Armenia: Violența din timpul protestelor stradale trebuie investigată

După ciocnirile violente dintre protestatari și poliție din capitala Armeniei, Erevan, care au dus la numeroase răniri și rețineri, Natalia Nozadze, Natalia Nozadze, cercetătoarea Amnesty International pentru Caucazul de Sud, a declarat:

“Nivelul de violență din timpul celui mai recent miting de stradă din Erevan este profund îngrijorător. Facem apel la autoritățile armene să investigheze imediat și imparțial ceea ce s-a întâmplat, inclusiv acuzațiile conform cărora poliția ar fi folosit forța nejustificată sau excesivă.”

“Răspunsul autorităților la proteste, chiar și atunci când aceste devin violente, trebuie să fie strict conform cu legislația și standardele internaționale privind drepturile omului. Funcționarii responsabili pentru aplicarea legii ar trebui să evite utilizarea forței; în cazul în care acest lucru nu este posibil, forța ar trebui folosită numai atunci când este absolut necesară și proporțională pentru a atinge un obiectiv legitim, și în măsura minimă necesară.”

Context

Pe 12 iunie, au izbucnit ciocniri în centrul orașului Erevan între poliție și cei care protestau împotriva acordului de demarcare a frontierei cu Azerbaidjan, în timp ce Primul Ministru Nikol Pashinyan trebuia să se adreseze Parlamentului. Autoritățile au răspuns la încercările de a bloca accesul în clădirea Parlamentului prin utilizarea grenadelor de asomare. Conflictul cu protestatarii a  descins într-o confruntare haotică. Potrivit Ministerului Sănătății, cel puțin 101 persoane au solicitat asistență medicală în urma ciocnirilor. Dintre acestea, 66 au fost externate, în timp ce 32 rămân spitalizate cu răni de la ușoare la moderate. Violențele au dus, de asemenea, la rănirea a 17 ofițeri de poliție.

Cel puţin 98 de persoane au fost reţinute în timpul protestelor. Comitetul Armean de Investigații a deschis un dosar penal pentru “participare la acte violente împotriva forțelor de ordine”. Suspecţii în acest caz nu au fost încă numiţi.