Peste 250 de organizații umanitare și pentru drepturile omului solicită oprirea transferurilor de arme către Israel și grupurile armate palestiniene

Un apel deschis către toate statele membre ale ONU să înceteze să mai alimenteze criza din Gaza și să evite o nouă catastrofă umanitară și pierderea de vieți omenești în rândul civililor.

Noi, organizațiile semnatare, solicităm tuturor statelor să oprească imediat transferul de arme, piese și muniții către Israel și grupurile armate palestiniene atât timp cât există riscul ca acestea să fie folosite pentru a comite sau a facilita încălcări grave ale dreptului internațional umanitar sau ale drepturilor omului.

Bombardamentele și asediul Israelului privează populația civilă de elementele de bază pentru a supraviețui și fac din Gaza un loc de nelocuit. În prezent, populația civilă din Gaza se confruntă cu o criză umanitară de o gravitate și o amploare fără precedent.

Încălcări ale dreptului internațional umanitar

În plus, atacurile conduse de grupările armate palestiniene au ucis aproximativ 1 200 de persoane și au luat sute de ostatici israelieni și străini, inclusiv copii, și continuă să țină în captivitate peste 130 de ostatici în Gaza. Grupările armate din Gaza au continuat să lanseze în mod nediscriminatoriu rachete spre centrele de populație din Israel, perturbând școlile pentru copii, strămutând civilii și amenințând viețile lor. Luarea de ostatici și atacurile nediferențiate reprezintă încălcări ale dreptului umanitar internațional și trebuie să înceteze imediat.

Agențiile umanitare, grupurile pentru drepturile omului, oficialii Națiunilor Unite și peste 153 de state membre au cerut o încetare imediată a focului. Cu toate acestea, Israelul continuă să folosească arme și muniții explozive în zone dens populate, cu consecințe umanitare masive pentru populația din Gaza. Liderii mondiali au îndemnat guvernul israelian să reducă numărul victimelor civile, însă operațiunile militare israeliene din Gaza continuă să ucidă oameni la un nivel fără precedent, potrivit observațiilor făcute de Secretarul General al ONU. Statele membre au responsabilitatea juridică de a utiliza toate instrumentele posibile pentru a obține o mai bună protecție a civililor și respectarea dreptului umanitar internațional. Ceea ce a mai rămas din Gaza – un răspuns de ajutor umanitar finanțat la nivel internațional – a fost paralizat din cauza intensității ostilităților, care au inclus țintirea convoaielor de ajutor umanitar, întreruperi repetate ale comunicațiilor, drumuri deteriorate, restricții asupra livrărilor esențiale, o interdicție toală a livrărilor comerciale și un proces birocratic pentru a trimite ajutoare în Gaza.

Distrugerea și vătămarea civililor

Activitatea militară a Israelului a distrus o parte substanțială a locuințelor, școlilor, spitalelor, infrastructurii de apă, adăposturilor și taberelor de refugiați din Gaza; caracterul nedifernțiat a acestor bombardamente și un model de prejudiciu civil aparent disproporționat pe care o provoacă în mod obișnuit sunt inacceptabile. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a avertizat cu privire la “riscul sporit de comitere a unor crime atroce” în Gaza și a făcut apel la toate statele să împiedice desfășurarea unor astfel de crime. De la acest apel, criza umanitară din Gaza nu a făcut decât să se deterioreze și mai mult:

 • Peste de 33.000 de palestinieni, dintre care cel puțin 14.500 de copii, au fost uciși în ultimele șase luni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Alte mii de persoane sunt îngropate sub dărâmături și se presupune că sunt decedate.
 • Peste 75.000 de persoane au fost rănite, multe dintre ele cu răni care le vor schimba viața și îi vor lăsa cu dizabilități permanente; printre acestea se numără peste 1.000 de copii palestinieni care și-au pierdut unul sau mai multe membre superioare sau inferioare.
 • Un număr necunoscut de civili palestinieni, printre care se pare că se numără și copii, au fost reținuți în mod ilegal, potrivit ONU, și trebuie să fie eliberaț
 • Palestinienii continuă să fie uciși aproape în fiecare zi în zonele pe care guvernul israelian le-a spus să le părăsească. În prima săptămână a anului 2024, un atac aerian israelian a ucis 14 persoane – majoritatea copii – în apropierea unei zone pe care forțele israeliene au prescris-o ca “zonă umanitară”.
 • Peste 70% din populația din Gaza, aproximativ 1,7 milioane de persoane, a fost stămutete forț Mulți dintre ei au urmat ordinele emise de Israel de a se muta în sud și sunt acum izolați pe mici porțiuni de pământ care nu pot susține viața umană, care au devenit un teren propice pentru răspândirea bolilor

