Parlamentul Turciei trebuie să respingă proiectul de modificare a legilor țării privind „spionajul”, care, dacă va fi adoptat, va amenința în mod semnificativ capacitatea organizațiilor societății civile de a funcționa liber în țară, au declarat peste 80 de organizații înaintea unui vot așteptat în parlament. Zeci de alte organizații au emis declarații similare, făcând apel la legiuitori să respingă propunerea.
”
Dacă va fi adoptată, această lege va reprezenta o amenințare semnificativă la adresa capacității societății civile de a funcționa liber în țară.
Dacă va fi aprobat, noul articol, denumit în mod public legea „agenților de influență”, va modifica codul penal și va incrimina „acte” nespecificate care sunt „în conformitate cu interesele strategice sau cu instrucțiunile unui stat sau ale unei organizații străine împotriva securității sau a intereselor politice interne sau externe ale statului în conformitate cu interesele strategice sau cu instrucțiunile unui stat sau ale unei organizații străine”.
„Dacă va fi adoptată, această lege va reprezenta o amenințare semnificativă la adresa capacității societății civile de a funcționa liber în țară”, au afirmat organizațiile societății civile într-o declarație comună.
Semnatarii subliniază faptul că proiectul de lege nu respectă principiul certitudinii și previzibilității legii, un principiu fundamental al dreptului, ceea ce înseamnă că articolele de lege trebuie să fie clare și previzibile pentru persoanele vizate; indivizii trebuie să poată anticipa care acțiuni sau omisiuni îi vor face răspunzători penal și ce sancțiuni vor fi aplicate pentru acțiunea sau omisiunea comisă.
Pachetul legislativ propus, aprobat de Comisia pentru Justiție a Parlamentului pe 23 octombrie, urmează să fie supus votului membrilor Parlamentului Turciei în zilele următoare.
Proiectul de lege amenință să incrimineze activitățile legitime, cum ar fi documentarea încălcărilor drepturilor omului de către actori statali sau nestatali, impunând sancțiuni grele, inclusiv pedepse cu închisoarea pe termen lung, pentru oricine este găsit că a încălcat aceste drepturi. În cazul în care aceste așa-zise infracțiuni sunt comise în „timp de război” sau în legătură cu „pregătirea sau activitățile de război sau operațiunile militare ale statului”, pedeapsa ar putea fi între 8 și 12 ani de închisoare.
”
Dacă această dispoziție va fi adoptată, dreptul la libertatea de exprimare pentru toți, inclusiv dreptul de a căuta și de a primi informații, ar fi, de asemenea, în pericol de a fi încălcat.
„Suntem, de asemenea, preocupați de faptul că proiectul de lege nu stabilește criterii clare pentru a defini care acte specifice constituie o infracțiune penală, fără a oferi garanții adecvate sau remedii eficiente împotriva potențialelor abuzuri ale legii”, au declarat organizațiile.
„Interpretarea arbitrară a legilor vagi, formulate în termeni generali, este folosită pentru a viza și a persecuta apărătorii drepturilor omului, jurnaliștii, avocații și multe alte organizații ale societății civile din Turcia. Dacă această dispoziție va fi adoptată, drepturile la libertatea de exprimare pentru toți, inclusiv dreptul de a căuta și de a primi informații, ar fi, de asemenea, în pericol de a fi încălcate. Ar crea un efect descurajant asupra activităților importante legate de drepturile omului și ar putea împiedica activitățile lor.”
Context
Pachetul legislativ propune adăugarea unei noi sancțiuni, Articolul 339/A „Comiterea de infracțiuni împotriva securității sau intereselor politice ale statului”, sub secțiunea a șaptea, „Infracțiuni împotriva secretelor de stat și spionaj”, din Codul Penal Turc (Legea nr. 5237).
„Terminologia din articolul propus este vulnerabilă la abuzuri. De exemplu, termenii „interesele strategice”, „instrucțiuni”, „organizație” și „interesele politice interne sau externe ale statului” sunt formulări prea generale și vagi. Legile slab definite sau formulate în termeni prea generali pot fi susceptibile la aplicare arbitrară și abuzuri, riscând astfel să fie utilizate pentru a viza persoanele pe care autoritățile statului le consideră disidente sau pentru a criminaliza activitățile legitime ale organizațiilor societății civile, cum ar fi cele care documentează încălcările drepturilor omului din țară.”
