Amnesty International lansează campania globală anuală de scriere de scrisori pentru a lupta împotriva nedreptății și a sprijini persoanele ale căror drepturi sunt amenințate.
Scriind scrisori, semnând petiții și împărtășind povești, aveți posibilitatea să sprijiniți activiștii aflați în pericol și să solicitați guvernelor să pună capăt reprimării drepturilor și libertăților fundamentale. Puteți cere dreptate și să trageți la răspundere guvernele. Cei responsabili de încălcările drepturilor omului prosperă atunci când noi tăcem sau rămânem indiferenți. Însă se retrag atunci când ne unim, vorbim cu voce tare, ne organizăm și construim solidaritate dincolo de orice diviziune. Așadar, alăturați-vă nouă! Luați atitudine pentru drepturile omului.
Anul acesta, campania „Scrie pentru Drepturi” a Amnesty International va sprijini mai multe persoane și grupuri care apără drepturile omului. Atât individual, cât și colectiv, aceștia reprezintă lumea pe care o dorim, nu pe cea în care trăim. Printre aceștia se numără:
• Neth Nahara, din Angola, închisă pentru că a criticat președintele pe TikTok;
• Apărătorii terenurilor ancestrale Wetʼsuwetʼen, din Canada, care luptă pentru protejarea pământurilor lor strămoșești;
• Joel Paredes, din Argentina, orbit de gloanțe de cauciuc în timpul unui protest pașnic;
• Kyung Seok Park, din Coreea de Sud, care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități;
• Dang Dinh Bach, din Vietnam, închis pentru apărarea mediului înconjurător;
• Maria Kalesnikava, din Belarus, răpită și închisă pentru că a cerut schimbare;
• Manahel al-Otaibi, din Arabia Saudită, închisă pentru sprijinirea drepturilor femeilor;
• Oqba Hashad, din Egipt, reținut și torturat din cauza activismului fratelui său;
• Şebnem Korur Fincancı, din Turcia, condamnată pentru apărarea drepturilor omului.
În Republica Moldova, campania Scrie pentru Drepturi a ajuns la a 14-a ediție, devenind o tradiție în susținerea drepturilor omului. Evenimentul anual se desfășoară în școlile din întreaga țară și este organizat în peste 35 de grupuri școlare, care participă la organizarea și promovarea campaniei. Elevii și profesorii se implică activ, semnând petiții și organizând diverse activități, cum ar fi spectacole de teatru social, evenimente tematice sau seri de muzică.
Campania Scrie pentru Drepturi reprezintă o oportunitate de a arăta solidaritate față de cei care au nevoie de sprijin și de a reafirma unitatea noastră în apărarea drepturilor fundamentale ale fiecărei persoane.
Fiecare semnătură este un pas mai aproape de justiție și schimbare. Alăturați-vă campaniei din acest an și deveniți parte dintr-o comunitate care lucrează pentru a face lumea un loc mai just și mai compasionat.
Petițiile pentru cazurile de abuzuri și încălcări ale drepturilor omului pot fi semnate online pe https://amnesty.md/maratonul-scrisorilor/ sau direct la oficiul Amnesty International Moldova. Este un proces simplu, dar care are un impact considerabil, demonstrând puterea colectivă a unui simplu gest: semnătura.
Alăturați-vă Scrie pentru Drepturi astăzi.