COP29: Proiectele de negociere privind schimbările climatice sunt o ofensă adusă drepturilor omului

După publicarea mai multor proiecte de decizie la COP29 în Baku, Azerbaijan, Ann Harrison, consilierul Amnesty International pentru Justiția Climatică, a spus:

„Una dintre principalele priorități ale COP29 a fost obținerea unui acord privind furnizarea de finanțare pentru climă țărilor și comunităților aflate în prima linie a schimbărilor climatice. Proiectul de text privind noul obiectiv de finanțare în domeniul climei – publicat abia în penultima zi a summitului – este un semn amenințător că negocierile îndelungate de la Baku ar putea eșua în promovarea acestui obiectiv esențial. Chiar și la ceastă etapă avansată, textul nu specifică un obiectiv minim anual de finanțare pentru climă și permite, de asemenea, împrumuturi care riscă să adâncească criza datoriilor în țările cu venituri mici. Este ofensă la adresa drepturilor omului.

În cadrul COP29, reprezentanții comunităților din prima linie au împărtășit povești despre strămutări, insecuritate alimentară, poluarea aerului și dispariția coastelor. Răspunsul țărilor cu venituri mari a fost până acum rușinos de inadecvat.

Ann Harrison, consilier pentru justiție climatică al Amnesty International

„În cadrul COP29, reprezentanții comunităților din prima linie au împărtășit povești despre strămutări, insecuritate alimentară, poluarea aerului și dispariția coastelor. Răspunsul țărilor cu venituri mari a fost până acum rușinos de inadecvat. Pe măsură ce negociatorii o iau de la capăt, ne reiterăm apelul ca țările cu venituri mari să se angajeze să furnizeze cel puțin 1 trilion de dolari SUA în finanțare echivalentă cu subvenții pe an. Acestea au responsabilitatea de a ajuta țările cu venituri mici să se adapteze la efectele dăunătoare ale schimbărilor climatice, să se recupereze după daunele inevitabile și să facă tranziții economice juste de la combustibilii fosili.”

Amnesty International a declarat, de asemenea, că un proiect de text privind genul și schimbările climatice nu este adecvat scopului și a solicitat statelor să se asigure că angajamentele convenite anterior de a proteja drepturile femeilor și fetelor nu sunt abandonate. A existat, de asemenea, o lipsă îngrijorătoare de progrese privind eliminarea treptată a combustibililor fosili.

Carine Thibaut, director al secțiunii francofone a Amnesty Belgia, a declarat:
„La COP28, părțile au numit în sfârșit problema, convenind asupra unui angajament istoric de a renunța la combustibilii fosili. Este scandalos că a fost nevoie de 28 de COP pentru a face acest lucru. Acum, părțile ignoră din nou problema combustibililor fosili – bine reprezentat la COP29 de cei peste 1 700 de lobbyiști din domeniul combustibililor fosili prezenți – prin faptul că nu reușesc să se bazeze pe decizia de anul trecut sau chiar să repete același angajament.

Pe măsură ce numărul dezastrelor nenaturale este în creștere în întreaga lume, delegații se ceartă despre procese și se întâlnesc cu reprezentanții industriilor în holurile COP29

Carine Thibaut, Director al Secțiunii Amnesty International Belgia Francofonă.

„Pe măsură ce numărul dezastrelor nenaturale este în creștere în întreaga lume, delegații se ceartă despre procese și se întâlnesc cu reprezentanții industriilor în holurile COP29. Aceștia își bat joc de apărătorii curajoși ai drepturilor omului și activiștii pentru climă care cer acțiuni urgente pentru a aborda daunele climatice în creștere. Dacă negociatorii și președinția COP lucrează pentru a produce revizuiri ambițioase ale proiectelor de planuri și decizii, încă putem părăsi această COP cu un rezultat pozitiv: unul care să asigure finanțare adecvată pe bază de granturi pentru țările cu venituri mici, să afirme drepturile femeilor și fetelor în toată diversitatea lor și să transmită un semnal puternic reamintind acordul COP28 că tranziția de la combustibilii fosili este imperativă și urgentă.”

Taguri