Amnesty International Moldova a organizat un protest pașnic la Chișinău pentru a cere justiție Ucrainei

Amnesty International Moldova a organizat astăzi, 24 februarie, acțiunea publică: Cerem justiție pentru Ucraina. Manifestația s-a desfășurat în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău cu ocazia  împlinirii a doi ani de la declanșarea invaziei rusești pe scară largă din Ucraina. Participanții au protestat împotriva nelegiuirilor comise de Rusia împotriva populației din Ucraina și au cerut răspundere pentru toate crimele săvârșite începând cu anul 2014.

Timp de zece ani Amnesty International a documentat numeroase atrocități, inclusiv țintirea deliberată a civililor și a infrastructurii civile critice, dispariții forțate, execuții extrajudiciare, tortură, privare ilegală de libertate, transferuri forțate de civili și abuzuri asupra prizonierilor/prizonierelor de război. Astfel de atrocități au fost însoțite de reducerea brutală la tăcere a oricărei disidențe, care a vizat lucrătorii din mass-media, oameni de știință, activiștii pentru drepturile omului și alți activiști.

”Am venit să ne exprimăm solidaritatea cu poporul Ucrainean și să condamnăm războiul neprovocat, declanșat de Federația Rusă. Oamenii au suferit efectele războiului și încălcarea drepturilor omului pe întreg teritoriul Ucrainei. Pe parcursul a zece ani, zeci de mii de civili au fost omorâți sau răniți, inclusiv copii. Milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locul de trai din cauza atrocităților. Trebuie să ne asigurăm că toți cei responsabili de crime sunt aduși în fața justiției în cadrul unor procese corecte. Este extrem de important ca poporul ucrainean să aibă parte de dreptate, justiție și despăgubiri.”, a declarat Veaceslav Tofan, Director executiv Amnesty International Moldova.

”Sunt împotriva războiului și contra violenței sub orice formă. M-am alăturat acestui protest să-mi exprim poziția. Este inacceptabil ca în ziua de azi  un stat să atace un alt stat suveran.”, ne-a relatat Angela, participantă la protestul pașnic.

Totodată, am lansat și o petiție prin care cerem comunității internaționale să se asigure că toți cei responsabili de încălcări grave ale drepturilor omului și de crime de drept internațional să fie aduși în fața justiției. În acest context vă îndemnăm să vă alăturați și să semnați petiția.

Războiul din Ucraina durează deja de zece ani, începând cu ocuparea Crimeii de către Rusia în februarie 2014. Timp de zece ani populația din Ucraina suferă nenumărate atrocități, încălcări și abuzuri grave ale drepturilor omului.

Taguri