Evenimentul a reunit avocați și avocate (stagiari/e) din cadrul Centrului de Instruire a Avocaților (CIA) și Centrului Național de Asistență Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), precum și audienți de la Institutul Național al Justiției (INJ), având ca temă „Dizabilitatea mintală și implicațiile legale după ratificarea Convenției ONU privind persoanele cu dizabilități”. Activitatea a implicat 30 de participanți/te și a fost coordonată de expertul Astrahan Arcadie, medic psihoterapeut, membru al Consiliului pentru Prevenirea Torturii și președinte al Institutului de Sănătate Mintală Comunitară.
Scopul acestei inițiative a fost de a informa și educa participanții /tele cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități, subliniind importanța implementării Convenției ONU privind Persoanele cu Dizabilități în legislația națională.
În cadrul școlii de toamnă, participanții/tele au explorat evoluția conceptului de dizabilitate și modificările paradigmei prin prisma Convenției, examinând cum a fost redefinită dizabilitatea în contextul drepturilor omului. În context, au fost discutate tipurile de tulburări psihice, inclusiv dizabilitatea psihosocială și intelectuală, identificând barierele specifice cu care se confruntă persoanele afectate și măsurile de acomodare și accesibilitate necesare pentru integrarea acestora în societate.
Un alt aspect important a fost accesibilitatea și acomodarea rezonabilă, cu accent pe problema discriminării pe criteriu de dizabilitate, analizând standardele internaționale relevante. La fel, au fost explorate și Comentariile generale nr. 1 și 2 ale Comitetului ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și aplicarea acestora în practică.
S-a discutat despre dreptul la egalitate în fața legii, fiind analizată capacitatea juridică a persoanelor cu dizabilități psihosociale și intelectuale, iar în acest context au fost prezentate standardele internaționale și modelele de bune practici internaționale. Totodată, legislația națională civilă și penală în privința persoanelor cu dizabilități mintale a constituit un subiect central, examinându-se măsurile judiciare și extrajudiciare de ocrotire, precum și responsabilitatea penală.
În final, s-au analizat cele mai frecvente cazuri de adresare la protecție juridică a persoanelor cu dizabilități psihosociale și intelectuale, incluzând mărturii ale unei persoane cu experiență în psihiatrie și sesiuni de lucru în grupuri.
Școala de toamnă a fost organizată în parteneriat cu Institutul Național al Justiției, Centrul de Instruire a Avocaților al Uniunii Avocaților din Republica Moldova și Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat.