Amnesty International a declarat că autoritățile israeliene au intensificat în mod dramatic aplicarea detenției administrative, o formă de detenție arbitrară, asupra palestinienilor din Cisiordania ocupată. La fel, au extins măsurile de urgență care favorizează tratamentul inuman și degradant al prizonierilor și nu au investigat incidentele de tortură și cazurile de deces în custodie, în ultimele patru săptămâni, a declarat Amnesty International.
Potrivit Palestinian Prisoners’ Club, începând cu 7 octombrie, forțele israeliene au reținut peste 2.200 de bărbați și femei de origine palestiniană. Conform organizației israeliene pentru drepturile omului HaMoked, în perioada 1 octombrie – 1 noiembrie, numărul total de palestinieni aflați în detenție administrativă, fără acuzații sau procese de judecată, a crescut de la 1.319 la 2.070.
Mărturiile deținuților eliberați și ale avocaților pentru drepturile omului, precum și înregistrările video și imaginile ilustrează unele forme de tortură și alte rele tratamente la care au fost supuși prizonierii de către forțele israeliene, în ultimele patru săptămâni. Printre acestea se numără bătăile severe și umilirea deținuților, inclusiv prin obligarea acestora să țină capul plecat, să îngenuncheze pe podea în timpul numărătorii și să cânte melodii israeliene.
„În ultima lună, a crescut semnificativ utilizarea detenției administrative de către Israel – detenție fără acuzație sau proces de judecată, ce poate fi prelungită pentru o perioadă nelimită – care era deja cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, înainte de ultima escaladare a ostilităților din 7 octombrie. Detenția administrativă este unul dintre instrumentele cheie prin intermediul căruia Israelul și-a impus sistemul de apartheid împotriva palestinienilor. De asemenea, mărturiile și dovezile video indică numeroase incidente de tortură și alte rele tratamente din partea forțelor israeliene, inclusiv bătăi severe și umilire deliberată a palestinienilor, care sunt deținuți în condiții oribile”, a declarat Directorul regional pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Heba Morayef.
În ultima lună, am asistat la o creștere semnificativă a utilizării detenției administrative de către Israel – detenție fără acuzație sau proces de judecată, ce poate fi prelungită pentru o perioadă nelimitată – care era deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, înainte de ultima escaladare a ostilităților din 7 octombrie.
Heba Morayef, Director regional pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord
„Omorurile în masă și luările de ostatici de către Hamas și alte grupări armate, la 7 octombrie, sunt crime de război și trebuie condamnate corespunzător. Autoritățile israeliene nu trebuie să folosească aceste agresiuni pentru a justifica propriile atacuri ilegale și pedepse colective împotriva civililor din Fâșia Gaza, precum și utilizarea torturii, detenția arbitrară și alte încălcări ale drepturilor prizonierilor palestinieni. Dreptul de anu fi supus torturii nu poate fi niciodată suspendat sau anulat, inclusiv – și mai ales – în momente ca acestea”.
Cercetătorii Amnesty International au intervievat 12 persoane, dintre care șase deținuți eliberați, trei rude ale deținuților și trei avocați care se ocupă de arestările recente. De asemenea, cercetătorii au examinat mărturiile împărtășite de alți deținuți eliberați și au analizat înregistrări video și imagini.
Tortură și umilire
De zeci de ani, Amnesty International a documentat cazuri de tortură pe scară largă din partea autorităților israeliene, în locurile de detenție din Cisiordania. Cu toate acestea, în ultimele patru săptămâni, pe internet au fost distribuite videoclipuri și imagini care prezintă scene îngrozitoare în care soldații israelieni îi bat și îi umilesc pe palestinieni, în timp ce sunt reținuți cu ochii legați, dezbrăcați și cu mâinile legate. Toate aceste acte de tortură și umilință față de deținuții palestinieni au fost expuse public.
Într-una dintre imaginile analizate de Laboratorul de Evidență a Crizelor din cadrul Amnesty International, trei bărbați palestinieni, legați la ochi și dezbrăcați de haine, pot fi văzuți alături de un soldat, purtând o uniformă verde măsliniu, ca și cele purtate de forțele terestre israeliene. O investigație Haaretz, publicată la data de 19 octombrie, a constatat că imaginea a fost realizată în Wadi al-Seeq, un sat aflat la est de Ramallah, pe 12 octombrie. Pentru Amnesty International, una dintre cele trei victime, care apar în fotografie, a declarat că, inițial, a fost reținut și bătut, iar două ore mai târziu a sosit un jeep militar israelian:
„Unul dintre ofițerii israelieni, care au venit, s-a apropiat de mine și m-a lovit cu piciorul în partea stângă, apoi a sărit pe capul meu cu cele două picioare, apăsându-mi fața și mai mult în pământ, apoi a continuat să mă lovească, în timp ce eram cu capul pe pământ, cu mâinile legate la spate. Apoi a luat un cuțit și mi-a rupt toate hainele, cu excepția lenjeriei de corp, și a folosit o parte din hainele rupte pentru a mă lega la ochi. A continuat să mă bată pe tot corpul, iar la un moment dat a început să sară pe spatele meu – de trei sau patru ori – în timp ce striga „mori, mori, gunoiule” … în cele din urmă, înainte ca el să înceteze, un alt ofițer a urinat pe fața și pe corpul meu, strigând la noi „să muriți”.
A continuat să mă bată pe tot corpul, iar la un moment dat a început să sară pe spatele meu – de trei sau patru ori – în timp ce striga „mori, mori, gunoiule” … în cele din urmă, înainte ca el să înceteze, un alt ofițer a urinat pe fața și pe corpul meu, strigând la noi „să muriți”.
O victimă atacată de coloniști și militari israelieni, la est de Ramallah
De asemenea, Amnesty International a vorbit cu două femei, care au fost reținute în mod arbitrar timp de 14 ore, la o secție de poliție din Ierusalimul de Est ocupat, unde au fost umilite, percheziționate, batjocorite și li s-a cerut să înjure Hamas. Ulterior, ele au fost eliberate fără a fi acuzate.
Într-o înregistrare video, publicată pentru prima dată pe rețelele de socializare la data de 31 octombrie și analizată de Laboratorul de Evidență a Crizelor al Amnesty International, pot fi văzuți nouă bărbați reținuți. În baza accentelor identificate, s-a stabilit că sunt palestinieni, unii dezbrăcați, alții pe jumătate dezbrăcați, legați la ochi și încătușați, înconjurați de cel puțin 12 soldați îmbrăcați în uniforme de culoare verde-măslinie și echipați cu puști de asalt M4A1 sau Tavor X95. Atât uniformele, cât și armele sunt echipamente standard ale forțelor terestre israeliene. Unul dintre soldați este văzut lovindu-l cu piciorul în cap pe un deținut. O altă înregistrare video, analizată de Laboratorul de Evidență a Crizelor al Amnesty și încărcată pe platforma X (fostul Twitter) la data de 31 octombrie, arată o persoană legată la ochi, probabil palestiniană, împreună cu un ofițer al armatei israeliene, care își bate joc de deținut, dansând în jurul acestuia.
Un deținut palestinian, recent eliberat din Ierusalimul de Est ocupat, care a vorbit cu Amnesty International anonim, a declarat că interogatorii israelieni l-au supus, pe el și pe alți deținuți de la Complexul Rusesc (al-Maskoubiyeh), un centru de detenție din Ierusalim, la bătăi crunte după care a rămas cu vânătăi și trei coaste rupte. De asemenea, el a menționat modul în care poliția israeliană i-au bătut continuu peste cap, strigându-le să țină mereu capul în jos și ordonându-le, în același timp, „să laude Israelul și să înjure Hamas”. El a adăugat: „chiar și atunci când unul dintre cei 12 deținuți, care se aflau cu noi în celulă, a făcut acest lucru, bătăile și umilințele nu s-au oprit”.
Începând cu 7 octombrie, potrivit autorităților israeliene, patru deținuți palestinieni au murit în centrele de detenție israeliene, în circumstanțe care nu au fost încă investigate corespunzător. Doi dintre cei patru au fost muncitori din Fâșia Gaza ocupată, ținuți în secret de armata israeliană în centre de detenție militară. Decesele lor au fost făcute publice de către armată doar după o investigație a ziarului israelian Haaretz.
În conformitate cu dreptul internațional, tortura și alte rele tratamente, comise împotriva persoanelor protejate pe un teritoriu ocupat, constituie o crimă de război. Detenția persoanelor protejate în afara teritoriului ocupat, cum este cazul prizonierilor palestinieni din TPO deținuți în Israel, reprezintă, de asemenea, o încălcare a dreptului internațional umanitar, deoarece echivalează cu un transfer forțat.
Tratament inuman și degradant în închisori
Serviciul israelian al penitenciarelor a informat grupul pentru drepturile omului HaMoked că, la 1 noiembrie, deținea 6.809 prizonieri palestinieni. La data de 31 octombrie, autoritățile israeliene au prelungit cu o lună „starea de urgență în închisori”, care acordă ministrului israelian al Securității Naționale puteri practic nelimitate de a refuza accesul prizonierilor condamnați la vizite ale avocaților și ale membrilor de familie, de a ține deținuții în celule supraaglomerate, de a le interzice exercițiile fizice în aer liber și de a impune măsuri crude de pedepsire colectivă, cum ar fi întreruperea apei și a electricității ore îndelungate, ceea ce intensifică tratamentul dregradant și inuman al deținuților. Acestea încălcă interdicția torturii și a altor rele tratamente.
Comitetul Internațional pentru Crucea Roșie a confirmat că, din data de 7 octombrie, prizonierilor palestinieni li s-a refuzat contactul cu familiile și avocații lor. Sanaa Salameh, soția prizonierului palestinian Walid Daqqah, bolnav în stadiul terminal, a declarat, pentru Amnesty International, că nici ea și nici avocatul lui Daqqah nu au fost lăsați să îl vadă și nu au primit informații despre starea de sănătate a acestuia, încă de pe data de 7 octombrie. „Nu știu dacă primește îngrijirile medicale de care are nevoie; nu am absolut niciun contact cu el, nu am nicio informație care să mă consoleze”, a declarat ea pentru Amnesty.
Pentru Amnesty International, avocatul palestinian Hassan Abadi, care a vizitat cel puțin câte patru deținuți palestinieni în fiecare săptămână, începând cu 7 octombrie, a declarat că acestora li s-a refuzat dreptul de a face mișcare în aer liber și că una dintre formele de umilință la care sunt supuși în timpul numărătorii deținuților este aceea de a-i forța să îngenuncheze pe podea. El a adăugat că palestinienilor aflați în detenție le-au fost confiscate și, uneori, arse toate bunurile personale, inclusiv cărți, agende, scrisori, haine, produse alimentare și alte obiecte. Femeilor palestiniene, deținute în închisoarea al-Damon, le-au fost confiscate absorbantele igienice de către autoritățile penitenciare. Potrivit lui Abadi, o clientă pe care o reprezintă i-a spus că, atunci când a fost reținută și legată la ochi, la secția de poliție din Kiryat Arba, lângă Hebron, un ofițer a amenințat-o cu violul.
Numărul de detenții arbitrare este în creștere
Potrivit HaMoked, detenția administrativă a palestinienilor a fost în creștere pe tot parcursul anului 2023. La 1 octombrie 2023 a ajuns la 1.319 de cazuri. Această cifră a crescut la peste 2.070 de palestinieni reținuți și ținuți în detenție administrativă la data de 1 noiembrie 2023. Palestinienii, clasificați de Israel drept „deținuți de securitate”, sunt adesea reținuți fără acuzații sau procese judiciare, în cea mai mare parte în temeiul unor ordine de detenție administrativă, care pot fi prelungite pe o perioadă nelimitată, la fiecare șase luni.
Detenția administrativă este o formă de detenție în cadrul căreia persoanele sunt reținute de către autoritățile statului în baza unor motive de securitate secrete pe care învinuitul și avocatul său nu le pot examina. Aceasta împiedică desfășurarea unui proces echitabil, garantat fiecărei persoane private de libertate în temeiul dreptului internațional. Amnesty International a constatat că Israelul a folosit, în mod sistematic, detenția administrativă ca instrument de persecutare a palestinienilor și nu ca o măsură preventivă extraordinară, utilizată în mod selectiv.
De asemenea, autoritățile israeliene au decis să pună în aplicare legea privind „combatanții ilegali” – o categorie nerecunoscută de dreptul internațional – pentru a permite reținerea pe termen nelimitat, fără acuzații sau proces judiciar, a cel puțin 105 palestinieni din Fâșia Gaza ocupată, care au intrat în Israel în timpul atacului condus de Hamas, la data 7 octombrie. Rămâne neclar câți dintre aceștia sunt reținuți în legătură cu atacurile.
De asemenea, autoritățile juridice israeliene trebuie să investigheze, în mod imparțial și independent, plângerile de tortură și alte rele tratamente și să îi judece, în cadrul unor procese echitabile, pe cei responsabili de ordonarea și aplicarea torturii.
Heba Morayef, Director regional pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord
La fel, autoritățile israeliene au supus mii de palestinieni din Gaza cu permise de intrare în Israel, majoritatea muncitori, la o a treia formă de detenție arbitrară, cea de a fi ținuți în secret timp de cel puțin trei săptămâni, în două baze militare de detenție din Israel și Cisiordania. Mulți dintre ei au fost eliberați, însă autoritățile israeliene nu sunt transparente cu privire la numărul celor care sunt încă reținuți.
„Autoritățile israeliene trebuie să anuleze imediat măsurile de urgență inumane impuse prizonierilor palestinieni și să le acorde acces imediat la avocații și familiile lor. Toți palestinienii deținuți în mod arbitrar trebuie să fie eliberați. Îndemnăm Israelul să permită Comitetului Internațional al Crucii Roșii să efectueze vizite urgente în închisori și în centrele de detenție și să monitorizeze condițiile de detenție ale palestinienilor”, a declarat Heba Morayef.
„De asemenea, autoritățile juridice israeliene trebuie să investigheze, în mod imparțial și independent, plângerile de tortură și alte rele tratamente și să îi judece, în cadrul unor procese echitabile, pe cei responsabili de ordonarea și aplicarea torturii”.