Articolul propus încalcă legislația și standardele internaționale privind drepturile omului, precum și Constituția Turciei și legislația națională, deoarece amenință libertatea de exprimare și încalcă principiul legalității, care include principiul previzibilității, un concept fundamental al dreptului penal.
Pe lângă semnatarii acestei declarații, numeroase alte organizații și-au publicat propriile declarații, inclusiv Asociația Centrului de Dezvoltare a Societății Civile (vezi aici), Platforma Femeilor pentru Egalitate (vezi aici), Fundația Turkiye pentru sectorul terțiar (vezi aici), Institutul Internațional de Presă (vezi aici), Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (vezi aici), Human Rights Watch (vezi aici), organizații jurnalistice, sindicate și altele ((vezi aici).
Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați press@amnesty.org la Londra sau esra.acikgoz@amnesty.org.tr la Istanbul.
Numărul semnatarilor declarației comune crește zilnic. O copie a declarației este trimisă tuturor parlamentarilor turci
SEMNATARII:
1. About Life Foundation (YADA)
2. AG-DA Gender Equality Solidarity Network
3. Ali İsmail Korkmaz Foundation
4. Altyazı Cinema Association
5. Amnesty International Türkiye
6. Ankara Initiative for Freedom of Thought
7. Ankara Solidarity Academy
8. Another School is Possible Association
9. Association for Monitoring Equal Rights
10. Batman Bar Association
11. Bodrum Women’s Solidarity Association
12. Center for Spatial Justice
13. Citizen’s Initiative
14. Citizens’ Assembly
15. DEMOS Research Association
16. Dersim Bar Association
17. Diyarbakır Bar Association
18. Families of LGBTs in İstanbul
19. Free Colors Association
20. GALADER-Ankara Rainbow Families Association
21. Green Thought Association
22. Hakkari Bar Association
23. Human Rights Agenda Association
24. Human Rights Association
25. Human Rights Association Ankara Branch LGBTI+ Commission
26. Human Rights Association Istanbul Branch
27. Human Rights Foundation of Türkiye
28. Izmir Women’s Solidarity Association
29. Kaos GL Association
30. Katre Women’s Counceling and Solidarity Association
31. Kirkayak Culture – Migration and Cultural Studies Center
32. Kuşadası Caferli Beautification and Solidarity Association
33. Lambdaistanbul LGBT Solidarity Association
34. Lawyers for Freedom Association
35. Leader Women Association
36. Life Memory Freedom Association
37. Mardin Bar Association
38. Marmaris Public Assembly
39. May 17 Association
40. Media and Law Studies Association
41. Merdiven Social Initiative and Development Association
42. Migration Monitoring Association
43. Muamma LGBTI+ Education Research and Solidarity Association
44. Muğla Environment Platform
45. Murat Çekiç Association
46. Muş Bar Association
47. Natural Life Association
48. Nonviolence Education and Research Center
49. P24 Independent Journalism Platform
50. Press, Publishing, Communication, and Postal Workers’ Union
51. Pride Istanbul
52. Progressive Journalists Association
53. Red Umbrella Sexual Health and Human Rights Association
54. Rights Initiative Association
55. Romani Godi – Association for Roma Memory Studies
56. Rosa Women’s Association
57. SES Equality and Solidarity Association
58. Siirt Bar Association
59. Social Policy, Gender Identity and Sexual Orientation Studies Association
60. Support for Improvement in Social and Economic Living Association
61. Şanlıurfa Bar Association
62. Şırnak Bar Association
63. Tarlabaşı Community Support Association
64. The Civil Society in the Penal System Association
65. The Confederation of Public Employees’ Trade Unions
66. Trans Pride Istanbul
67. Truth Justice Memory Center
68. Turkish Handicap Association
69. Türkiye Human Rights Litigation Support Project
70. Türkiye Journalists’ Union
71. Türkiye Press, Publishing, and Printing Employees’ Union
72. University Queer Studies and LGBTI+ Solidarity Association
73. Van Bar Association
74. Velvele
75. Women for Women’s Human Rights Association
76. Women’s Culture, Arts, and Literature Association
77. Women’s Solidarity Foundation
78. Women’s Time Association
79. Young Thought Institute
80. Youth Organizations Forum
81. Yuva Association