Închiderea de către autoritățile israeliene a biroului Al Jazeera din Ramallah este o lovitură devastatoare pentru libertatea presei

După raidul autorităților israeliene asupra biroului Al Jazeera din Ramallah și a deciziei judecătorești care impune închiderea acestuia pentru 45 de zile, Heba Morayef, directorul regional al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, a declarat:

„Închiderea de către autoritățile israeliene a biroului Al Jazeera din Ramallah este un alt atac nerușinat la adresa dreptului la libertatea de exprimare și o lovitură zdrobitoare pentru libertatea presei.

„În contextul escaladării încălcărilor dreptului internațional, inclusiv prin operațiuni militare în Cisiordania ocupată și atacuri ilegale neîncetate în Fâșia Gaza ocupată, cu riscul real de genocid, accesul jurnaliștilor pentru a face lumină asupra evenimentelor în curs este crucial. Închiderea biroului Al Jazeera din Ramallah este o tentativă flagrantă a guvernului israelian de a limita raportarea privind încălcările dreptului internațional umanitar și ale drepturilor omului.

Închiderea de către autoritățile israeliene a biroului Al Jazeera din Ramallah este un alt atac nerușinat la adresa dreptului la libertatea de exprimare și o lovitură zdrobitoare pentru libertatea presei.

Heba Morayef, director regional AI pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord

Această acțiune ilustrează clar până unde sunt dispuse să meargă autoritățile israeliene pentru a se proteja de acoperirea mediatică critică și de controlul public. Toți jurnaliștii trebuie să aibă dreptul de a-și desfășura activitatea în mod liber și în siguranță, fără a se teme de arest, hărțuire, intimidare sau orice altă formă de represalii.

„Autoritățile israeliene interzic deja majorității jurnaliștilor internaționali să intre liber în Fâșia Gaza ocupată pentru a relata despre războiul în curs, iar acum își extind represiunea împotriva mass-media din Cisiordania ocupată. Autoritățile trebuie să revoce imediat ordinul de închidere a biroului Al Jazeera, să pună capăt hărțuirii, intimidării și obstrucționării jurnaliștilor și a altor lucrători media din Teritoriul palestinian ocupat, în conformitate cu dreptul internațional umanitar și al drepturilor omului.”

Context

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), cel puțin 116 jurnaliști și alți lucrători media au fost uciși începând cu 7 octombrie 2023, aceasta fiind cea mai letală perioadă pentru jurnaliști de când CPJ a început să colecteze date în 1992.

Este pentru a doua oară când autoritățile israeliene închid birourile Al-Jazeera. În mai 2024, forțele israeliene au percheziționat biroul Al Jazeera, utilizată de rețea în Ierusalimul de Est ocupat. Decizia a fost luată în temeiul unei legi noi de atunci, cunoscută sub numele de „Legea Al Jazeera”, care autoriza Ministrul Telecomunicațiilor, cu aprobarea prim-ministrului, să ia măsuri represive împotriva mass-media străine care difuzau conținut considerat o amenințare la adresa securității naționale în timpul războiului din Gaza. Biroul rămâne închis până în prezent din cauza extinderii continue a ordinului de către autoritățile israeliene.

Taguri