Europa: Amnesty publică un briefing care examinează deciziile importante ale CtEDO legate de schimbările climatice

Amnesty International a publicat astăzi un briefing care examinează trei hotărâri importante ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), emise pe 9 aprilie 2024, în cazuri inițiate de vârstnice din Elveția, șase tineri din Portugalia și un fost primar francez și membru al Parlamentului European.

„Climate inaction, ruled out!” prezintă un punct de vedere de ansamblu asupra noii jurisprudențe CtEDO în materie de schimbări climatice. Analiza se concentrează în special pe cazul Verein KlimaSeniorinnen Schweiz și alții împotriva Elveției, prima hotărâre substanțială a Curții care stabilește obligația statelor de a proteja drepturile omului, garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în contextul crizei climatice care se agravează rapid.

„Litigiile strategice reprezintă un instrument puternic pentru a trage la răspundere statele pentru eșecurile lor în a atenua criza climatică și a proteja mai bine drepturile a miliarde de oameni, începând cu cei mai marginalizați,” a declarat Mandi Mudarikwa, șefa departamentului de Litigii Strategice al Amnesty International.

În acest caz, vârstnicele din Elveția s-au plâns de agravarea problemelor de sănătate în timpul căldurii excesive. Curtea a constatat că politicile necorespunzătoare ale Elveției de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (inclusiv lipsa unui buget de carbon) le-au încălcat dreptul la viață privată și de familie, care include dreptul la protecție eficientă împotriva efectelor negative grave ale schimbărilor climatice asupra vieții, sănătății, bunăstării și calității vieții. Potrivit hotărârii, Elveția nu a luat în considerare cele mai relevante date științifice disponibile pentru a limita încălzirea globală la 1,5° Celsius peste nivelurile industriale – o cerință stabilită prin dreptul internațional – și nu a elaborat și implementat eficient măsuri de atenuare care să protejeze reclamantele de prejudicii.

Totuși, pe 12 iunie 2024, parlamentul elvețian a votat pentru a ignora parțial hotărârea. Guvernul elvețian urmează să prezinte planul său de acțiune cu privire la hotărâre în săptămânile următoare.

„Votul din parlamentul elvețian a fost foarte dezamăgitor. Deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului sunt obligatorii din punct de vedere juridic, iar nerespectarea acestora are consecințe. Guvernul elvețian are acum posibilitatea de a se conforma deciziei Curții. Continuarea pe calea stabilită de parlament va fi un dezastru pentru statul de drept în Elveția și în Europa”, a declarat Mandi Mudarikwa.

Context

Cele trei hotărâri privind clima din 9 aprilie se adaugă volumului în creștere de jurisprudență internațională privind obligațiile statelor de a respecta, proteja și îndeplini drepturile omului afectate de criza climatică.

Amnesty International publică acest briefing pentru a sprijini organizațiile societății civile, activiștii, jurnaliștii și susținătorii care doresc să afle mai multe despre justiția climatică la CtEDO, în special în contextul recentelor evoluții politice care resping hotărârea în Elveția.

Taguri