Slovacia: Legea împotriva ONG-urilor este un „atac direct asupra societății civile”

După ce a fost aprobată în primă lectură de către Parlamentul slovac, un proiect de lege propune ca organizațiile societății civile care primesc mai mult de 5.000 de euro pe an din fonduri străine să fie catalogate drept “organizații cu sprijin străin”. În acest context, Rado Sloboda, directorul Amnesty International Slovacia, a declarat:

“Acest proiect de lege este un atac direct asupra societății civile, inclusiv asupra funcționării și existenței multor ONG-uri din Slovacia. Dacă va fi adoptat, va impune sarcini birocratice și financiare nerezonabile și potențial fatale asupra organizațiilor societății civile. Cele care supraviețuiesc ar putea fi demonizate și discreditate ca o modalitate de a le împiedica și mai mult activitățile.

“În timp ce scopul declarat al acestei propuneri de lege este de a crește transparența finanțării ONG-urilor, în realitate, aceasta este o încercare subtil deghizată de a stigmatiza organizațiile societății civile care sunt critice față de autorități și de a le împiedica în realizarea scopului lor.

“Acest proiect de lege este o copie aproape fidelă a legii draconice a Ungariei privind ONG-urile și trebuie respins, deoarece încalcă în mod clar legislația internațională privind drepturile omului. În loc să încerce să limiteze organizațiile societății civile, autoritățile slovace ar trebui să recunoască și să protejeze activitatea lor importantă și să se asigure că acestea pot lucra într-un mediu sigur și favorabil.

Context

Proiectul de lege ar obliga organizațiile care primesc mai mult de 5 000 de euro pe an, din surse străine, inclusiv finanțare de la alte ONG-uri naționale care primesc finanțare străină, să se eticheteze ca “organizații finanțate din străinătate” (OFS). ONG-urile ar fi obligate să dezvăluie într-un raport anual identitatea și naționalitatea tuturor donatorilor, contribuitorilor și creditorilor ale căror donații, contribuții sau împrumuturi depășesc 5 000 de euro pe an.

ONG-urile cu un venit anual mai mare de 50 000 de euro vor trebui să prezinte un raport anual Ministerului de Interne, care ar putea amenda și dizolva ONG-urile în cazul în care nu respectă obligațiile de raportare și de etichetare OFC.

În 2017, Ungaria a adoptat o lege similară privind ONG-urile finanțate din străinătate, care a fost abrogată în 2021 în urma unei notificări oficiale din partea Uniunii Europene și după ce Curtea de Justiție a UE a anulat-o, afirmând că astfel de restricții încalcă legislația UE.

Dreptul grupurilor de a căuta, de a primi și de a utiliza resurse din surse naționale, străine și internaționale, care este o componentă esențială a dreptului de asociere, este protejat în temeiul diferitelor tratate la care Slovacia este parte, inclusiv Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice și Convenția europeană a drepturilor omului.

Taguri