Moldova: AmnesTea – Împreună spunem nu violenței în bază de gen

Amnesty International Moldova a organizat un nou eveniment din seria AmnesTea, care a reunit studenți și studente de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, USPEE „Constantin Stere” și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Evenimentul a avut loc în cadrul campaniei „16 zile de activism pentru prevenirea și combaterea violenței în bază de gen”.
Participanții și participantele au avut ocazia să dialogheze cu Viorica Țîmbalari, Directoare generală Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței în Familie (ANPCV); Andriana Zaslavet, Președinta Platformei pentru Egalitate de Gen și coordonatoare de proiecte la Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”; și Maxim Croitoru, psiholog în cadrul Gender-Centru.

Discuțiile au abordat subiecte esențiale legate de înțelegerea fenomenului violenței în bază de gen, inclusiv prin identificarea diferitelor forme și tipuri de violență. Participanții și participantele au explorat modul în care stereotipurile de gen și normele culturale perpetuează inegalitatea de gen și generează violența.

Un alt punct central al discuțiilor a fost analiza dezechilibrelor de putere între genuri și influența societății patriarhale asupra relațiilor interumane. S-a evidențiat că aceste dezechilibre nu doar alimentează violența, ci și creează un mediu în care victimele pot ezita să raporteze abuzurile din cauza stigmatizării și a lipsei de sprijin.

Participanții și participantele au discutat și despre consecințele pe termen lung ale violenței în bază de gen, atât asupra victimelor, cât și asupra comunităților.

Împreună cu invitatele și invitatul acestui eveniment, tinerii și tinerele au evidențiat că violența în bază de gen poate fi prevenită prin educație pentru egalitate de gen, sensibilizarea publicului cu privire la drepturile omului și promovarea unei masculinități pozitive.
Aceste discuții au subliniat necesitatea educației pentru egalitate de gen și implicării active a autorităților și societății civile în protejarea victimelor și crearea unui mediu sigur pentru toți.

Adresăm mulțumiri speciale partenerilor noștri de la Cărturești Chișinău pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment. Amnesty International Moldova își reafirmă angajamentul de a continua să promoveze drepturile omului și de a contribui la eliminarea violenței în bază de gen, atât prin educație și dialog, cât și prin advocacy pentru un cadru normativ conform standardelor internaționale și aplicarea efectivă a acestuia în practică.

Taguri