Europa: Noua lege UE privind diligenta necesară care reglementează marile afaceri este un progres important pentru drepturile omului

Votul de astăzi al miniștrilor din cele 27 de state membre UE de a adopta o lege care obligă marile întreprinderi să identifice și să abordeze impactul negativ asupra drepturilor omului și a mediului în cadrul operațiunilor lor marchează unul dintre cele mai importante progrese din ultimii ani în materie de legislație internațională privind afacerile și drepturile omului, a declarat Amnesty International.

Directiva privind diligența necesară în materie de sustenabilitate corporativă (DNMSC), care stabilește standarde privind drepturile omului pentru marile companii care își desfășoară activitatea în Uniunea Europeană, va intra în vigoare zilele următoare, obligând statele membre să transpună directiva în legislația lor națională.

„Acesta este un moment definitoriu pentru drepturile omului și responsabilitatea corporativă. UE a stabilit un standard obligatoriu pentru un comportament responsabil al întreprinderilor pe cea mai mare piață unică din lume. Realizarea imensă de astăzi ar trebui să transmită un mesaj tuturor companiilor de pretutindeni că acestea trebuie să respecte drepturile omului”, a declarat Hannah Storey, consilier politic pentru afaceri și drepturile omului în cadrul Amnesty International.

Această legislație istorică va obliga marile companii care își desfășoară activitatea în UE să evalueze riscurile legate de drepturile omului și de mediu legate de operațiunile lor și de o mare parte a lanțului lor de aprovizionare, inclusiv în afara Europei, și să ia măsuri pentru a le soluționa.

„Această legislație reprezintă un pas înainte în protejarea oamenilor împotriva abuzurilor. Aceasta înseamnă că victimele prejudiciilor legate de drepturile omului care implică sau la care au contribuit companiile care își desfășoară activitatea în UE sau furnizorii acestora ar trebui să aibă un acces mai mare la despăgubiri prin intermediul instanțelor din Europa. Dacă va fi pusă în aplicare în mod ferm, aceasta ar reprezenta un pas înainte, de exemplu, în direcția prevenirii utilizării muncii copiilor sau a muncii forțate și a abuzurilor asupra lucrătorilor implicați în fabricarea de produse destinate UE.”

Legislația se bucură de o largă susținere în rândul multor companii europene, care spun că recunosc că protejarea drepturilor omului nu este doar responsabilitatea lor, ci este, de asemenea, benefică pentru durabilitatea afacerii lor. Studiile au arătat că societățile care protejează drepturile omului sunt mai stabile din punct de vedere financiar decât concurenții lor.

DNMSC ar trebui să inspire toate țările să adopte o legislație solidă în domeniul afacerilor și al drepturilor omului. Noua legislație trebuie acum să fie pusă în aplicare de către statele membre ale UE.

Hannah Storey a declarat: „Îndemnăm statele membre ale UE să folosească procesul de transpunere a directivei în legislațiile lor naționale ca pe o oportunitate de a îmbunătăți domeniile din DNMSC care ar putea fi consolidate, inclusiv lărgirea gamei de companii cărora li se aplică și eliminarea scutirilor problematice pentru sectorul financiar și pentru companiile care produc arme și tehnologii de supraveghere.”

Context

Consiliul UE a votat astăzi în favoarea ODMSC. Statele membre au acum la dispoziție doi ani pentru a transpune directiva în legislația națională. Aceasta se va aplica societăților cu sediul în UE care au în medie peste 1 000 de angajați și o cifră de afaceri netă la nivel mondial de peste 450 de milioane de euro. Se va aplica, de asemenea, societăților din afara UE cu o cifră de afaceri de peste 450 de milioane de euro în cadrul blocului comunitar. Există scutiri parțiale pentru instituțiile financiare, producătorii de arme și companiile care produc alte produse supuse controalelor la export, cum ar fi tehnologia de supraveghere.

Taguri