Moldova: Studenții și studentele Facultăților de Drept, viitorii apărători ai drepturilor omului, în vizită la Oficiul Avocatului Poporului

Un grup de 15 studenți și studente de la Facultățile de Drept, anul I, din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova, Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul a efectuat o vizită de informare la sediul Oficiului Avocatului Poporului din Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Amnesty International Moldova, având ca scop familiarizarea acestora cu rolul esențial pe care instituția îl are în protejarea și promovarea drepturilor omului în Republica Moldova.

Tinerii și tinerele au fost informați în detaliu despre modul în care instituția Oficiului Avocatului Poporului colaborează cu societatea civilă pentru a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Această colaborare a fost subliniată ca fiind esențială pentru monitorizarea constantă a respectării drepturilor omului și pentru intervenția rapidă în cazurile de abuz sau discriminare. Reprezentanții instituției au adus exemple concrete și relevante de cazuri în care implicarea Oficiului Avocatului Poporului a fost determinantă în soluționarea unor situații critice de încălcare a drepturilor omului, contribuind astfel la restabilirea justiției și prevenirea unor viitoare abuzuri.

Un alt aspect esențial al vizitei a fost identificarea oportunităților de dezvoltare profesională pentru viitorii juriști și juriste. Participanții și participantele au fost informați despre oportunitățile de dezvoltare profesională oferite de instituție, inclusiv despre stagii, programe de internship și cursuri de formare continuă, toate menite să îi ajute să dobândească abilități esențiale în domeniul drepturilor omului. De asemenea, gazdele au subliniat importanța angajamentului civic și a participării active în inițiativele care promovează justiția socială, încurajând tinerii și tinerele să devină avocați și avocate ai/ale drepturilor fundamentale în comunitățile lor.

Acest tip de evenimente reprezintă o oportunitate valoroasă pentru studenți și studente de a înțelege mai bine mecanismele și instrumentele juridice prin care pot acționa în apărarea drepturilor fundamentale ale omului, contribuind astfel la formarea noii generații de profesioniști și profesioniste în domeniul justiției și drepturilor omului.

Taguri