În urma utilizării persistente și generalizate a forței ilegale de către poliție în Tbilisi, capitala Georgiei, după patru nopți consecutive de proteste, Denis Krivosheev, director adjunct al Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat:
„Autoritățile georgiene trebuie să pună capăt represiunii violente, care a cauzat daune fizice, psihologice și legale celor care își exercită dreptul de a protesta. Sute de protestatari, dispersați și arestați de poliție, au fost supuși violenței care, în unele cazuri, poate fi considerată tortură și alte tratamente inumane. Mărturiile despre răni grave, inclusiv fracturi ale oaselor faciale, fracturi și concuzii în rândul celor reținuți, continuă să crească. A devenit din ce în ce mai evident că poliția acționează de parcă ar beneficia de o asigurare de impunitate din partea guvernului, folosind acte sporadice de violență ale protestatarilor, adesea provocate de propriile lor acțiuni, ca pretext pentru represiune.
„
A devenit din ce în ce mai evident că poliția acționează de parcă ar beneficia de o asigurare de impunitate din partea guvernului, folosind acte sporadice de violență ale protestatarilor, adesea provocate de propriile lor acțiuni, ca pretext pentru represiune.
Denis Krivosheev, director adjunct al Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală
„Avocații și martorii raportează că celor reținuți li se refuză îngrijirile medicale la timp și accesul la asistență juridică, în timp ce se confruntă cu proceduri administrative sau penale de represalii, fără respectarea procesului legal. Acest model recurent de violență și încălcări ale drepturilor omului, bine documentat încă de la protestele de anul trecut, dezvăluie strategia guvernului georgian de a utiliza întregul aparat al statului pentru a pedepsi și suprima disidența.
„Toți demonstranții reținuți doar pentru participarea pașnică la proteste trebuie să fie eliberați imediat și necondiționat, iar toți oficialii responsabili de utilizarea ilegală a forței, inclusiv de acte de tortură și alte rele tratamente, trebuie să fie trași la răspundere pe deplin.”
Context
Peste patru nopți tulburi, începând cu 29 noiembrie, protestatarii din Tbilisi au blocat principalele străzi pentru a se opune anunțului guvernului că nu va continua negocierile de aderare la UE până în 2028. Poliția a răspuns prin utilizarea tunurilor cu apă, gazelor lacrimogene și gloanțelor de cauciuc. Ciocnirile au lăsat mulți răniți, iar imagini video surprind bătăi brutale ale demonstratorilor pașnici și jurnaliștilor.
Unii protestatari au intrat în conflict cu poliția, aruncând cocktailuri Molotov și pietre, ceea ce a determinat autoritățile să aresteze 224 de persoane sub acuzația de nesupunere și huliganism.
Grupurile pentru drepturile omului au documentat cazuri alarmante de brutalitate polițienească, tortură și alte tratamente inumane, inclusiv refuzul îngrijirii medicale. Procedurile legale au încălcat standardele unui proces echitabil, iar niciun oficial responsabil pentru abuzuri nu a fost tras la răspundere, subliniind o cultură adânc înrădăcinată de impunitate.