UE: „Respingeți planurile de externalizare a azilului și protejați drepturile refugiaților”, susțin peste 90 de ONG-uri

Înaintea desfășurării primei sesiuni plenare a noului Parlament European ales, peste 90 de organizații umanitare și pentru drepturile omului fac apel să adopte o poziție fermă pentru a menține dreptul la azil și supremația legii.

Organizațiile, printre care se numără Amnesty International, Consiliul Danez pentru Refugiați, Human Rights Watch și Oxfam, sunt alarmate de încercările recente ale mai multor țări din UE de a evita sau „externaliza” obligațiile lor internaționale de ordin legal, prin transferarea procesării cererilor de azil și protecția refugiaților către țări din afara UE. Aceste propuneri controversate urmăresc să demonteze principiul fundamental al protecției internaționale: că persoanele aflate sub o jurisdicție au dreptul de a solicita azil în acea jurisdicție și de a avea cererea examinată în mod echitabil.

„Încercările statelor de a externaliza obligațiile privind azilul către alte țări nu sunt noi – dar au fost criticate, condamnate și respinse de mult timp, și pe bună dreptate. Așa cum schema UK-Rwanda, pe bună dreptate, se prăbușește, UE și statele sale membre ar trebui să acorde atenție, să înceteze să facă promisiuni false și să piardă timp și bani pe propuneri scumpe, inumane și nefuncționale. Odată cu începutul acestui ciclu legislativ, UE poate și trebuie să facă mai mult decât să abandoneze angajamentul său față de regimul global de protecție a refugiaților,” a declarat Olivia Sundberg Diez, Promotoarea Drepturilor Omului din Amnesty International pe domeniul migrației și azilului din cadrul UE.

Oriunde au fost încercate aceste scheme, ele au fost marcate de încălcări ale drepturilor omului, plasând numeroase persoane în detenție arbitrară prelungită și într-o incertitudine juridică insuportabilă, refuzându-le garanțiile și protecțiile legale esențiale, în timp ce costurile pentru contribuabili au fost exorbitante. Într-o perioadă în care 75% dintre refugiații din întreaga lume sunt găzduiți de țări cu venituri mici și medii, aceste propuneri transmit un semnal periculos cu privire la lipsa de angajament a țărilor din UE față de statul de drept, tratatele internaționale și sistemul global de protecție a refugiaților.

Într-o declarație publică emisă astăzi, organizațiile solicită UE să renunțe la aceste propuneri, care sunt în contradicție flagrantă cu legislația actuală a UE și cu recent agreatul Pact privind migrația și azilul  al UE. În schimb, UE trebuie să susțină politici de migrație și azil umane, durabile și realiste, de care să beneficieze atât persoanele ce caută siguranță, cât și comunitățile care le primesc.

Context

Declarația vine în urma unei scrisori expediate de 15 state membre care solicită Comisiei Europene să analizeze posibilitățile de procesare externă a cererilor de azil, inclusiv prin modificarea legislației UE. Președintele Comisiei Europene, dna von der Leyen, a scris la sfârșitul lunii iunie că aceste „idei inovatoare […] vor merita cu siguranță atenția noastră” în noul ciclu politic.

Aceste propuneri se bazează pe o lungă serie de măsuri menite să împiedice sosirea în UE a persoanelor care solicită azil, prin intermediul unor acorduri cu țări din afara UE, care acordă o atenție redusă sau chiar inexistentă situației drepturilor omului de către autoritățile respective. Aceste parteneriate au dus deja la nenumărate încălcări ale drepturilor omului și au demonstrat capacitatea sau interesul limitat al UE de a monitoriza sau de a pune în aplicare standardele privind drepturile omului în afara teritoriului UE, în ceea ce privește migrația.