După decizia parlamentului georgian de a trece peste vetoul prezidențial asupra proiectului de lege privind „influența străină”, pe fondul amenințărilor deschise ale unui înalt oficial de poliție la adresa protestatarilor pașnici, Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat:
„Votul de anulare a vetoului prezidențial demonstrează în mare măsură cât de încrezătoare și nesăbuită este hotărârea autorităților georgiene de a limita societatea civilă independentă din Georgia – este o zi tragică pentru țară. Acest act legislativ răuvoitor trebuie eliminat imediat, deoarece încalcă în mod direct dreptul la libertatea de asociere. Guvernul trebuie să pună capăt campaniei sale de intimidare și violență împotriva societății civile georgiene și împotriva celor care se opun acestei legi prin proteste și alte mijloace pașnice.
„
Acest act legislativ răuvoitor trebuie eliminat imediat, deoarece încalcă direct dreptul la libertatea de asociere
Marie Struthers, director al Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală
„Lumea urmărește acest pas răuvoitor și intenția violentă a guvernului față de protestatarii pașnici. Recentele dezvăluiri privind ordinele la nivel înalt date poliției de a viza anumiți protestatari de pe o „listă” pentru a fi bătuți sunt pe cât de șocante, pe atât de autodenunțătoare. Campania imprudentă a guvernului împotriva drepturilor omului în Georgia trebuie să înceteze acum.”
Context
Tensiunea dintre protestatari și guvernul georgian a escaladat la 28-29 mai, când partidul de guvernământ Visul georgian și-a folosit majoritatea parlamentară pentru a trece peste vetoul prezidențial asupra controversatului proiect de lege privind „influența străină”. În aceeași zi, Zviad Kharazishvili, șeful Departamentului de misiuni speciale al poliției naționale, a recunoscut, într-un reportaj televizat, că forțele sale sunt pregătite să exercite o forță nerestricționată împotriva protestatarilor și că există o „listă” de protestatari care vor fi vizați în mod special de poliție. O mare mulțime de protestatari s-a adunat în fața clădirii Parlamentului, în timp ce forțele de poliție au izolat clădirea și căile de acces.
Autoritățile georgiene au folosit tactici de intimidare împotriva celor care se opun legii, inclusiv amenințări, campanii de denigrare, utilizarea ilegală a forței de către poliție, arestări arbitrare, bătăi și alte forme de rele tratamente în arest. Zeci de protestatari pașnici au fost amendați doar pentru că au participat la proteste, în timp ce nu a existat nicio responsabilitate pentru utilizarea ilegală a forței de către poliție în stradă.