Global: Adunarea Generală a ONU trebuie să demareze negocieri oficiale privind Convenția pentru crimele împotriva umanității

Statele membre ale ONU ar trebui să susțină o rezoluție care să inițieze imediat negocierile oficiale pentru o Convenție privind prevenirea și sancționarea crimelor împotriva umanității, cu scopul de a întări cadrul internațional de justiție și de a reduce semnificativ refugiile sigure pentru investigația și urmărirea penală a făptașilor, a declarat astăzi Amnesty International.

Apelul organizației vine în contextul în care al șaselea comitet al Adunării Generale a ONU se reunește pentru a dezbate punctul de pe ordinea de zi „Crime împotriva umanității”. Sesiunea celui de-al șaselea comitet este programată să dureze până la 22 noiembrie.

„Următoarele șase săptămâni reprezintă o oportunitate unică pentru comunitatea internațională de a face în sfârșit progrese în ceea ce privește negocierea și adoptarea unei convenții privind crimele împotriva umanității. Un astfel de tratat ar deschide noi căi, extrem de necesare în lumea de astăzi, pentru asigurarea justiției, adevărului și despăgubirilor pentru victimele și supraviețuitorii unora dintre cele mai odioase crime”, a declarat Agnès Callamard, secretara generală al Amnesty International.

Spre deosebire de alte crime prevăzute de dreptul internațional, cum ar fi genocidul și crimele de război, în prezent nu există o convenție separată, independentă pentru crimele împotriva umanității. Deși Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI) interzice crimele împotriva umanității conform dreptului internațional, o Convenție privind Crimele Împotriva Umanității, care ar fi aplicată de state, ar întări și consolida cadrul general de justiție internațională, inclusiv cel al CPI.

„Convenția privind crimele împotriva umanității ar putea fi un tratat de referință în mai multe privințe. Aceasta ar impune statelor nu numai obligația de a incrimina și pedepsi crimele împotriva umanității, ci și de a le preveni și de a coopera cu alte state, inclusiv prin asistență juridică reciprocă”, a declarat Agnès Callamard.

Agnès Callamard, secretara generală al Amnesty International

„Noua convenție ar aduce îmbunătățirea atât de necesară a standardelor internaționale privind justiția de gen, inclusiv prin recunoașterea infracțiunilor bazate pe gen care au fost neglijate semnificativ pe plan internațional, cum ar fi apartheidul de gen, căsătoriile forțate și avortul forțat. A trecut de mult timpul pentru o lege internațională adecvată pentru a aborda războiul vechi care este purtat împotriva femeilor, fetelor și persoanelor LGBTI în multe colțuri ale planetei noastre.”

„O convenție privind crimele împotriva umanității ar face mult mai dificilă eschivarea făptașilor de la justiție. De exemplu, proiectul actual include dispoziții privind jurisdicția universală pentru toate infracțiunile vizate. Acesta ar obliga statele fie să urmărească penal, fie să extrădeze orice suspect aflat în jurisdicția lor, indiferent de locul în care a fost comisă infracțiunea sau de naționalitatea suspectului sau a victimei, și ar permite instanțelor naționale să se ocupe de cazuri, inclusiv de cele pe care Curtea Penală Internațională nu poate sau nu dorește să le urmărească.”

Crimele împotriva umanității sunt un fenomen mondial. Numai în ultimii 10 ani, Amnesty International a găsit dovezi ale unor astfel de crime în cel puțin 18 state din lume.

„Nicio regiune de pe pământ nu este ferită de aceste atrocități care șochează profund conștiința umanității. Situațiile recente și actuale din țări precum Afganistan, China, Etiopia, Iran, Israel și Teritoriul Palestinian Ocupat, Myanmar, Nicaragua, Filipine, Siria, Ucraina și Venezuela ne reamintesc constant necesitatea urgentă de a consolida sistemul internațional de justiție”, a declarat Agnès Callamard.

Taguri