Accesul la apă, igienă și sanitație (WASH) este un drept fundamental al omului și un drept al copilului.

Cifre alarmante:  29 % școlile au toaleta în exterior

Conform Ministerului Educației Cerecetării și Culturii, la data de 01 septembrie 2020, din totalul de 1240 de instituții de învățământ din Republica Moldova:

  • 361 de școli aveau grupuri sanitare în exterior, localizate în mediul rural, având o rată la nivel de țară de 29 %.
  • 53 de școli nu aveau acces la apă potabilă, având o rată la nivel de țară de peste 4%.

Pe 13 septembrie 2021 Avocatul Poporului pentru drepturile copilului și mai multe ONG-uri au sesizat Guvernul pe subiectul condițiilor sanitare din școli. Printre constatările făcute de Avocatul Poporului făcute într-un raport se numără și faptul că toaletele situate în afara sediului instituțiilor, nu corespund standardelor minime ale OMS și în unele cazuri, pun în pericol sănătatea și securitatea copiilor.

Ce spun elevii

40 % din elevi spun că toaleta școlii este oribil ă și evită să o folosească.

343 de elevi din diferite instituții de învățământ au avut posibilitatea să completeze anonim un  sondaj în care și-au exprimat opinia despre condițiile igienice și sanitare în școli .

Date din cadrul sondajului arată că:

  • 38,2 % din elevi merg la toaleta școlii numai atunci când nu mai pot să se abțină, sau au o urgență, 2,6 % din respondenți nu merg niciodată.
  • La întrebarea din ce motive nu folosești toaleta la școală, cele mai frecvente răspunsuri au fost:

– 21%  au menționat că folosesc  toaleta localizată în curtea școlii,

– 74 % din elevi susțin că profesorii au toaletă separată unde elevii nu au acces.

– 30 % susțin că toaleta școlii din interior este deschisă doar în perioada rece a anului, fie nu sunt deschise deloc.

 

La întrebarea, ce părere ai despre toaletele din şcoala ta, 40 % din elevi au răspuns că sunt oribile și evită să le folosească.

Rezultatele sondajului care demonstrează că drepturile lor la igienă sunt încălcate.

La întrebarea ce părere au despre toaletele din școala lor,

Deși problema este una cronică, aceasta devenit cu mai drastică în contextul COVID-19.

Prin urmare, în 2019, Amnesty International Moldova a lansat o campanie de advocacy pentru susținerea dreptului la apă, sanitație și igienă în școli, pentru a sensibiliza opinia publică și a începe discuțiile necesare la nivel de autorități publice centrale.

Situația rămâne neschimbată și în 2022

Unul dintre obiectivele primordiale ale statului trebuie sa fie asigurarea dreptului copiilor la sănătate şi la educaţie.

 

Prin intermediul campaniei ne dorim să atragem atenția autorităților publice asupra unei probleme cronice, care necesită o abordare sistemică, uniformă, axată pe asigurarea condițiilor de igienă și salubritate în toate școlile. Situația actuală ne demonstrează că autoritățile publice locale nu reușesc să soluționeze aceste probleme din cauza resurselor financiare limitate și a capacității administrative slabe la nivel local.

 

 

PETIȚIE

În contextul campaniei DREPTUL LA IGIENĂ ÎN ȘCOLI, echipa Amnesty International Moldova a elaborat o petiție prin care cere autorităților instituirea unui Program Național de instalare de grupuri sanitare în interiorul școlilor, prin planificarea și să alocarea de resurse financiare din Bugetul de Stat pentru anul 2022. Această petiție a fost susținută și semnată de mai multe organizații din domeniul apărării drepturilor copiilor.:

  • Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului
  • Consiliul Național al Tineretului din Moldova
  • A.O. Părinti Solidari
  • A.O. “RED BOX”
  • IM Swedish Development Partner
  • CReDO – Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului