Global: Acordul cu țăra gazdă Azerbaidjan pentru COP29 trebuie să garanteze drepturile omului și să fie public

Organizatorii ONU ai summitului climatic COP29 din noiembrie trebuie să se asigure că Acordul de țară gazdă încheiat cu autoritățile din Azerbaidjan include măsuri de protecție a drepturilor omului și să fie făcut public imediat după semnare, astfel încât potențialii participanți să poată evalua riscurile la care se expun în cadrul evenimentului, a declarat astăzi Amnesty International.

În ciuda încercărilor repetate, Amnesty International a obținut abia recent Acordul cu țară gazdă pentru COP de anul trecut între Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (CCONUSC) și Emiratele Arabe Unite. Acesta prezenta deficiențe și ambiguități semnificative în ceea ce privește protecția drepturilor participanților din Dubai, ceea ce sporește îngrijorarea că un acord cu guvernul Azerbaidjanului nu va reuși, în mod similar, să protejeze pe deplin drepturile omului și spațiul civic la COP29 și, de asemenea, nu va fi disponibil publicului înainte de summit.

Ann Harrison, Consilieră de Politică Climatică, Amnesty International, a declarat:

„Acordul dintre CCONUSC și autoritățile din Azerbaidjan trebuie să conțină garanții că toate drepturile omului sunt protejate și respectate, atât în interiorul, cât și în afara spațiului de desfășurare a evenimentului. Acestea includ drepturile la libertatea de exprimare și de întrunire pașnică. Acest lucru este deosebit de important, deoarece autoritățile din Azerbaidjan reprimă în mod regulat criticile și și-au intensificat recent represiunea împotriva disidenței prin reținerea jurnaliștilor, a apărătorilor drepturilor omului și a activiștilor pentru drepturile climatice, precum Anar Mammadli. Solicităm eliberarea acestuia, precum și eliberarea tuturor celorlalți deținuți pe nedrept de către autorități.

Având în vedere gravele încălcări ale drepturilor omului comise de guvernul Azerbaidjanului, este vital ca Acordul încheiat cu CCONUSC să fie făcut public imediat după semnare.

Ann Harrison, Consiliera de Politică Climatică al Amnesty International

„Având în vedere gravele încălcări ale drepturilor omului comise de guvernul Azerbaidjanului, este vital ca Acordul încheiat cu CCONUSC să fie făcut public imediat după semnare pentru a putea fi analizat și evaluat în ce măsură este protejat spațiul civic la COP29. Secretariatul CCONUSC ar trebui să publice toate acordurile trecute și viitoare pe site-ul său în interesul transparenței și să disemineze larg informații despre publicarea acestora. Azerbaidjanul, în calitate de parte la Convenția Aarhus privind divulgarea informațiilor publice, ar trebui, de asemenea, să publice acordul.”

Amnesty International a documentat cum summiturile climatice COP anterioare, inclusiv cele din Polonia, Spania, Regatul Unit, Egipt și Emiratele Arabe Unite, au implicat restricții ale drepturilor la libertatea de exprimare și adunare pașnică. De asemenea, Amnesty International a înregistrat încălcări grave ale acestor drepturi și altele în Azerbaidjan, ridicând de întrebare cu privire la siguranța și securitatea participanților la COP-ul din acest an, care va avea loc la Baku în perioada 11-22 noiembrie.

Context

Un Acord cu țara gazdă stabilește aranjamentele pentru o întâlnire internațională între organizatori și autoritățile acesteea, inclusiv orice imunități și privilegii aplicabile în afara legilor naționale, și este de obicei finalizat cu luni înainte de eveniment. La Conferința Climatică de la Bonn din iunie anul trecut, statele au subliniat importanța includerii drepturilor omului în Acordurile cu țara gazdă la COP-urile climatice și au afirmat că docimentele ar trebui să fie făcute publice.

Amnesty International a căutat în mod repetat să obțină Acordul cu țara gazdă pentru COP28 imediat după ce acesta a fost semnat în august 2023, prin intermediul sistemului de tratate al ONU, la sfatul Secretariatului CCONUSC și direct de la Secretariat, inclusiv la COP28. După mai multe solicitări, Secretariatul CCONUSC a furnizat în cele din urmă o copie Amnesty International în iunie 2024.

Deși Acordul COP28 a oferit imunitate de proces legal pentru toți participanții în legătură cu ceea ce au spus sau făcut la COP28, acesta este subminat de cerința ca participanții să aibă obligația de a respecta legile EAU și de a nu se implica în afacerile interne ale acestora, ceea ce i-ar fi putut expune la represalii după ce au părăsit zona. Singurul drept al omului menționat în Acordul COP28 este dreptul la viață privată. Părțile la Convenția Aarhus din 1998 trebuie să garanteze drepturile de acces la informații despre luarea deciziilor în domeniul mediului.