Ca răspuns la rapoartele privind întreruperea totală a comunicațiilor în Fâșia Gaza ocupată, Erika Guevara-Rosas, Directoare principală pentru cercetare, advocacy, politici și campanii Amnesty International, a declarat:
„Civilii palestinieni fiind asediați în Fâșia Gaza ocupată, de asemenea, au fost prinși într-o pană totală de comunicație. Datele rețelelor de monitorizare a internetului raportând că semnalul se întrerupe rapid pe măsură ce loviturile aeriene și terestre se intensifică, în special în partea de nord și centrală a Fâșiei. Facem apel la Israel să pună capăt imediat atacurilor nediscriminatorii și disproporționate care au omorât și rănit deja atât de mulți civili, inclusiv peste 3 000 de copii. Infrastructura de internet și de telecomunicații trebuie, de asemenea, să fie restabilită de urgență, pentru a permite operațiunile de salvare în timpul atacurilor aeriene israeliene și al operațiunilor terestre în expansiune.”
„La Amnesty International am pierdut contactul cu colegii noștri din Gaza, iar pentru alte organizații pentru drepturile omului a devenit din ce în ce mai dificil să documenteze încălcările din cauza intensității atacurilor Israelului și a restricțiilor asupra căilor de comunicație. Această întrerupere înseamnă că va fi și mai dificil să obținem informații și dovezi esențiale despre încălcările drepturilor omului și crimele de război comise împotriva civililor palestinieni din Gaza și să avem contact direct cu cei care se confruntă cu aceste încălcări.”
Rapoartele recente de detectare și analiză a întreruperilor de internet (IODA) au stabilit că Netstream, unul dintre ultimii furnizori de rețea rămași în Gaza, nu mai este diponibil de joi, 26 octombrie, raportând, de asemenea, o întrerupere completă a semnalelor Netstream la ora locală 12:00, vineri, 27 octombrie. Începând de vineri, 15 ASN/ISP (furnizori de servicii de internet) s-au confruntat cu întreruperi complete afectând comunicarea prin telefonie fixă, celulară și internet. Societatea „Semilună Roșie Palestiniană” raportează că a pierdut contactul cu întreaga sa echipă de operațiuni din Fâșia Gaza. Aceasta a împiedicat funcționarea serviciilor sale de urgență, inclusiv îngrijirea victimelor atacurilor.
O deconectare intenționată are loc atunci când un stat sau un alt actor întrerupe accesul la internet pentru o anumită populație sau într-o anumită regiune. Deconectările pot lua diverse forme. Autoritățile pot încetini internetul pentru a împiedica accesul sau pot obliga furnizorii de servicii de internet să închidă complet accesul.
Această întrerupere în Gaza are loc pe fundalul atacurilor nediscriminatorii asupra locuințelor și zonelor civile și al distrugerii pe scară largă a infrastructurii civile, inclusiv a infrastructurii critice de comunicații. Acest lucru este agravat de o criză umanitară catastrofală generată de blocada ilegală a Israelului asupra Gaza timp de 16 ani. Începând cu 9 octombrie, această blocadă s-a înăsprint și s-a transformat într-un asediu total care i-a lipsit pe locuitorii din Gaza de produse alimentare, apă, electricitate, combustibil și ajutor umanitar.
Amnesty International își reiterează apelul urgent pentru încetarea imediată a focului de către toate părțile implicate în conflictul din Fâșia Gaza ocupată și Israel, pentru a preveni noi pierderi de vieți omenești și a asigura accesul la ajutoare de primă necesitate pentru populația din Gaza, în contextul unei catastrofe umanitare fără precedent.
Context:
După cum s-a anunțat vineri seara, armata israeliană și-a extins activitățile terestre în Fâșia Gaza ocupată. Accesul la internet și la rețelele de telecomunicații este esențial pentru protecția drepturilor omului, în special în perioadele de conflict. Cercetările Amnesty International au arătat anterior că închiderea internetului facilitează represiunea și încălcarea drepturilor omului și a dreptului umanitar internațional.