Rusia: Acuzarea a 92 de membri ai armatei ucrainene de „crime împotriva umanității” subminează dreptul la un proces echitabil

Ca răspuns la noutatea că 92 de membri ai forțelor armate ucrainene ar fi fost acuzați de „crime împotriva umanității”, Denis Krivosheev, directorul adjunct Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat:

„Prin acuzarea acestor 92 de membri ai forțelor armate ucrainene, în cadrul unor proceduri lipsite de transparență, care se bazează pe informații false și alimentează dezinformarea, autoritățile ruse și-au demonstrat, încă o dată, disprețul față de drepturile internaționale la un proces echitabil și față de dreptul umanitar internațional.”

„Convențiile de la Geneva prevăd în mod clar că prizonierii de război, inclusiv membrii forțelor armate, nu pot fi urmăriți penal pentru participarea la operațiunile militare. Dacă persoanele sunt acuzate de presupuse crime împotriva umanității, trebuie să existe suficiente dovezi pentru a susține o astfel de afirmație. Autoritățile ruse nu au comunicat nicio dovadă care să susțină aceste acuzații. În schimb, au promovat informații false, care acuzau forțele ucrainene pentru acțiuni precum distrugerea teatrului din Mariupol, ruinarea unei clădiri civile de un atac deliberat al Rusiei.”

„Dacă autoritățile ruse vor judeca prizonierii de război sub aceste acuzații, vor încălca cea de-a treia Convenție de la Geneva. Privarea deliberată a unui prizonier de război de drepturile la un proces echitabil constituie o crimă de război. Autoritățile ruse trebuie să judece prizonierii de război doar dacă există dovezi reale și admisibile de crime de război sau crime împotriva umanității, acordându-le dreptul la un proces echitabil, în conformitate cu standardele internaționale.”

Context

Alexander Bastrykin, șeful Comitetului de investigații al Rusiei, a declarat luni, pentru ziarul guvernamental Rossiiskaya Gazeta, că autoritățile ruse au inițiat peste 1.300 de anchete penale împotriva a peste 400 de cetățeni ucraineni. El a adăugat că cel puțin 220 de persoane sunt suspectate de comiterea „crimelor împotriva păcii și securității umanității”, iar 92 de membri ai forțelor armate ucrainene ar fi fost deja acuzați.

Această știre vine după cazul de la începutul lunii iunie, când un „tribunal” separatist din Donețk, ocupat de Rusia, a ordonat moartea a doi cetățeni britanici și a unui cetățean marocan, care erau capturați.

Totodată, și Ucraina desfășoară investigații cu privire la zeci de mii de crime de război și crime legate de război, care ar fi fost comise de soldații ruși. Rapiditatea cu care s-a desfășurat cel puțin unul dintre aceste procese, care a dus în luna mai la condamnarea lui Vadim Shishimarin, un soldat rus în vârstă de 21 de ani, care a ucis un civil de 62 de ani în primele zile ale războiului, a stârnit îngrijorări cu privire la dreptul la un proces echitabil.