Ca răspuns la decizia mai multor guverne europene de a suspenda cererile de azil ale sirienilor ca urmare a înlăturării președintelui Bashar al-Assad, directorul Biroului pentru Instituții Europene al Amnesty International, Eve Geddie, a declarat:
„Situația din Siria este extrem de volatilă. Cinci decenii de brutalitate și represiune nu pot fi anulate peste noapte. Cu toate acestea, guvernele europene nu au pierdut timpul și au început să oprească cererile de azil ale sirienilor.
„În această perioadă de turbulențe și schimbări, țările ar trebui să evite expunerea refugiaților sirieni și a solicitanților de azil la incertitudini și situații de precaritate suplimentare. În schimb, siguranța și protecția acestora trebuie să fie prioritare în procesul decizional și să nu fie sacrificate în favoarea retoricii anti-refugiați care domină în prezent Europa.
„Conform legii internaționale și standardelor privind protecția refugiaților, cererile de azil trebuie procesate rapid și eficient. Țările europene trebuie, de asemenea, să continue să analizeze circumstanțele individuale ale fiecărui solicitant de azil, pe baza unui caz specific. Ele trebuie să revoce imediat deciziile de suspendare a cererilor de azil ale sirienilor și să respingă apelurile de a-i returna pe sirieni sau de a restricționa reunificarea familială.”
Context
Într-o declarație difuzată în direct pe televiziunea națională siriană pe 8 decembrie 2024, forțele de opoziție au susținut că au pus capăt regimului președintelui sirian Bashar al-Assad și au eliberat prizonierii politici. Amnesty International a apelat la forțele de opoziție să se desprindă de violența trecutului.
La scurt timp după înlăturarea președintelui Assad, țări europene, inclusiv Austria, Belgia, Croația, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Norvegia, Suedia și Regatul Unit, au anunțat că vor revizui practicile lor de azil în lumina acestor evenimente, în special prin luarea în considerare sau adoptarea unei suspendări a cererilor de azil pendinte ale sirienilor.
Până în prezent, informațiile credibile cu privire la situația de securitate din Siria au fost rare și încă nu este clar ce grupuri armate controlează diferite orașe de peste graniță și cum vor guverna teritoriul pe care l-au preluat. Atacurile raportate în Siria de către Israel, SUA și Turcia, precum și luptele care implică grupuri armate riscă să pună și mai mult în pericol civilii.