Georgia: Poliția trebuie să fie trasă la răspundere pentru folosirea excesivă a forței împotriva protestatarilor

După ce poliția din Georgia a dispersat în mod violent o demonstrație preponderant pașnică în Tbilisi, unde protestatarii s-au întrunit împotriva controversatului proiect de lege privind “influența străină”, Denis Krivosheev, directorul adjunct al Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat:

“Ceea ce am văzut ieri la Tbilisi a fost o răzbunare brutală împotriva oamenilor pentru că și-au exercitat dreptul de a protesta pașnic. Autoritățile se comportă de parcă ar fi prerogativa lor să decidă când oamenii pot sau nu pot să protesteze și să desfășoare forțe de poliție antirevoltă pentru a dispersa și aresta arbitrar protestatarii folosind violența. În mai multe rânduri, poliția a fost văzută urmărind și lovind cu bastoane protestatarii care fugeau, încercuindu-i și bătându-i fără milă în timp ce se aflau la pământ.”

“În loc să faciliteze o demonstrație pașnică, poliția a desfășurat ceea ce pare a fi o operațiune de pedepsire. Solicităm o investigație rapidă, imparțială și amănunțită a tuturor cazurilor de utilizare a forței, precum și tragerea la răspundere a celor vinovați de utilizarea ilegală a forței. De asemenea, reamintim autorităților georgiene că dreptul la întruniri pașnice este fundamental, iar guvernul Georgiei trebuie să respecte obligațiile internaționale ale țării în materie de drepturile omului.

“Amnesty International își reiterează, de asemenea, apelul de a renunța la proiectul de lege “Cu privire la transparența influenței străine”, care urmărește să restrângă dreptul la libertatea de asociere și este clar menit să defăimeze și să restricționeze organizațiile independente ale societății civile și să le limiteze activitățile.”

Contextul

Tensiunile dintre protestatarii pașnici și poliție, care au progresat pe parcursul zilei de 16 aprilie 2024, s-au încheiat cu dispersarea violentă a manifestanților de către forțele de ordine, prin utilizarea inutilă a forței, fără avertisment. Agenții de poliție au fost văzuți folosind gaze lacrimogene și administrând bătăi, inclusiv împotriva jurnaliștilor.

Cel puțin doi răniți au fost raportați până în prezent: un angajat al Ministerului de Interne și un cameraman de la televiziunea Rustavi 2, care a inhalat gaze lacrimogene. Potrivit oficialilor, poliția a reținut 11 persoane, invocând încălcări ale ordinii publice. Secretarul general al partidului de opoziție LELO, Irakli Kupradze, se presupune că se află printre persoanele reținute.

Pe fondul tulburărilor, Parlamentul a amânat votul proiectului de lege “Cu privire la transparența influenței străine” pentru 17 aprilie 2024.

Taguri