Consiliul de Securitate al ONU trebuie să priotizeze condamnarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina

Consiliului de Securitate al ONU trebuie să acorde de urgență prioritate protecției civililor și responsabilizării pentru numeroasele crime de război comise de forțele rusești și să solicite încetarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat Amnesty International.

Rusia a solicitat sesiunii Consiliului de Securitate să se concentreze asupra preocupărilor tot mai mari legate de militarizarea unei centrale nucleare din Zaporizhzhia, în sudul Ucrainei. Secretarul general al ONU a avertizat că orice deteriorare a acestei centrale nucleare sau a altor centrale nucleare ar putea avea consecințe „dezastruoase” în imediata vecinătate și mai departe.

„Acuzațiile pe care le primim direct din Enerhodar, oraș adiacent centralei nucleare, vorbesc foarte clar despre impactul teribil pe care îl are asupra civililor militarizarea de către Rusia a centralei și a zonelor înconjurătoare. În prezent, Amnesty International investighează aceste rapoarte îngrijorătoare și îndeamnă Consiliul de Securitate să facă același lucru”, a declarat Agnès Callamard, Secretara Generală Amnesty International.

Prioritatea de bază a Consiliului de Securitate ONU – în ceea ce privește nu doar Zaporizhzhia, ci întregul conflict – trebuie să se asigure că civilii sunt protejați.

Agnès Callamard, Secretara Generală Amnesty International

„Consiliul trebuie să includă, de asemenea, responsabilizarea pentru încălcările îngrozitoare comise de Rusia în conflictul de până acum.”

„Pericolul iminent reprezentat de militarizarea centralei nucleare din Zaporizhzhia este și ar trebui să fie problema-cheie pentru Consiliul de Securitate. S-ar părea că această militarizare face parte dintr-o strategie mai amplă a forțelor rusești de a amenința civilii și de a pune milioane de oameni în mare pericol. De asemenea, ar trebui să ne focusăm atenția asupra comportamentului abominabil al Rusiei și asupra faptului că, în timpul celor șase luni de agresiune împotriva Ucrainei, forțele sale au pus în pericol și au ucis mulți civili. Nu trebuie să permitem autorităților ruse să se eschiveze de la asumarea răspunderii.”

De la invazie, Amnesty International a documentat și a raportat numeroase încălcări comise de forțele ruse, inclusiv atacuri nediscriminatorii, utilizarea munițiilor cu dispersie interzise și execuții extrajudiciare. Multe dintre acestea reprezintă crime de război pe care Consiliul de Securitate trebuie să le condamne și să deschidă calea pentru ca cei responsabili să fie aduși în fața justiției.

„Prioritatea Consiliului de Securitate ONU – în ceea ce privește nu doar Zaporizhzhia, ci întregul conflict – trebuie să se asigure că civilii sunt protejați”, a declarat Agnès Callamard.

Luni întregi de documentare a încălcărilor

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, Amnesty International a petrecut luni întregi pe teren pentru a documenta încălcările și crimele de război comise de forțele ruse. Organizația a publicat mai mult de zece comunicate de presă, informări și rapoarte care condamnă aceste acte și solicită responsabilitate. De asemenea, organizația a îndemnat forțele ucrainene să ia măsuri suplimentare pentru a proteja civilii. Ca în toate conflictele armate, Amnesty International solicită tuturor părților să acorde prioritate protecției civililor și să respecte dreptul umanitar internațional.

În continuare găsiți mai multe informații despre activitatea desfășurată până în prezent de Amnesty International cu privire la acest conflict:

  1. Armata rusă comite atacuri fără discernământ în timpul invaziei în Ucraina: comunicat de presă: Vineri, 25 februarie
  2. Ucraina: Munițiile cu dispersie au omorât un copil și alți doi civili care se adăposteau într-o grădiniță: comunicat de presă: Duminică, 27 februarie.
  3. Rusia/Ucraina: Prizonierii de război trebuie să fie protejați de curiozitatea publică, conform Convenției de la Geneva: comunicat de presă: Luni, 7 martie.
  4. Ucraina: atacul aerian rusesc a ucis civili la Cernihiv – o nouă investigație și mărturie: comunicat de presă: Miercuri, 9 martie.
  5. Ucraina: Coridoarele umanitare pentru civilii care fug de atacurile rusești trebuie să ofere siguranță – noi mărturii: comunicat de presă: Joi, 10 martie.
  6. Un ghid despre modul în care Amnesty verifică atacurile militare din Ucraina: Vineri, 18 martie.
  7. ”Totul este în flăcări”: O lună de la invazia rusă în Ucraina: scrisoare deschisă: Joi, 24 martie.
  8. Ucraina: Strategiile nemiloase de război ale Rusiei ucid în mod ilegal civili – noi mărturii și investigații: comunicat de presă: Vineri, 1 Aprilie.
  9. Ucraina: Aparentele crime de război comise de forțele rusești în Bucha trebuie investigate: Luni, 4 aprilie.
  10. Ucraina: Forțele rusești execută extrajudiciar civili în aparente crime de război – noi mărturii: comunicat de presă: Joi, 7 aprilie.
  11. Ucraina: Forțele Rusești trebuie să răspundă în fața justiției pentru crimele de război din regiune Kiev: conferință și comunicat de presă: Vineri, 6 mai.
  12. Ucraina: Sute de oameni omorâți în atacul Rusiei asupra orașului Harkov: raport și comunicat de presă: Luni, 13 iunie.
  13. Ucraina: Lovitura mortală a teatrului din Mariupol este  „O crimă de război evidentă a forțelor rusești”: raport și comuncat de presă: Joi, 30 iunie.
  14. Ucraina: Civili uciși de atacurile „nesăbuite” ale Rusiei asupra blocului de apartamente și a stațiunii balneare Serhiivka: comunicat de presă: Joi, 7 iulie.
  15. Ucraina: Tacticile de luptă ale ucrainenilor pun în pericol viața civililor: comunicat de presă:  Joi, 4 august.