Israel/TPO: Cererile CPI pentru emiterea mandatelor de arestare pe numele lui Netanyahu, Sinwar și a altor înalți oficiali israelieni și Hamas reprezintă un pas crucial către justiție

După ce Parchetul Curții Penale Internaționale (CPI) a cerut emiterea mandatelor de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și a ministrului israelian al apărării Yoav Gallant, precum și a liderilor Hamas Yahya Sinwar, Mohammed Deif și Ismail Haniyeh, pentru crime de război și crime împotriva umanității comise în Israel și în Statul Palestina, în special în Fâșia Gaza ocupată, începând cu cel puțin 7 octombrie 2023, Agnès Callamard, secretar general al Amnesty International, a declarat:

„Nimeni nu este mai presus de dreptul internațional: nici liderii grupurilor armate, nici oficialii guvernamentali – aleși sau nu, nici oficialii militari. Indiferent de cauza pe care o urmăresc, nimeni nu este mai presus de lege.

„Acest demers al procurorului CPI trimite un mesaj important tuturor părților implicate în conflictul din Gaza și nu numai, că vor fi trase la răspundere pentru devastarea pe care au provocat-o asupra populației din Gaza și Israel.

„Cei care sunt suspectați de responsabilitate pentru crime în conformitate cu dreptul internațional în Israel și în TPO ar trebui să fie judecați și trași la răspundere, indiferent cât de puternici sau de rang înalt sunt aceștia.

„Solicitarea de mandate de arestare de către procurorul CPI în situația din Statul Palestina este, de asemenea, o oportunitate mult așteptată pentru a pune capăt ciclului de impunitate care durează de zeci de ani în Israel și în Teritoriile Palestiniene Ocupate (TPO) și pentru a restabili credibilitatea sistemului internațional de justiție în ansamblul său.

„Toate statele trebuie să respecte legitimitatea instanței, trebuie să se abțină de la orice încercare de a intimida sau de a exercita presiuni asupra instanței pentru a permite judecătorilor să își desfășoare activitatea în deplină independență și imparțialitate.

„Acum este de competența camerei preliminare, în timp ce parchetul își continuă investigațiile, să examineze și să decidă cu promptitudine aceste prime cereri de mandate de arestare. Toate statele, inclusiv statele terțe care nu sunt membre ale CPI, trebuie să respecte această decizie. În cazul în care judecătorii Curții aprobă orice mandat de arestare, toate statele părți la CPI trebuie să asigure punerea în aplicare a acestor mandate.”

Context

Prezentele cereri de emitere a mandatelor de arestare a prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu și a ministrului israelian al apărării Yoav Gallant invocă crime de război de înfometare a civililor, atacuri îndreptate împotriva civililor, ucidere intenționată și cauzare de mari suferințe, precum și crime împotriva umanității de exterminare, inclusiv prin înfometare, și de persecuție, printre altele, în temeiul Statutului de la Roma, comise în Fâșia Gaza începând cel puțin cu 8 octombrie 2023.

În ceea ce îi privește pe liderii Hamas Yahya Sinwar, Mohammed Deif și Ismail Haniyeh, Parchetul invocă crime împotriva umanității și crime de război, începând cu data de 7 octombrie, precum exterminare, crimă, viol și alte violențe sexuale, luare de ostatici, acte de tortură și alte tratamente crude în contextul captivității, printre altele.

Aceste cereri trebuie să fie examinate și aprobate preliminar de Curte, înaintea emiterii mandatelor de arestare. Parchetul a declarat, de asemenea, că investigațiile sunt în curs de desfășurare. Acest lucru înseamnă că ar putea urma și alte cereri, atât pentru alte persoane, cât și pentru presupuse infracțiuni.

Amnesty International a solicitat de mult timp ca procurorul CPI să ia imediat măsuri concrete pentru a accelera ancheta deschisă în martie 2021, în ceea ce privește posibilele crime prevăzute de Statutul de la Roma al CPI, comise începând cu 13 iunie 2014 în Gaza și în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est. La 29 octombrie și, din nou, în noiembrie 2023, procurorul CPI a emis cu întârziere declarații prin care a confirmat că ancheta în curs a CPI privind situația din Palestina va acoperi actele comise de toate părțile în Israel și în TPO la 7 octombrie și după această dată.

Până în prezent, autoritățile israeliene nu au reușit să investigheze prompt, complet și independent crimele de război și alte încălcări comise de armata israeliană pe teritoriul TPO. Iar autoritățile palestiniene nu au reușit să investigheze crimele și încălcările comise de Hamas și de alte grupuri armate.

Dovezile adunate de Amnesty International demonstrează modul în care forțele israeliene continuă să încalce în mod flagrant dreptul internațional umanitar, inclusiv începând cu 7 octombrie 2023, prin atacuri nediscriminatorii sau directe asupra civililor și obiectelor civile din Fâșia Gaza ocupată, care trebuie investigate ca fiind crime de război. De asemenea, autoritățile israeliene nu au respectat măsurile emise de Curtea Internațională de Justiție pentru a preveni genocidul, prin privarea deliberată a accesului la un ajutor umanitar suficient. Atacuri nediscriminatorii sau atacuri directe împotriva civililor și a obiectelor civile de către forțele armate israeliene au fost, de asemenea, documentate de Amnesty International în timpul conflictelor din 2008-9, 2014 și 2021.

Amnesty International a documentat, de asemenea, încălcări ale dreptului internațional comise de Hamas și de alte grupări armate palestiniene la 7 octombrie și după această dată, inclusiv uciderea deliberată a civililor, luarea de ostatici și lansarea de atacuri cu rachete fără discriminare asupra Israelului. Amnesty International face apel la Hamas și la grupurile armate palestiniene să elibereze necondiționat toți civilii care continuă să fie ținuți ostatici în Gaza. Luarea de ostatici este o crimă de război. Amnesty International a documentat în mod constant încălcări ale dreptului internațional comise de Hamas și de alte grupuri armate din Gaza, inclusiv tortură și rele tratamente, atacuri cu rachete fără discriminare asupra Israelului și cele care au provocat victime palestiniene în Fâșia Gaza ocupată.

Taguri