Ucraina: Civili omorâți de atacurile „necugetate” ale Rusiei asupra blocului de locuit și a stațiunii balneare Serhiivka

n urma unei noi anchete la fața locului, Amnesty International a constatat că atacurile aeriene rusești asupra unui bloc de locuit și a unui hotel de pe plaja din orașul de coastă Serhiivka, din sudul Ucrainei, au ucis cel puțin 21 de civili.

Loviturile, în care se pare că au fost folosit rachete anti-navă, au lovit orașul din regiunea Odesa pe 1 iulie, cu puțin timp înainte de ora 01:00, rănind cel puțin 35 de persoane. Cinci persoane rămân în stare gravă la terapie intensivă, ceea ce înseamnă că numărul total al morților ar putea crește.

„Aceste arme puternice au fost concepute pentru a distruge nave de război, iar aplicarea lor în zone rezidențiale este extrem de necugetată”, a declarat Donatella Rovera, consiliera principală de răspuns la crize a Amnesty International.

„Acest atac este încă un exemplu de dispreț total din partea armatei ruse față de civilii din Ucraina, care continuă să provoace moarte și distrugeri inutile. Toți cei responsabili pentru astfel de crime de război trebuie să răspundă în fața justiției pentru acțiunile lor.”

Amnesty International a vizitat locurile de atac din Serhiivka și nu a găsit nicio dovadă a prezenței soldaților ucraineni, a armelor sau a altor obiective militare active în apropiere. De asemenea, imaginile din satelit, examinate de Amnesty International, nu au indicat nicio activitate militară în zonă înainte de atac.

Pentru Amnesty International, oficiali guvernamentali locali au declarat că armele folosite în atac au fost două rachete ghidate Kh-22. Cu o greutate de peste 900 kg și un sistem de țintire conceput pentru a lovi mai degrabă nave decât obiecte terestre, racheta este extrem de imprecisă și, prin urmare, complet nepotrivită pentru a fi folosită într-o zonă populată.

Expertul în armament al Amnesty International a găsit, la locul atacului asupra hotelului, fragmente de muniție care corespund unei rachete ghidate de mari dimensiuni. În special, fragmentele conțineau tije metalice vechi, ceea ce înseamnă că arma era de 50 de ani, cum ar fi un Kh-22.

Acest atac este încă un exemplu de dispreț total din partea armatei ruse față de civilii din Ucraina

Donatella Rovera, consiliera principală de răspuns la crize a Amnesty International

Un principiu de bază al dreptului internațional umanitar (legile războiului) este că părțile la un conflict armat trebuie să facă în orice moment distincție între civili și obiecte civile, precum și între membri ai armatei și obiective militare. Obiectivele militare pot fi țintite, dar este ilegal să se țintească civili sau obiecte civile. Înainte de orice atac, membrii armatei sunt obligați să ia măsuri, pentru a se asigura că sunt în mod rezonabil siguri că nu vizează civili și obiecte civile.

Până în prezent, au existat numeroase exemple de atacuri ilegale, lansate în mod obișnuit de forțele rusești în Ucraina, care au ucis și rănit civili. Unele dintre aceste atacuri au fost făcute în mod deliberat asupra civililor sau obiectelor civile.

Bombardarea hotelului

Imediat după miezul nopții, pe 1 iulie, forțele rusești au lansat cel puțin două rachete spre stațiunea Serhiivka de la Marea Neagră, situată la aproximativ 45 de mile sud-vest de orașul Odesa. Prima rachetă a lovit hotelul Godji și a ucis șase civili. Câteva minute mai târziu, o a doua rachetă a lovit un magazine din fața unei clădiri rezidențiale de nouă etaje de pe strada Budzhaska, 23 și a ucis 15 civili.

