații false. 690.000 de persoane au scris pentru libertatea lui.
Denunțătoarea americană Chelsea Manning a fost eliberată în mai 2017, după ce fostul președinte Barack Obama i-a redus pedeapsa de 35 de ani de închisoare. Mai mult de un sfert de milion de persoane au cerut eliberarea ei.
Albert Woodfox a fost eliberat, în sfârșit, în luna februarie, după aproape 44 de ani de izolare, într-o închisoare din SUA. „Nu pot să subliniez suficient cât de important este să primesc scrisori de la oameni din întreaga lume. Mi-a dat un sentiment de valoare…[și] putere”.
Moses Akatugba a fost grațiat complet în Nigeria, în urma presiunilor exercitate de către susținătorii Amnesty. El fusese condamnat la moarte pe nedrept, pentru o crimă comisă când avea 16 ani. „Povestea s-a schimbat când s-a implicat Amnesty International”.
Ales Bialiatski, un deținut politic din Belarus, a fost eliberat în anul 2014, după ce a primit 40.000 de scrisori. „Cantitatea uriașă de scrisori mi-a dat un puternic sentiment de optimism. Când le-am primit, am fost foarte, foarte fericit”.
Vladimir Akimenko a fost eliberat în decembrie 2013, după ce a fost reținut în urma unui protest în Piața Bolotnaya din Moscova, Rusia. „Vreau să îmi exprim profunda recunoștință. Scrisorile dumneavoastră au influențat eliberarea mea”.
Autoritățile din Mexic și-au asumat responsabilitatea pentru violarea Valentinei Rosendo Cantu și a Inesei fernadez Ortega de către soldați. „Fără scrisorile, acțiunile și solidaritatea voastră, nu am fi ajuns în acest moment”, a declarat Valentina.
Jabbar Savalan, un tânăr activist din Azerbaijan a fost închis. În anul 2011, la câteva zile după ce scrisorile au ajuns în țară, a fost grațiat și eliberat. „Sprijinul pe care l-am primit a fost atât de mare, încât nu am simțit că sunt închis”.
Birtukan Mideksa, liderul opoziției etiopiene, a fost eliberat din închisoare în anul 2010, după ce, cu un an înainte, cazul său a participat la campania „Scrie pentru Drepturi”. „Scrisorile voastre mi-au dat speranță în cele mai cumplite momente de suferință”.

CUM FUNCȚIONEAZĂ

Oameni din peste 170 de țări și teritorii scriu milioane de scrisori, e-mailuri, tweet-uri și petiții…

…pentru oamenii care au fost hărțuiți, amenințați și închiși, doar pentru ceea ce sunt…

…și pun presiune asupra autorităților, liderilor și a celor care iau decizii…

…pentru a aduce schimbări – eliberarea activiștilor/activistelor și protejarea persoanelor, care militează pentru schimbare.

ACCESEAZĂ

VIDEO-URILE