Copiii și familiile se confruntă cu foametea

 • Jumătate din populația din Gaza – aproximativ 1,1 milioane de palestinieni – se confruntă cu niveluri catastrofale de foamete, cel mai mare număr înregistrat vreodată de organismul umanitar tehnic responsabil cu evaluarea pe bază de dovezi a insecurității alimentare, iar foametea este iminentă în nordul Fâșiei Gaza. Întreaga populație dinGaza – aproximativ 2,2 milioane de persoane – se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută.
 • Peste 70 % din locuințele din Gaza, o mare parte din școlile și infrastructura de apă și canalizare au fost distruse sau avariate, iar populația a rămas fără acces la apă curată.
 • Nici măcar o singură unitate medicală din enclavă nu este pe deplin operațională , iar cele care funcționează parțial sunt copleșite de cazuri de traume și de lipsa medicamentelor și de medici. Peste 489 de lucrători din domeniul sănătății au fost uciș
 • Cel puțin 243 de lucrători umanitari* din Gaza au fost uciși, cel mai mare număr de pierderi umane din conflictele acestui secol.

Astăzi, Gaza este cel mai periculos loc în care să fii copil, jurnalist și lucrător umanitar. Spitalele și școlile nu ar trebui să devină niciodată câmpuri de luptă. Aceste condiții au creat o situație de disperare totală în Gaza, ceea ce i-a determinat pe cei mai importanți oficiali din domeniul ajutorului umanitar să declare că nu mai există condiții pentru un răspuns umanitar semnificativ în Gaza. Acest lucru nu se va schimba până când nu se va pune capăt asediului, bombardamentelor și luptelor. În ianuarie, Organizația Națiunilor Unite a descris accesul umanitar drept o “degradare semnificativă”. Forțele israeliene au refuzat în repetate rânduri convoaiele de ajutor să ajungă în zonele de la nord de Wadi Gaza, unde oamenii sunt cei mai expuși riscului de înfometare.

În ultimele săptămâni, oficiali israelieni de rang înalt au început să ceară deportarea civililor palestinieni din Gaza. Transferul forțat în Gaza și deportarea unei părți a populației dincolo de granițe, fără nicio garanție de întoarcere, ar constitui o încălcare gravă a dreptului internațional, echivalând cu o crimă atroce.

Cerem o încetare imediată a focului

Cerem o încetare imediată a focului și facem apel la toate statele să oprească transferul de arme care pot duce la încălcarea dreptului internațional umanitar și ale drepturilor omului. Consiliul de Securitate al ONU trebuie să-și îndeplinească responsabilitatea de a menține pacea și securitatea globală prin adoptarea de măsuri pentru a opri transferul de arme către guvernul Israelului și grupurile armate palestiniene și pentru a preveni furnizarea de arme care riscă să fie folosite la comiterea de crime internaționale, cu efect imediat.

Toate statele au obligația de a preveni atrocitățile și de a promova aderarea la normele care protejează civilii. Comunitatea internațională ar fi trebuit de mult timp să își respecte aceste angajamente.

