Global: Statele membre ale ONU fac pași tot mai mari spre respingerea pedepsei cu moartea drept pedeapsă legală conform dreptului international

Într-un vot istoric, mai mult de două treimi din membrii ONU au susținut apelul organizației pentru instituirea unui moratoriu asupra execuțiilor în vederea abolirii pedepsei cu moartea. Votul a avut loc în cadrul sesiunii plenare a Adunării Generale a ONU din 17 decembrie 2024.

După acest anunț, Chiara Sangiorgio, experta Amnesty International în domeniul pedepsei cu moartea, a declarat:

„Acest vot marchează un punct de cotitură major pentru țările din întreaga lume și demonstrează că statele membre ale ONU se apropie constant de respingerea pedepsei cu moartea ca pedeapsă legală conform dreptului internațional al drepturilor omului. Sprijinul acordat pedepsei cu moartea de către state arată foarte diferit față de perioada în care tratatele internaționale care permiteau menținerea acesteia au fost adoptate pentru prima dată. Sprijinul fără precedent pentru această rezoluție arată că drumul global către abolire este de neoprit.”

„Aceste rezoluții au o semnificație morală și politică considerabilă, asigurându-se că modul în care este utilizată această pedeapsă crudă va continua să fie examinat cu atenție. Cei care au votat în favoarea apelului pentru un moratoriu asupra execuțiilor reprezintă acum o majoritate de două treimi din totalul țărilor, numărul acestora crescând de la 104 în 2007 la 130 în acest an. În cadrul votului din acest an, Antigua și Barbuda, Kenya, Maroc și Zambia au votat pentru prima dată în favoarea apelului pentru un moratoriu, ceea ce reprezintă o mișcare extrem de pozitivă, reflectând progrese și dialoguri constante în direcția abolirii la nivel național.

Acest vot arată un consens în curs de dezvoltare în rândul statelor în ceea ce privește respingerea execuțiilor ca o practică compatibilă cu protecția drepturilor omului.

Chiara Sangiorgio, experta Amnesty International în domeniul pedepsei cu moartea

„Cu toate acestea, regretăm sprijinul acordat limbajului din rezoluție care reafirmă dreptul suveran al fiecărui stat de a-și stabili propriile sancțiuni penale pentru a justifica impunerea pedepsei cu moartea. Această formulare trebuie respinsă cu prioritate, deoarece slăbește spiritul rezoluțiilor ONU ca standard la care să se aspire și are singura intenție de a bloca progresul în domeniul drepturilor omului într-o chestiune atât de importantă precum pedeapsa cu moartea.

„Amnesty International militează pentru încetarea pedepsei cu moartea de aproape cinci decenii. Acest vot arată un consens în curs de dezvoltare în rândul statelor în ceea ce privește respingerea execuțiilor ca o practică compatibilă cu protecția drepturilor omului. În ciuda cifrelor alarmante privind execuțiile înregistrate în țări precum Iran, Arabia Saudită și SUA în 2023, numărul statelor care mai efectuează execuții reprezintă o minoritate mică și izolată.

„În urma acestei rezoluții, țările care mai mențin pedeapsa cu moartea trebuie să ia măsuri imediate în vederea abolirii, în timp ce toate statele membre ale ONU trebuie să răspundă pentru încălcările flagrante ale dreptului la viață la care asistăm zilnic prin execuții.”

Amnesty International se opune pedepsei cu moartea în toate cazurile, fără excepție, indiferent de natura sau circumstanțele crimei; vinovăția, nevinovăția sau alte caracteristici ale persoanei; sau metoda folosită de stat pentru a efectua execuția.

Context

• 130 de state membre ale ONU, mai mult de două treimi din membrii ONU, au votat pentru adoptarea celei de-a zecea rezoluții privind un moratoriu asupra utilizării pedepsei cu moartea, în timp ce 32 au votat împotriva propunerii, iar 22 s-au abținut. Această rezoluție a fost propusă de Argentina și Italia în numele unui grup operativ interregional al statelor membre și co-sponsorizată de 70 de state.

• Sprijinul pentru rezoluție a crescut de la ultima sa adoptare în sesiunea plenară din decembrie 2022. Mai multe state și-au schimbat votul pozitiv față de atunci. Antigua și Barbuda și-a schimbat votul de la împotrivă la favorabil. Gabon, Kenya, Maroc și Zambia au votat în favoarea rezoluției, după ce s-au abținut în 2022; iar Bahamas, Bangladesh și Republica Democrată Congo au trecut de la vot împotrivă la abținere. Sao Tome și Principe, Seychelles, Somalia și Vanuatu au votat pentru, după ce nu au votat în plen în urmă cu doi ani.

• Mai multe țări și-au schimbat poziția în sens negativ. Guineea și Uganda au trecut de la votul pentru în 2022 la abținere în acest an. Mauritania și Papua Noua Guinee au trecut de la abținere la vot împotrivă.

• Dominica, Grenada și Siria, care au votat împotrivă în 2022, precum și Republica Centrafricană și Insulele Marshall, care au votat pentru în 2022, nu au fost prezente la votul de ieri. Comorele s-au abținut, după ce nu au fost prezente în 2022.

• Din 2007, Adunarea Generală a ONU a adoptat zece rezoluții care solicită instituirea unui moratoriu asupra execuțiilor în vederea abolirii pedepsei cu moartea, cu un sprijin transregional sporit.

• Numărul țărilor clasificate de Amnesty International drept aboliționiste pentru toate infracțiunile a crescut de la 90 în 2007 la 113.

Taguri