Ca răspuns la informațiile, potrivit cărora prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, l-a invitat și intenționează să-l găzduiască miercuri în Ungaria pe prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, Erika Guevara-Rosas, șefa departamentului de cercetare globală, advocacy și politici al Amnesty International, a declarat:
„Prim-ministrul Netanyahu este un presupus criminal de război, care este acuzat de utilizarea foametei ca metodă de război, de atacarea intenționată a civililor și de crime împotriva umanității prin omor, persecuție și alte acte inumane. Ca stat membru al Curții Penale Internaționale (CPI), Ungaria are obligația de a-l aresta dacă acesta călătorește în țară și de a-l preda Curții. Orice călătorie pe care o efectuează într-un stat membru al CPI fără a fi arestat ar încuraja Israelul să comită și mai multe crime împotriva palestinienilor din Teritoriul Palestinian Ocupat.
„Vizita anunțată a lui Netanyahu trebuie privită ca o tentativă cinică de a submina Curtea Penală Internațională și activitatea acesteia, fiind totodată o insultă la adresa victimelor acestor crime, care caută dreptate la Curte. Invitația Ungariei demonstrează dispreț față de dreptul internațional și confirmă că presupușii criminali de război, căutați de CPI, sunt bineveniți pe străzile unui stat membru al Uniunii Europene
„Vizita lui Netanyahu în Ungaria nu trebuie să devină un semn al viitorului drepturilor omului în Europa. Liderii europeni și mondiali trebuie să pună capăt tăcerii și inacțiunii lor rușinoase și să solicite Ungariei să-l aresteze pe Netanyahu în timpul unei vizite care ar ridiculiza suferința victimelor palestiniene ale genocidului comis de Israel în Gaza, ale crimelor sale de război în alte părți ale teritoriului palestinian ocupat și ale sistemului său înrădăcinat de apartheid împotriva tuturor palestinienilor ale căror drepturi le controlează.
„Amnesty International solicită procurorului CPI să investigheze și să condamne toate crimele Israelului. Ungaria ar trebui să facă același lucru, aplicând principiile jurisprudenței universale. Lideri puternici, precum Netanyahu, acuzați de CPI de crime de război și crime împotriva umanității, nu trebuie să mai beneficieze de perspectiva impunității perpetue.”
„ CPI a fost înființată pentru a asigura răspunderea față de victimele genocidului și ale altor crime prevăzute de dreptul internațional, astfel încât crimele ce șochează conștiința umană să nu mai rămână nepedepsite. În „aducerea puterii în fața justiției”, CPI se confruntă acum cu o reacție globală din partea liderilor puternici care încearcă să submineze statul de drept internațional și să elimine perspectiva răspunderii pentru cei mai puternici.”
Context
În noiembrie 2024, CPI a emis mandate de arestare împotriva prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu și a fostului ministru al apărării Yoav Gallant, precum și a comandantului brigăzilor al-Qassam Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, pentru crime de război și crime împotriva umanității.
De atunci, lideri din state membre ale CPI, precum Franța, Germania, Italia, Ungaria și Polonia, au declarat sau au lăsat să se înțeleagă că nu l-ar aresta pe Benjamin Netanyahu dacă ar călători în respectivele țări. Statele Unite au impus, de asemenea, sancțiuni împotriva procurorului CPI, Karim Khan.
Un principiu fundamental al Statutului de la Roma, care stă la baza înființării CPI, este că toate persoanele supuse mandatelor de arestare ale CPI trebuie să fie arestate și predate Curții fără a beneficia de imunitate atunci când se află sub jurisdictia statelor membre ale CPI, inclusiv pe teritoriul acestora.