Secretara generală al Amnesty International, Agnès Callamard, se va afla la New York pentru deschiderea dezbaterii generale la nivel înalt din cadrul celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a ONU și va participa la Summitul Viitorului. Ea va fi deschisă pentru interviuri la New York în perioada 20-24 septembrie și poate oferi reacții la evenimentele din cadrul Adunării Generale a ONU, precum și la conflictele actuale din Gaza, Sudan și Ucraina. Articolul său de opinie privind Summitul viitorului, „Trebuie să acționăm la nivel global pentru a proteja viitorul umanității”, a fost publicat recent în Newsweek.
„Adunarea Generală din acest an și Summitul Viitorului sunt prezentate ca o oportunitate istorică pentru liderii mondiali de a trasa un curs către o lume mai sigură, mai echitabilă și mai ecologică. Pentru a atinge acest obiectiv ambițios, sunt necesare angajamente ferme și o gândire curajoasă. În timp ce se reunesc la New York, liderii trebuie să se întrebe dacă aceasta va fi încă o reuniune în cadrul căreia vor vorbi doar despre o cooperare și consens extins sau dacă vor da dovadă de imaginație și convingere pentru a le crea. Având în vedere crizele multiple din întreaga lume, urgența climatică în creștere și destrămarea ordinii multilaterale, liderii au timp foarte limitați pentru a conștientiza aceste probleme și a lua măsuri comune în interesul umanității. Dacă vor rata această ocazie, mi-e teamă de consecințele care ar putea urma. Viitorul nostru colectiv este în joc”, a declarat Agnès Callamard.
„Pentru Amnesty International, există o singură cale acceptabilă către viitor, aceea care se bazează pe drepturi umane universale și indivizibile. Iar destinația acceptabilă este demnitatea egală și sustenabilă a fiecărei persoane ca titular de drepturi.”
Agnès Callamard va avea mai multe întrevederi, inclusiv cu reprezentanți ai statelor și apărători ai drepturilor omului. Ea va lua cuvântul la evenimente privind „UNMuting” societatea civilă la nivel interguvernamental, privind importanța promovării unei guvernări incluzive și participative și privind necesitatea unei reforme fiscale globale și a unei economii bazate pe drepturi care să poată oferi un viitor durabil. Ea este disponibilă pentru a discuta despre acestea și despre alte probleme prioritare, inclusiv consolidarea practicilor autoritare în țări precum Tunisia și Venezuela; necesitatea unei reglementări mai stricte a noilor tehnologii care reprezintă o amenințare la adresa drepturilor omului; răspunsul global lipsit de strălucire la criza climatică și la agravarea devastării mediului; războiul neîncetat împotriva femeilor, de la atacurile asupra dreptului la avort la opresiunea și discriminarea sistemică din Afganistan și Iran.
„
Pentru Amnesty International, există o singură cale acceptabilă către viitor: aceea care se bazează pe drepturi umane universale și indivizibile.
Secretara generală al Amnesty International, Agnès Callamard
Context
Cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a ONU se desfășoară între 10 septembrie și sfârșitul lunii decembrie 2024, inclusiv Summitul Viitorului din 22 și 23 septembrie, în cadrul căruia liderii mondiali se vor reuni pentru a aborda provocările majore și deficiențele în guvernanța internațională expuse de recentele crize globale. Acestă reuniune își propune să reafirme angajamentele față de Obiectivele de dezvoltare durabilă și Carta ONU, consolidând în același timp cooperarea și punând bazele unui sistem multilateral revigorat prin negocierea unui Pact pentru viitor orientat spre acțiune.
Dr. Agnès Callamard este secretara generală la Amnesty International. Ea conduce activitatea organizației în domeniul drepturilor omului și este principalul său purtător de cuvânt. Este o figură proeminentă în lumea drepturilor omului de zeci de ani. În 2016, a fost numită raportor special al Organizației Națiunilor Unite privind execuțiile extrajudiciare, sumare sau arbitrare. În paralel cu activitatea sa la ONU, a fost, de asemenea, director al Global Freedom of Expression la Universitatea Columbia din New York. Înainte de aceasta, a fost director executiv al organizației pentru libertatea de exprimare Article 19.