Clădire rezidențială de nouă etaje de pe strada Budzhaska nr. 23 din Serhiivka, pe care forțele ruse au lovit-o la 1 iulie, ucigând 15 civili. Ⓒ Amnesty International

Printre cei uciși la hotelul Godji se numără Nadiya Rudnitskaya, managera hotelului, și fiul ei în vârstă de 12 ani, Dmytro Rudnitsky. De asemenea, au fost ucise și Olha Ilyashevych, în vârstă de 30 de ani, și mama ei, Maria, care au fugit din Slovyansk, în regiunea Donbas.

Printre victime s-a numărat și Oleksander Shishkov, în vârstă de 41 de ani, un cunoscut antrenor de fotbal care locuia în Odesa, dar care fusese cazat la hotel în urma unui meci de fotbal pentru copii, disputat cu o zi înainte între echipa locală și echipa din orașul vecin Bilhorod-Dnistrovsky.

Atacul asupra blocului rezidențial

Printre cei uciși în atacul de pe strada Budzhaska se numără  șiVolodymyr Chulak, un profesor de educație fizică în vârstă de 68 de ani, soția sa Tetiana, o bucătăreasă în vârstă de 64 de ani, și fiul lor Mykhaylo în vârstă de 35 de ani, care locuia în Odesa și era în vizită la părinți.

Sora Tetianei Chulak, Valentyna, a declarat pentru Amnesty International: „Am auzit exploziile și am fugit pe stradă… Am alergat până acolo [numărul 23], am intrat în clădire și am găsit-o pe Tetiana în patul ei, moartă, acoperită de mobilă și dărâmături, iar soțul ei, Volodymyr, era mort în bucătărie. Fiul lor Mykhaylo se afla pe terasă și a fost lovit direct de rachetă. Era făcut bucăți”.

Ⓒ Amnesty International

Stațiunea Hotel Godji din Serhiivka, distrusă de un atac rusesc la 1 iulie, ucigând șase civili.

De asemenea, au fost uciși Halyna Rumashuk, o recepționistă în vârstă de 50 de ani, și soțul ei, Serhii, un constructor în vârstă de 48 de ani. Aceștia au supraviețuit inițial loviturii și au reușit să scape din clădire, dar cuplul s-a întors apoi să își ia unele bunuri, moment în care un perete s-a prăbușit și i-a ucis pe amândoi.

Roman, în vârstă de 36 de ani, un locuitor de la etajul patru al clădirii, a declarat pentru Amnesty International că el și mama sa au supraviețuit doar pentru că, în momentul loviturii, se aflau în spatele unui perete de beton din bucătărie, unde făceau baie cățelușului lor care fusese operat. Restul apartamentului lor a fost distrus de explozie. Roman a încercat să își salveze vecina de alături, Proskovia Pavlenko, în vârstă de 63 de ani. Aceasta a fost rănită în timpul exploziei și a murit în timp ce el o scotea din clădire.

Natalia Yankovska și partenerul ei, Maksym Nedomov, au murit din cauza rănilor grave provocate de explozie. Cei doi fii mai mici ai Nataliei, dintr-o căsătorie anterioară, în vârstă de 10 și 14 ani, sunt internați în spital, iar unul dintre ei se află în stare critică.

Alte victime ucise în atacul asupra blocului rezidențial sunt Oleksander Sribny (47 de ani), Tetiana Nesterenko (64 de ani) și Vira Maksymenko (71 de ani).

„Bombardarea continuă de către armata rusă a zonelor rezidențiale pline de civili, omorând oameni în timp ce dorm, șochează conștiința”, a declarat Donatella Rovera.

„Câți civili trebuie să mai moară ca să se facă dreptate pentru aceste crime? Forțele rusești responsabile pentru aceste încălcări grave ale dreptului umanitar internațional trebuie să fie trase la răspundere pentru acțiunile lor, iar victimele și familiile lor trebuie să primească despăgubiri în întregime.”

Ⓒ Amnesty International

Documentarea continuă a Amnesty International cu privire la încălcările drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar comise în timpul războiului din Ucraina este disponibilă aici.