UE/Global: Ancheta Comisiei Europene privind TikTok urmărește să contribuie la protejarea tinerilor utilizatori

Ca răspuns la decizia Comisiei Europene de a investiga TikTok din cauza preocupărilor legate de faptul că platforma de socializare online ar putea să nu se conformeze Legii serviciilor digitale (LSD) a blocului comunitar prin faptul că nu face suficient pentru a proteja tinerii utilizatori, Damini Satija, director de programe la Amnesty Tech, a declarat:

“Salutăm decizia Comisiei Europene de a investiga TikTok cu privire la posibilitatea încălcării LSD prin faptul că nu protejează copiii și tinerii. Consecințele asupra sănătății mintale pe care gigantul social media le provoacă copiilor și tinerilor rămân o preocupare de lungă durată.

“În 2023, cercetările Amnesty International au arătat că TikTok poate face dependenți de conținut care idealizează automutilarea și sinuciderea, în mai puțin de o oră de la înscrierea pe platformă. Copiii și tinerii au considerat, de asemenea, că utilizarea TikTok le-a afectat timpul decicat temelor pentru acasă și timpul petrecut cu prietenii și i-a determinat să dea scroll pe feed-uri până târziu noaptea, în loc doarmă.

“Prin design, TikTok urmărește să maximizeze implicarea, ceea ce subminează în mod sistematic drepturile copiilor. Este esențial ca TikTok să ia măsuri urgente pentru a aborda aceste riscuri sistemice. Copiilor și tinerilor utilizatori ar trebui să li se ofere dreptul de a accesa platforme sigure, iar protecția acestor drepturi nu mai poate aștepta.”, Damini Satija, director de programe la Amnesty Tech.

Context

În 2023, Amnesty International a publicat două rapoarte care evidențiază abuzurile suferite de copii și tineri care utilizează TikTok.

Un raport, Driven into the Darkness: How TikTok Encourages Self-harm and Suicidal Ideation (Cum încurajează TikTok automutilarea și ideile sinucigașe), arată cum țintirea atenției tinerilor utilizatori de TikTok riscă să exacerbeze problemele de sănătate mintală ale acestora, cum ar fi depresia, anxietatea și automutilarea.

Un alt raport, “I feel Exposed”: Caught in TikTok’s Surveillance Web “ (Mă simt expus: Capturile de supraveghere web TikTok), dezvăluie practicile de colectare de date, care încalcă drepturile de autor, sunt susținute prin practici dăunătoare de implicare a utilizatorilor.

Ambele rapoarte fac parte dintr-o serie de activități ale noastre de expunere a modelelor de afaceri ale giganților tehnologici care acordă prioritate profiturilor în detrimentul drepturilor omului.