Nota editorului

 • Această declarație a fost publicată inițial la 24 ianuarie 2024, cu sprijinul a 16 organizații umanitare. De la publicarea sa, peste 250 de organizații ale societății civile din întreaga lume au aprobat apelul. Această declarație a fost actualizată pentru a reflecta cifrele exacte la 10 aprilie 2024, inclusiv numărul persoanelor ucise, inclusiv copii, lucrători umanitari și lucrători din domeniul sănătății, numărul celor răniți, precum și cele mai recente cifre cu privire la insecuritatea alimentară publicate de Clasificarea integrată a fazei de securitate alimentară.
 • De la data publicării declarației inițiale, 24 ianuarie 2024, au avut loc următoarele evenimente:
 • La 26 ianuarie 2024, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a emis măsuri provizorii în cauza privind aplicarea Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid în Fâșia Gaza (Africa de Sud împotriva Israelului).
 • La 12 februarie 2024, Curtea olandeză a ordonat guvernului olandez să înceteze în termen de șapte zile furnizarea de piese pentru avioane de luptă F35 către Israel, din cauza riscului de încălcare gravă a dreptului umanitar internaț
 • La 23 februarie 2024, experții ONU au publicat o declarație comună în care afirmă că exporturile de arme către Israel trebuie să înceteze imediat, precizând: “Necesitatea unui embargo asupra armelor pentru Israel este sporită de hotărârea Curții Internaționale de Justiție din 26 ianuarie 2024, care a stabilit că există un risc plauzibil de genocid în Gaza și de faptul că, de atunci, civilii continuă să fie grav afectaț”
 • La 25 martie 2024, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat Rezoluția 2728 prin care se cere o încetare imediată a focului pentru luna Ramadanului.
 • La 28 martie 2024, CIJ a emis măsuri provizorii suplimentare, alături de observații ale instanței conform cărora “se instalează foametea”.
 • La 5 aprilie 2024, Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU a adoptat o rezoluție care prevede “încetarea vânzării, transferului și deturnării de arme, muniții și alte echipamente militare către Israel, puterea ocupantă… pentru a preveni alte încălcări ale dreptului umanitar internațional și încălcări și abuzuri ale drepturilor omului”.
 • Numărul total de lucrători umanitari uciși include membri ai personalului agențiilor ONU, ai ONG-urilor, precum și ai Societății Semilunii Roșii Palestiniene . Cifrele privind numărul anual de lucrători umanitari uciși în alte contexte pot fi găsite în baza de date privind securitatea lucrătorilor umanitari.

Semnatari:

