Consilierul juridic al Amnesty International, Simon Crowther, va participa la următoarea audiere a lui Julian Assange la 20 mai, pentru a monitoriza procedurile în calitate de observator expert juridic. Rezultatul audierii va stabili dacă Julian Assange va avea alte oportunități de a-și susține cauza în fața instanței britanice sau dacă vor fi epuizate toate căile de atac în Regatul Unit, ceea ce va duce la extrădarea sa sau la depunera unei cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
„În timp ce instanța se reunește din nou pentru a stabili soarta lui Julian Assange, reiterăm repercusiunile enorme care sunt în joc dacă acesta este extrădat în SUA: riscul ca el să fie supus unor încălcări ale drepturilor omului și daunele de lungă durată care ar fi aduse libertății presei la nivel mondial”, a declarat Simon Crowther.
„Dacă va fi extrădat, Assange riscă zeci de ani de încarcerare și izolăre prelungită într-o închisoare de maximă securitate cu servicii medicale precare. Siguranța și bunăstarea sa pur și simplu nu pot fi garantate, la fel cum SUA nu a reușit să respecte drepturile a zeci de mii de persoane încarcerate în prezent în SUA. Assange a petrecut deja cinci ani în închisoare în Regatul Unit, o mare parte din această perioadă fiind arbitrară.
„Autoritățile din SUA par hotărâte să facă un exemplu din Assange pentru că a dezvăluit presupusele lor crime de război, mai degrabă decât să susțină valorile libertății de exprimare. Primirea de informații guvernamentale sensibile din surse externe și publicarea acestora în interes public nu este o infracțiune. Acestea sunt activități fundamentale pentru activitatea jurnaliștilor și a editorilor. Publicul are dreptul absolut să cunoască dacă guvernul lor încalcă dreptul internațional. SUA trebuie să renunțe la toate acuzațiile împotriva lui Assange, iar Marea Britanie trebuie să oprească procedurile de extrădare, ceea ce va permite eliberarea sa rapidă din custodia statului britanic.”
Context
În urma amânării ședinței de judecată din 26 martie, Înalta Curte din Regatul Unit a confirmat o audiere la 20 mai, după ce a primit asigurări diplomatice reconfirmate din partea SUA la 16 aprilie.
La 3 mai, Amnesty International a emis o declarație publică privind importanța unei justiții deschise și a accesului obsevatorilor la procesul lui Julian Assange.