Georgia: Autoritățile trebuie să abordeze problema atacurilor violente împotriva criticilor și să îi aducă pe făptași în fața justiției

După atacurile violente de aseară, comise de persoane necunoscute asupra unor critici proeminenți ai guvernului care s-au alăturat protestelor din Tbilisi, Georgia, împotriva controversatului proiect de lege privind „influența străină”, Denis Krivosheev, directorul adjunct al Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat:

Represaliile din Georgia împotriva celor care se opun proiectului de lege „privind influența străină” au escaladat acum într-o violență șocantă. Mai întâi, autoritățile au trimis poliția să disperseze violent protestele împotriva proiectului acestui de lege. Acum, huligani îmbrăcați în civil au agresat brutal protestatarii înainte și după mitinguri, vizând protestatarii chiar și în apropierea locuințelor lor. Există, de asemenea, intimidarea opozanților guvernului și a familiilor acestora, inclusiv apeluri telefonice amenințătoare și afișe conținând calomnii și insulte. Suntem îngrijorați de acuzațiile potrivit cărora în spatele acestor acte s-ar afla oficiali guvernamentali, care par să facă parte dintr-o campanie bine organizată de intimidare a criticilor guvernului.

Suntem îngrijorați de acuzațiile potrivit cărora oficiali guvernamentali ar putea fi în spatele acestor acte care par a fi parte a unei campanii bine organizate de intimidare împotriva criticilor guvernului”.

„Autoritățile georgiene trebuie să ia măsuri imediate pentru a aborda aceste atacuri violente. Cei responsabili pentru încălcările drepturilor omului, inclusiv cei care ar fi putut da ordine poliției să folosească forța în mod ilegal sau să trimită huligani violenți împotriva protestatarilor, trebuie să fie trași la răspundere și aduși în fața justiției în cadrul unor procese echitabile. Autoritățile trebuie să se asigure că oamenii pot protesta în mod pașnic și trebuie, de asemenea, să înceteze toate celelalte încercări de a incrimina disidența și de a înăbuși societatea civilă independentă din Georgia.”

Context

În seara zilei de 8 mai, la Tbilisi au fost înregistrate trei atacuri violente separate împotriva lui Dimitri Chikovani, deputat în parlament din partea partidului de opoziție UNM, Lasha Ghvinianidze, un organizator al marșurilor de motocicliști pro-opoziție, și Gia Japaridze, fost diplomat și profesor universitar, fratele liderului partidului de opoziție Girchi, Zurab Japaridze.

Dimitri Chikovani a fost bătut crunt lângă apartamentul său și a fost spitalizat. Lasha Ghvinianidze a suferit răni la cap și la buze, necesitând cinci cusături. Gia Japaridze a fost atacat lângă locuința, suferind răni minore la cap. Aceste atacuri au avut loc în urma unor apeluri telefonice ostile adresate activiștilor și personalităților societății civile, în contextul protestelor din Georgia împotriva legislației restrictive privind „influența străină”. Asociația tinerilor avocați georgieni a remarcat că aceste apeluri au implicat probabil date accesate ilegal, sugerând o probabilă coordonare cu autoritățile.

La 9 mai, șeful departamentului de poliție din Tbilisi a amenințat protestatarii cu urmărire penală pentru „discursuri” care „conțin infracțiuni penale”. Cu o zi mai devreme, partidul de guvernământ și-a făcut cunoscut, de asemenea, planul de a crea o bază de date cu informații care ar urma, de fapt, să întocmească o listă neagră a protestatarilor activi și a celor care critică guvernul (descriindu-i ca fiind cei „care sunt implicați în violență, șantaj, amenințări și alte acte ilegale”).

Taguri