Liderii UE trebuie să ceară încetarea imediată a focului, pentru a proteja civilii

Înaintea întrevederii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene de luni, de la Bruxelles, la care se va discuta despre escaladarea actuală a conflictului din Israel și din Teritoriile Palestiniene ocupate, Amnesty International îi îndeamnă pe miniștrii prezenți să ceară încetarea imediată a focului de către toate părțile implicate în conflict. Catastrofa umanitară și a drepturilor omului care se extinde în Gaza trebuie să înceteze de urgență.

„Violențele la care asistăm în Gaza sunt atât de îngrozitoare încât este greu să fie acceptate. Însă, nu trebuie să întoarcem privirea. Miniștrii europeni ar trebui să ceară încetarea imediată a focului de către toate părțile. Oprirea luptelor ar putea salva viețile a mii de civili și ar putea opri agravarea acestei catastrofe umanitare și a drepturilor omului provocate de om”, a declarat directoarea Biroului Instituțiilor Europene al Amnesty, Eve Geddie.

În timp ce UE nu a reușit să ajungă la un consens, care să fie în conformitate cu dreptul internațional, sau să solicite în mod direct încetarea focului, unele state membre, printre care Irlanda, Belgia și Spania, au cerut încetarea focului, au criticat încălcările drepturilor omului comise de către Israel, Hamas și alte grupări armate și au respectat dreptul oamenilor de a protesta pașnic.

Pe de altă parte, unele state, cum ar fi Austria, Cehia și Germania, au împiedicat UE să ceară în mod colectiv încetarea focului sau să denunțe încălcările dreptului umanitar internațional de către forțele de securitate israeliene. Acest lucru contribuie la încurajarea autorităților israeliene de a ignora obligațiile lor de a proteja civilii.

„UE, care pretinde că este un campion al respectării drepturilor omului și a dreptului internațional, se confruntă cu o gravă criză de credibilitate în ochii oamenilor din întreaga lume. Bombardamentele neîncetate ale Israelului omoară în fiecare zi aproximativ 300 de palestinieni, mulți dintre care sunt copii, iar blocajul său ilegal provoacă suferințe umanitare uriașe. Prin urmare, este de neînțeles că unii lideri UE blochează un apel al UE la încetarea focului, furnizează în mod activ arme și sprijin politic Israelului, reduc la tăcere și arestează protestatarii care apără drepturile palestinienilor”.

„Liderii UE trebuie să demonstreze că prețuiesc în egală măsură viețile palestinienilor și ale israelienilor, cerând încetarea focului și denunțând crimele comise de către Israel, Hamas și alte grupări armate. În lipsa unui consens, cerem statelor membre cu principii să facă un apel la încetarea focului, individual sau împreună cu alte state care împărtășesc aceleași idei”.

Amnesty International a cerut eliberarea tuturor civililor ostatici, deținuți de Hamas și de alte grupări armate. Mai mult, Amnesty International a descoperit dovezi ale unui val de arestări arbitrare a mii de palestinieni de către autoritățile israeliene, supunându-i pe mulți dintre ei la tortură. Israelul trebuie să elibereze toți palestinienii deținuți arbitrar. Toate părțile trebuie să permită, de urgență, accesul Comitetului Internațional al Crucii Roșii, pentru a-i vizita pe cei deținuți.

Petiția Amnesty International, prin care solicităm încetarea focului pentru a pune capăt suferinței civililor, a strâns mai mult de un million de semnături.

Mai multe informații sunt aici.

Taguri