ONG-urile fac apel la toate statele membre ale ONU să adere la avizul consultativ al CIJ privind ilegalitatea ocupației teritoriului palestinian de către Israel

În luna iulie, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a emis un aviz consultativ istoric, concluzionând că ocuparea și anexarea de zeci de ani a teritoriului palestinian de către Israel este ilegală, deoarece încalcă unele dintre cele mai fundamentale principii ale dreptului internațional umanitar (DIU) și le refuză palestinienilor drepturile lor fundamentale.

Avizul CIJ mai concluzionează că toate statele au „obligația de a nu recunoaște ca legală situația care rezultă din prezența ilegală a Israelului în Teritoriul Palestinian Ocupat” și „de a nu acorda ajutor sau asistență în menținerea situației create de prezența ilegală a Israelului în Teritoriul Palestinian Ocupat”. Între timp, a continuat transferul și vânzarea practic necondiționată de arme, piese și muniții de către guverne, în cazul în care există un risc clar de utilizare în vătămarea civililor și încălcarea dreptului internațional.

În timp ce Adunarea Generală a ONU se pregătește să voteze săptămâna aceasta o rezoluție care ar încerca să pună capăt ocupației, organizațiile semnatare solicită tuturor guvernelor, inclusiv Consiliului de Securitate al ONU și membrilor acestuia, să adere la avizul consultativ al CIJ, inclusiv prin oprirea transferului și vânzării de arme, piese și muniții.

Organizațiile umanitare, de dezvoltare și pentru drepturile omului, cu zeci de ani de experiență de lucru în Fâșia Gaza și Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, furnizând asistență vitală și alte servicii, au fost martore directe ale consecințelor umanitare ale ocupației israeliene și ale impactului devastator al acesteia asupra populației palestiniene, inclusiv asupra bunăstării copiilor.

Aceasta include, dar nu se limitează la:

  • utilizarea armelor de către forțele israeliene și coloniști în atacuri, inclusiv prin încălcări evidente ale dreptului internațional, având ca rezultat uciderea și schilodirea permanentă a civililor palestinieni, inclusiv a copiilor, și cazuri de violență bazată pe gen;
  • detenția arbitrară și urmărirea penală sistematică a palestinienilor, inclusiv a copiilor, în instanțele militare israeliene, adesea în condiții oribile;
  • strămutarea forțată a palestinienilor prin demolarea caselor și proprietăților lor, extinderea coloniilor israeliene, violența coloniștilor israelieni și așa-numitele ordine de „evacuare” pe fondul bombardamentelor israeliene în Gaza;
  • un regim discriminatoriu de permise care le refuză palestinienilor libertatea de circulație, privându-i de servicii de bază, inclusiv de asistență medicală vitală.

Aceste practici au avut loc timp de decenii fără a fi trase la răspundere, dar intensificarea lor în ultimele 11 luni a dus la o catastrofă umanitară uluitoare pentru palestinienii din întreg teritoriul palestinian ocupat, alimentată de furnizarea practic necondiționată de arme, piese și muniții.

Peste 40 000 de persoane din Gaza au fost ucise, iar zeci de mii se confruntă cu răni care le schimbă viața și cu afecțiuni psihice potențial ireversibile, inclusiv ca urmare a unor încălcări evidente ale dreptului internațional umanitar. Între timp, situația din Cisiordania se deteriorează într-un ritm rapid, cu incursiuni militare israeliene terestre la scară largă și atacuri aeriene care ucid și rănesc oameni aproape în fiecare zi din acest an. Violența și restricțiile impuse de ocupația israeliană au făcut aproape imposibilă îndeplinirea mandatelor organizațiilor umanitare, de apărare a drepturilor omului și de dezvoltare.

Sprijinul umanitar oferit de statele membre este în mod regulat obstrucționat și distrus de către autoritățile israeliene. Asistența pe care organizațiile umanitare au reușit să o furnizeze a fost insuficientă pentru a răspunde nevoilor și nu abordează cauzele profunde ale consecințelor umanitare create de ocupația de zeci de ani a Israelului, pe care comunitatea internațională a permis-o să continue prea mult timp.

Neaderarea la avizul consultativ al CIJ va trimite mesajul că statele pot fi selective în aplicarea dreptului internațional. Este imperativ ca statele să își consolideze și să își arate angajamentul față de instituțiile internaționale și față de ordinea internațională care a fost instituită timp de aproape 80 de ani. Timpul declarațiilor goale a trecut. Toate statele membre trebuie să acționeze decisiv pentru a adera la avizul consultativ al CIJ înainte ca alte vieți să fie distruse iremediabil.

Semnatari:

  1. ActionAid
  2. American Friends Service Committee
  3. Amnesty International
  4. BePax
  5. CCFD-Terre Solidaire
  6. Center for Peace Education (Miriam College, Philippines)
  7. Christian Aid
  8. Christian Church (Disciples of Christ)
  9. DanChurchAid
  10. Danish Refugee Council
  11. Finn Church Aid
  12. Franciscans International
  13. Gender Action for Peace and Security (GAPS) (Secretariat)
  14. Global Ministries of the Christian Church (Disciples of Christ)
  15. Handicap International/Humanity & Inclusion (HI)
  16. Human Concern International
  17. Islamic Relief Worldwide
  18. Médecins du Monde International Network
  19. Mennonite Central Committee
  20. Middle East Children’s Alliance
  21. Norwegian Church Aid
  22. Norwegian Refugee Council
  23. Oxfam
  24. Pax Christi Austria
  25. Pax Christi England and Wales
  26. Pax Christi International
  27. Pax Christi Scotland
  28. Pax Christi USA
  29. Première Urgence Internationale
  30. Presbyterian Church (U.S.A.)
  31. Terre des hommes Foundation
  32. Terre des Hommes Italy
  33. United Church of Christ
  34. War Child

Taguri