Franța/Azerbaidjan: Uciderea unui critic al președintelui Aliyev scoate în evidență eșecurile în protejarea activiștilor aflați în exil

În urma înjunghierii fatale a apărătorului drepturilor omului azer Vidadi Isgandarli în Franța, unde acesta locuia în exil, Natalia Nozadze, cercetătoarea Amnesty International pentru Caucazul de Sud, a declarat:

„Moartea violentă a lui Vidadi Isgandarli trebuie investigată eficient și rapid. Facem apel către autoritățile franceze să ia în considerare toate motivele posibile pentru uciderea sa, inclusiv criticile sale la adresa președintelui și guvernului azer, care a fost motivul exilului său. Această crimă odioasă trebuie abordată urgent, iar toți cei suspectați de răspundere penală trebuie aduși în fața justiției în cadrul unor procese echitabile.

 

Facem apel către autoritățile franceze să ia în considerare toate motivele posibile pentru uciderea sa, inclusiv criticile sale la adresa președintelui și guvernului azer, care a fost motivul exilului său.

Natalia Nozadze, cercetătoare Amnesty International pentru Caucazul de Sud

„Este a doua oară în ultimii ani când un azer care trăiește în exil în Franța a fost victima unui atac cu cuțitul. Guvernul francez trebuie să asigure protecția efectivă a persoanelor aflate în pericol care solicită protecție internațională în Franța. Lumea trebuie să afle cine este responsabil pentru aceste atacuri împotriva emigranților azeri pe teritoriul francez și ce măsuri sunt luate pentru a preveni repetarea acestor fapte.”

Context

Vidadi Isgandarli, un apărător al drepturilor omului cunoscut pentru criticile sale directe la adresa guvernului Azerbaidjanului și a președintelui Ilham Aliyev, a fost atacat în apartamentul său din Mulhouse, Franța, la 29 septembrie și a murit în urma rănilor suferite la spital două zile mai târziu. El a fost atacat violent și înjunghiat de peste 20 de ori.

Vidadi Isgandarli a solicitat protecție internațională în Franța în 2015, după ce a fost persecutat în țara sa de origine.

În martie 2021, Mahammad Mirzali, blogger azer și reprezentant al opoziției, a fost înjunghiat de 16 ori în Nantes, Franța, dar a supraviețuit. Autoritățile franceze au lansat o anchetă, care a dus la arestarea a șase suspecți. Autorul atacului nu a fost dezvăluit public. Mahammad Mirzali a fost ulterior inclus într-un program de protecție.

Taguri