Rusia: Amendamentele propuse la legile privind combaterea extremismului intensifică reprimarea dizidenței

Reacționând la cele mai recente modificări legislative din Rusia, care includ un proiect de lege ce permite desemnarea oricărei comunități sau organizații drept „extremistă” fără o decizie judecătorească, precum și o altă inițiativă legislativă ce prevede sancțiuni administrative pentru simpla căutare sau accesare online a „materialelor extremiste”, Marie Struthers, directoarea Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat:

„Încă o dată, autoritățile ruse prezintă persecuția opozanților ca o măsură de combatere a „extremismului”, folosind o legislație vagă și excesiv de generală, care permite interpretări abuzive și aplicări arbitrare.

„Dacă acest proiect de lege privind „extremismul” va fi adoptat, orice grup de personae, chiar și un chat privat online sau un cerc de prieteni, poate fi desemnat și incriminat ca fiind „extremist”, dacă doar un singur membru a fost condamnat pentru acuzații de „extremism”, așa cum s-a întâmplat în cazul multor critici ai guvernului. Această lege ar oferi autorităților de aplicare a legii o posibilitate practic nelimitată de a extinde represiunea și de a urmări penal tot mai mulți oameni, chiar și pentru cele mai îndepărtate legături cu așa-ziși „extremiști”.

Autoritățile ruse își camuflează persecuția necontenită a vocilor critice sub pretextul combaterii „extremismului”, printr-o legislație vagă și excesiv de cuprinzătoare, care permite interpretări abuzive și aplicări arbitrare.

Marie Struthers, directoarea Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală

„O altă amendament propus este la fel de periculos. Dacă va fi adoptat, ar face ilegală căutarea sau accesarea conținutului „extremist” online. Având în vedere că, în Rusia de astăzi, „materialele extremist” pot însemna orice , de la o carte care promovează relațiile între persoane de același sex până la postări pe rețelele sociale ale grupurilor opoziției, acest amendament va izola practic societatea rusă de orice informație sau opinie considerată „periculoasă” de autorități.

„Aceste modificări reprezintă o încălcare flagrantă a obligațiilor internaționale ale Rusiei și a propriului său constituții, care garantează tuturor dreptul la viață privată, libertatea de asociere și de exprimare, inclusiv accesul la informație. Aceste proiecte de lege nu trebuie să devină legi”.

Context

La 15 iulie, Duma de Stat a adoptat un nou pachet de amendamente care înăspresc și mai mult legislația rusă „anti-extremism”. Printre noile reguli, orice grup, inclusiv cele informale, poate fi acum desemnat drept „organizație extremistă” dacă un singur membru a fost condamnat pentru constituirea sau participarea într-o „asociație extremistă” (articolul 282.1 din Codul Penal). Aceasta elimină cerința anterioară a unei hotărâri judecătorești separate, permițând astfel autorităților să interzică arbitrar grupuri întregi pe baza condamnării anterioare a unui singur membru.

Separat, legiuitorii au propus un nou articol în Codul contravențiilor administrative, care prevede amenzi de până la 5.000 de ruble (aproximativ 65 de dolari) pentru „căutarea sau accesarea cu bună știință a materialelor extremist”, inclusiv prin utilizarea VPN-urilor. Proiectul nu explică modul în care această activitate ar putea fi depistată, ceea ce ridică serioase semne de întrebare privind lipsa de claritate și precizie a prevederilor, precum și riscul unor supravegheri ilegale și acces neautorizat la dispozitive.

Taguri