 1. Federation Handicap International – Humanity & Inclusion
 2. War Child Alliance
 3. Christian Aid
 4. Norwegian People’s Aid
 5. Médecins du Monde International Network
 6. Mennonite Central Committee
 7. medico international
 8. Oxfam
 9. Center for Civilians in Conflict (CIVIC)
 10. Danish Refugee Council
 11. Save the Children
 12. Plan International
 13. Norwegian Refugee Council
 14. Diakonia
 15. Amnesty International
 16. American Friends Service Committee (AFSC)
 17. Welfare Association
 18. War on Want
 19. War Childhood Museum Foundation
 20. Palestinian Farmers Union
 21. WESPAC Foundation, Inc.
 22. United Nations Association – UK
 23. Bangladesh Nari Progati Sangha (BNPS)
 24. Human Rights Sentinel
 25. IM Swedish Development Partner
 26. Firefly International
 27. Presbyterian Church (U.S.A.)
 28. Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM) GE
 29. Nonviolent Peaceforce
 30. Peace Action
 31. Canadians for Justice and Peace in the Middle East (CJPME)
 32. Yemen Relief and Reconstruction Foundation
 33. France Palestine Mental Health Network
 34. Consortium of Ethiopian Human Rights Organizations
 35. Syrian Network for Human Rights.
 36. INGO ALG CONSULTANT GROUP
 37. Arab Renaissance for Democracy and Development
 38. Global Centre for the Responsibility to Protect
 39. Middle East Democracy Center (MEDC)
 40. The National Organization of Yemeni Reporters SADA
 41. L’Union Juive Française pour la Paix (UJFP)
 42. Development and Peace – Caritas Canada
 43. EmpowerVan
 44. Train of Hope Dortmund e.V.
 45. Jewish Network for Palestine
 46. مدافعات للحقوق والحريات والتنمية
 47. PELDA
 48. Ina autra senda – Swiss Friends of Combatants for Peace
 49. Street Child UK
 50. Polish Medical Mission
 51. Peace SOS
 52. Gender Advisory Team, Cyprus
 53. Olof Palmes Internationella Center
 54. Cordaid
 55. Street Child España
 56. Share The World’s Resources
 57. Church and Peace – Ecumenical Peace Church Network in Europe
 58. ForcesWatch
 59. Vredesactie
 60. Terre des Hommes Netherlands
 61. Lawyers for Palestinian Human Rights
 62. Global Ministries of the Christian Church (Disciples of Christ)
 63. Plateforme des ONG françaises pour la Palestine
 64. PAX
 65. EuroMed Rights
 66. Catholic Agency for Overseas Development (CAFOD)
 67. The Presbyterian Church in Canada
 68. The United Church of Canada
 69. Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS)
 70. CIUSSS Centre-Sud
 71. Centre for Feminist Foreign Policy
 72. The Business Plan for Peace
 73. Secours Catholique – Caritas France
 74. Danish Muslim Aid
 75. Peace Direct
 76. Belgian Academics and Artists for Palestine (BA4P)
 77. Israeli Committee Against House Demolitions – UK
 78. The Dallaire Institute for Children Peace and Security
 79. Creatura Think & Do Tank
 80. Israeli Committee Against House Demolitions – Germany
 81. Legal Action Worldwide (LAW)
 82. The Hague Peace Projects
 83. Anglican Pacifist Fellowship
 84. Nonviolence International
 85. Primate’s World Relief and Development Fund
 86. The United Church of Canada
 87. Institute on Statelessness and Inclusion
 88. The Anglican Church of Canada/L’Eglise anglican du Canada
 89. MADRE
 90. Ekō
 91. ReThinking Foreign Policy
 92. International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) Germany
 93. Initiatives et Changement (IofC France)
 94. WeWorld
 95. pax christi – Deutsche Sektion e.V.
 96. Internationale Liga für Menschenrechte
 97. Centre for Peace Research and Advocacy -CPRA
 98. Equal Legal Aid
 99. Young Christian Students Movement South Africa
 100. Laurentiuskonvent e.V.
 101. Socialist Movement of Ghana
 102. Swedish Fellowship of Reconciliation
 103. Japan Fellowship of Reconciliation
 104. Action Corps
 105. EgyptWide for Human Rights
 106. Pax Christi International
 107. International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) – Greece
 108. Evangelical Lutheran Church in Canada
 109. KAIROS Canadian Ecumenical Justice Initiatives
 110. Committee of 100 in Finland
 111. Khulumani Support Group
 112. Amos Trust
 113. Sanad Basra Organization for Human Rights
 114. Association Pour Jérusalem (France)
 115. Community of Christ
 116. Avaaz
 117. Christian Jewish Allies for a Just Peace in Israel/Palestine
 118. Women Volunteers for Peace
 119. Forum Computer Professionals for Peace and Societal Responsibility
 120. Salam For Yemen
 121. Vereinigung Demokratischer Juristinnen und Juristen e.V. (VDJ)
 122. Association France Palestine Solidarite Paris-Sud
 123. Culture de Palestine
 124. Emmaus International
 125. Kristna Fredsrörelsen / SweFOR
 126. Christian Campaign for Nuclear Disarmament
 127. Medical Association for Prevention of War
