Denis Krivosheev, directorul adjunct al Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat, ca răspuns la sentințele pronunțate împotriva protestatarilor Omar Okribelashvili și Saba Meparishvili, precum și la circumstanțele în care s-a desfășurat procesul acestora, în urma participării lor la protestele din mai 2024 împotriva legislației privind „influența străină”:
„Condamnarea lui Omar Okribelashvili și a lui Saba Meparishvili la închisoare, printr-un acord de recunoaștere a vinovăției, după luni de detenție în mâinile autorităților cunoscute pentru tortura și alte rele tratamente aplicate protestatarilor, este o parodie a justiției. Cazul este o ilustrare a cruzimii guvernului georgian față de cei care se opun atacului flagrant asupra drepturilor civile ale poporului georgian
„Pedepsele severe cu închisoarea impuse, în baza unei prevederi penale care nu permite judecătorilor să ia în considerare circumstanțele particulare ale cazului (inclusiv pagubele relativ minore pe care Omar Okribelashvili și Saba Meparishvili au recunoscut că le-au provocat), subliniază modul în care sistemul de justiție penală din Georgia a fost transformat într-o armă pentru a reprima disidența, a răspândi frica și a reduce la tăcere libertatea de exprimare.
”
Pedepsele severe cu închisoarea impuse […] subliniază modul în care sistemul de justiție penală din Georgia a fost transformat într-o armă pentru a reprima disidența, a răspândi frica și a reduce la tăcere libertatea de exprimare
Denis Krivosheev, director adjunct pentru Europa de Est și Asia Centrală, Amnesty International
„Aplicarea oricăror sancțiuni penale trebuie să respecte principiul intervenției minime – cu alte cuvinte, sistemul de justiție penală ar trebui să fie folosit doar într-o „măsura minimă necesară pentru a proteja societatea”. Pedepsele cu închisoare ar trebui să fie aplicate doar în circumstanțe excepționale și ca o ultimă soluție.
„Un element esențial al acestui proces este cruzimea poliției față de protestatari. Îngrijorător este faptul că, în ciuda dovezilor ample, niciun polițist nu a fost tras la răspundere pentru utilizarea brutală și ilegală a forței împotriva protestatarilor în ultimele 12 luni.”
Context
Pe 20 ianuarie, Tribunalul orașului Tbilisi a oficializat un acord de recunoaștere a vinovăției pentru activiștii Omar Okribelashvili și Saba Meparishvili, care au fost acuzați de distrugerea unor bariere temporare ale poliției în timpul protestelor din mai 2024 împotriva legii „influenței străine”. Paguba minoră a fost estimată la 400 de lari georgieni (aproximativ 140 USD) și a dus la detenția celor doi activiști în arest preventiv. Ambii activiști au raportat abuzuri severe, inclusiv hărțuire psihologică și constrângere. Saba Meparishvili a raportat, de asemenea, că a fost bătută de poliție.
În cadrul acordului de recunoaștere a vinovăției, activiștii, care inițial riscau până la trei ani de închisoare, au avut pedeapsa redusă la doi ani și șase luni datorită unei amnistii adoptate pe 17 septembrie 2024. Acum, aceștia trebuie să execute un an și jumătate de închisoare și un an de probațiune, având 10 luni rămase în detenție. Constituționalitatea prevederii conform căreia cei doi bărbați au fost acuzați – Articolul 187(2)(c) din Codul Penal al Georgiei – este în prezent contestată într-un caz separat, pe baza argumentului că aceasta impune o perioadă minimă obligatorie de închisoare (de trei ani), eliminând astfel libertatea judecătorească de a stabili măsura adecvată a pedepsei în fiecare caz în parte.