RISCĂ ANI DE ÎNCHISOARE, PENTRU CĂ A VORBIT PUBLIC

CHAIMA ISSA

A vorbi public despre ceea ce crede că este corect o reprezintă pe activista Chaima Issa. Fiică a unui fost deținut politic, Chaima spune adevărul în fața puterii. Chiar dacă prețul este libertatea ei.

În luna iulie 2021, când președintele tunisian Kais Saied a suspendat Parlamentul, l-a demis pe primministru și a preluat controlul executiv al țării, invocând puterile de urgență, Chaima a fost una dintre primele persoane care i s-au opus public. De când a preluat puterea, drepturile omului în Tunisia sunt mai instabile ca niciodată. Libertatea de exprimare este în pericol. Tribunalele militare îi urmăresc pe criticii autorităților, iar sistemul juridic este lipsit de independență.

După ce s-a întâlnit cu diplomați străini, împreună cu alte personalități ale poziției tunisiene, pentru a discuta despre situația politică din Tunisia, Chaima a fost restată, pe 22 februarie 2023, în cadrul unei investigații pentru presupusă conspirație”. Ea a fost eliberată pe 13 iulie, după mai bine de patru luni de detenție arbitrară. Dar, cauza juridică este în desfășurare. Autoritățile i-au interzis să călătorească în străinătate și să „apară în spații publice”. Un tribunal militar, lipsit de independență, o anchetează pe Chaima, pentru că a criticat autoritățile la o emisiune radio. Ea riscă zeci de ani de închisoare.

Chaima, însă, nu va ceda. În biroul judecătorului, ea a declarat: „Aceasta este Tunisia? Aceasta este Tunisia unde am studiat și eu, și tu? Aceasta este Tunisia la care am visat?”. În timp ce era dusă la închisoare, înconjurată de polițiști, Chaima a zâmbit, a ridicat pumnul și a cântat imnul național.

Cere eliberarea lui Chaima Issa.