 128. HelpAge International
 129. Quakers in Scotland (General Meeting for Scotland)
 130. Forum Ziviler Friedensdienst e. V.
 131. DAWN MENA
 132. Japan International Volunteer Center (JVC)
 133. NVMP-Artsen voor vrede
 134. ActionAid France
 135. Forum Computer Professionals for Peace and Societal Responsibility (FIfF) e.V.
 136. Pax Christi Scotland
 137. Shujaa-Initiative
 138. Pax Christi Italia
 139. Pax Christi – Perú
 140. Center for Jewish Nonviolence
 141. Peace Movement Aotearoa
 142. Center for Peace Education, Miriam College
 143. Pax Christi England and Wales
 144. Pax Christi Aotearoa NZ
 145. Pax Christi Miriam College
 146. Welfare Association
 147. Age International
 148. Watchlist on Children and Armed Conflict
 149. Arms Information Centre (RIB e.V.)
 150. Caritas International Belgium
 151. Medact
 152. Maryknoll Office for Global Concerns
 153. Feminist Humanitarian Network
 154. Saferworld
 155. Mwatana for Human Rights
 156. The Kvinna till Kvinna Foundation
 157. International Alert
 158. CIVICUS
 159. Internationaler Versöhnungsbund – Deutscher Zweig e.V.
 160. Pax Christi USA
 161. Caritas Internationalis
 162. The United Methodist Church – General Board of Church and Society
 163. Belgian Academics and Artists for Palestine (BA4P)
 164. Humance Heal For Human Rights
 165. International Federation for Human Rights (FIDH)
 166. Min Haqi Foundation to Empower Women Politically and Economically
 167. Yoga and Sport with Refugees
 168. Caesar Families Association
 169. KinderUSA
 170. Ocalenie Foundation
 171. Aura Freedom International
 172. Finnish-Arab Friendship Society
 173. Equal Legal Aid
 174. Street Child Italy
 175. Rebuilding Alliance
 176. Bildungsprojekt Sachsen im Klimawandel
 177. Diversity Matters North West Ltd
 178. Un Ponte Per
 179. Friends Committee on National Legislation (FCNL)
 180. Terre des Hommes Italy
 181. Middle East Children’s Alliance
 182. Mercy Corps
 183. Permanent Peace Movement
 184. Seenaryo
 185. Women for Peace and Democracy Nepal (WPD Nepal)
 186. France Palestine Mental Health Network
 187. Muslim Peace Fellowship
 188. UCOS vzw (UNIVERSITY CENTRE FOR DEVELOPMENT COOPERATION)
 189. Protection International (PI)
 190. Women’s Right to Education Programme
 191. Women in Humanitarian Response in Nigeria Initiative
 192. IANSA Women Network Nigeria
 193. Muslim Delegates and Allies Coalition
 194. Mayworks Kjipuktuk/Halifax
 195. Tamkeen for Legal Aid & Human Rights
 196. Doctors Against Genocide
 197. The Rights Forum
 198. Women for Peace – Finland
 199. Business Plan for Peace
 200. Righting Relations Canada
 201. Foyer du Monde
 202. Bahrain Transparency
 203. Rete Italiana Pace Disarmo
 204. Nonviolence International
 205. FundiPau
 206. Control Arms
 207. Climate Refugees
 208. SOL Education Center
 209. Centre for Peace Research and Advocacy – CPRA
 210. Centro de Estudios Ecuménicos – México
 211. Daraj Media
 212. Colombian Campaign to Ban Landmines (CCBL)
 213. Mujeres para el Dialogo
 214. Pastoral Social, Iglesia Anglicana de México
 215. Asociación de familiares de Detenidos Desaparecidos y Víctimas de Violaciones a los Derechos Humanos en México AFADEM-FEDEFAM
 216. Servicio Paz y Justicia (serpaj)-mexico
 217. Global Thought
 218. American Baptist Churches USA
 219. Sojourners
 220. Migrant Roots Media
 221. Citizens for Just Policy
 222. PEOPLES FEDERATION FOR NATIONAL PEACE AND DEVELOPMENT (PEFENAP)
 223. Cameroon Youths and Students Forum for Peace (CAMYOSFOP)
 224. Campaña Colombiana Contra Minas
 225. Vision GRAM-International
 226. The United Church of Christ
 227. Caritas Middle East and North Africa
 228. Comité pour une Paix Juste au Proche-Orient
 229. BDS Berlin
 230. SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations)
 231. Women in Black – Austria
 232. Collective Aid
 233. ReFOCUS Media Labs – Poland
 234. Fund for Global Human Rights
 235. Omega Research Foundation
 236. Women for Weapons Trade Transparency
 237. United Against Inhumanity (UAI)
 238. Episcopal Peace Fellowship-Palestine Israel Network
 239. Terre des Hommes International Federation
 240. CCFD-Terre Solidaire
 241. COCASEN – Coalición Nacional Contra el Abuso Sexual
 242. CARE International
 243. Fundación Ser de Paz AC
 244. Forum o Disarmament and Development of Sri Lanka
 245. FTSCD (Forum Togolais de la Société civile pour le Développement)
 246. Quincy Institute for Responsible Statecraft
 247. MPower Change Action Fund
 248. Steirische Friedensplattform
 249. Minnesota Peace Project
 250. Académicos con Palestina contra el genocidio – Mexico
 251. Fundación Arcoiris por el respeto a la diversidad sexual – Mexico

Taguri