Belarus: Laureatul Nobel Ales Bialiatski trebuie eliberat pe fondul rapoartelor privind deteriorarea sănătății

Pe măsură ce ne apropiem de a treia aniversare, pe 14 iulie, a încarcerării laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiatski, președintele Centrului pentru Drepturile Omului „Viasna”, a cărui sănătate se deteriorează rapid, Marie Struthers, directoarea pentru Europa de Est și Asia Centrală al Amnesty International, a declarat:

„În contextul în care ne pregătim să marcăm a treia aniversare a detenției lui Ales Bialiatski și a colegilor săi, rămânem profund preocupați de bunăstarea lor. Cerem din nou eliberarea lor imediată și necondiționată și solicităm urgent să li se permită accesul imediat la îngrijiri medicale adecvate, precum și la avocații și rudele lor.”

„În contextul în care ne pregătim să marcăm a treia aniversare a detenției lui Ales Bialiatski și a colegilor săi, rămânem profund preocupați de bunăstarea lor.”

Marie Struthers, directoare Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală.

În mai 2023, Ales Bialiatski a fost transferat la colonia penală nr. 9 din Horki. Administrația coloniei a refuzat să accepte coletele care conțineau mdicaamente trimise de rudele lui Ales Bialiatski, punând în pericol starea sa de sănătate, deja afectată de o detenție anterioară motivată politic.

„Ales și colegii săi au fost vizati pentru exercitarea drepturilor lor la libertatea de exprimare și asociere și pentru desfășurarea unui lucru vital în protejarea drepturilor omului. Acuzațiile de contrabandă și acuzațiile de finanțare a unor activități presupus a perturbat ordinea publică sunt nefondate, iar condamnările lor reprezintă o gravă eroare judiciară. Menținerea lor în detenție nu este altceva decât un abuz flagrant al sistemului de justiție penală, cu scopul de a înăbuși disidența și de a reprima societatea civilă în Belarus.”

Context

Ales Bialiatski a fost arestat pe 14 iulie 2021, împreună cu adjunctul său de la „Viasna”, Valiantsin Stefanovich, și avocatul „Viasna”, Uladzimir Labkovich. Cei trei au fost persecutați în timp ce documentau abuzurile generalizate ale autorităților din Belarus în timpul și de după protestele pașnice în masă din 2020 împotriva rezultatelor larg contestate ale alegerilor prezidențiale. „Viasna”, cea mai mare organizație pentru drepturile omului din țară, a devenit instrumentală în expunerea și documentarea represiunilor dure ale guvernului. Munca organizației a evidențiat cazuri de arestări arbitrară, tortură, alte tratamente inumane și procese nedrepte.