Moldova: Niciun cetățean din Federația Rusă nu a primit azil în Republica Moldova, în perioada 2022 – 2024

La data de 02.02.2024  Centrul de Informații „GENDERDOC-M” aduce în spațiul public următorul articol “Cinci persoane queer din Rusia au primit refuz de azil în Republica Moldova. Printre motive: „Are obligație pentru apărarea țării” sau „temerea nu e întemeiată”.

(https://gdm.md/ro/2024/02/02/cinci-persoane-queer-din-rusia-au-primit-refuz-de-azil-in-republica-moldova-printre-motive-are-obligatie-pentru-apararea-tarii-sau-temerea-nu-e-intemeiata/ )

Pe parcursul anului 2024 Amnesty International Moldova a expediat 2 cereri de acces la informații de interes public către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM), în care am solicitat informații privind numărul cetățenilor/elor din Federația Rusă care au solicitat și primit azil în perioada 2022 – 2024.

Conform răspunsului IGM, “În perioada menționată pe teritoriul Republicii Moldova au manifestat voința de a solicita azil (cetățeni Federația Rusă): anul 2022 – 200 persoane; anul 2023 – 148 persoane; 01.01.2024 – 20.05.2024 – 91 persoane.” În același timp, IGM menționează că „în perioada 01.01.2022 – 12.02.2024 niciun cetățean al Federației Ruse nu i-a fost acordată protecție internațională pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată IGM a specificat că „Pe parcursul anului 2022 au fost emise – 4 decizii de respingere a cererii de azil, precum și procedura de azil a fost încetată în privința la 67 cetățeni ai Federației Ruse; anul 2023 – 23 decizii de respingere a cererii de azil, precum și procedura de azil a fost încetată în privința la 83 cetățeni ai Federației Ruse. În perioada 01.01.2024 – 20.05.2024 au fost emise 37 decizii de respingere a cererii de azil, precum și procedura de azil a fost încetată în privința la 14 cetățeni ai Federației Ruse.

La întrebarea , care sunt motivele invocate privind neacordarea azilului solicitanților din Federația Rusă în această perioadă,  IGM a răspuns:

“Cererile de azil se examinează în conformitate cu prevederile Convenției 1951 privind statutul refugiaților, Directivelor UE în domeniul azilului și Legii nr. 270/2008 privind azilul în Republica Moldova. Cererile de azil sunt examinate în mod individual, obiectiv și imparțial. Totodată, la examinarea cererii se iau în considerare informațiile precise și actualizate din surse diferite despre situația generală din țara de origine a solicitantului de azil, pentru evaluarea situației personale. De asemenea, întru a elimina careva dubii de subiectivitate și a fi asigurată imparțialitatea deciziei, în conformitate cu legislația în vigoare, solicitantul de azil are dreptul de a beneficia de asistență juridică în orice etapă a procedurii de azil, în condițiile legii. Totodată, a fi consiliat și asistat de un reprezentant al organizației neguvernamentale în orice etapă a procedurii de azil și de a fi intervievat în prezența unui avocat. În cazul respingerii unei cereri cu privire la azil, în forma scrisă este comunicată informația privind calea de atac a deciziei, termenul de depunere a plângerii și organul la care se depune plângerea împotriva deciziei de respingere. Totodată, menționăm că străinul deține statutul de solicitant de azil până la soluționarea cererii prin decizie irevocabilă. În acest sens, este de accentuat că nici un solicitant de azil nu va fi expulzat sau returnat de la frontieră ori de pe teritoriul Republicii Moldova.”

Astfel, Amnesty International Moldova recomandă Inspectoratului General pentru Migrație:

  • Îmbunătățirea capacității instituționale și respectarea termenului de examinare prevăzut de lege în procedura de examinare a cererii de azil.
  • Să aplice legislația națională  solicitanţilor de azil şi beneficiarilor unei forme de protecţie fără discriminare, indiferent de rasă, cetăţenie, etnie, limbă, religie, apartenenţă politică, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vîrstă.
  • Să asigure că în evaluarea oricărui risc pretins pe care o persoană ar putea să îl prezinte, toate informațiile relevante sunt puse la dispoziție acelei persoane și reprezentantului lor legal, astfel încât să poată formula o contestație eficientă.