Luni, 7 octombrie 2024, se împlinește un an de la atacurile terifiante ale Hamas și ale altor grupuri armate palestiniene în sudul Israelului, în care au fost ucise aproximativ 1 200 de persoane și au fost răpite aproximativ 250. De asemenea, se împlinește un an de la începutul unui atac israelian devastator care a ucis peste 41 500 de persoane și a strămutat cu forța 1,9 milioane în Fâșia Gaza ocupată. Pentru a marca această dată, secretara generală al Amnesty International, Agnès Callamard, a declarat
„7 octombrie marchează o zi de doliu pentru israelienii ai căror apropiați au fost uciși și răpiți, dar și pentru miile de persoane care continuă să fie strămutate de la atacurile odioase ale Hamas și ale altor grupuri armate.
„7 octombrie marchează, de asemenea, un an de la începutul îngrozitorului atac al forțelor israeliene în Gaza, care a ucis zeci de mii de oameni, a strămutat cu forța 90% din populație și a declanșat o catastrofă umanitară fără precedent, expunând palestinienii din Gaza riscului de genocid, după cum a declarat CIJ.
„Crimele comise de Hamas și de alte grupuri armate, pe care procurorul CPI le investighează drept crime împotriva umanității, sunt îngrozitoare și complet nejustificate. După un an, aproximativ 100 de ostatici sunt încă reținuți în Gaza. În timp ce moartea unora este confirmată, cei care sunt încă în viață riscă să moară, să fie torturați și supuși altor abuzuri. Teama pentru siguranța lor a crescut de când forțele israeliene au recuperat în august cadavrele a șase ostatici, iar o examinare medico-legală israeliană ulterioară a concluzionat că aceștia au fost împușcați mortal cu puțin timp înainte de recuperare. Ostaticii civili trebuie să fie eliberați imediat și reuniți cu familiile lor.
„ Între timp, în Gaza, familii întregi au fost decimate, iar mulți oameni încă nu au reușit să-și scoată rămășițele celor dragi din dărâmăturile caselor distruse, inclusiv copii. Sute de familii din Gaza încă caută informații despre cei dragi deținuți în închisorile israeliene fără acuzații sau proces, mulți fiind supuși torturii.
„
Pe măsură ce războiul continuă fără să se întrevadă sfârșitul, nevoia de încetare a focului, de respectare a dreptului internațional și a drepturilor tuturor victimelor la adevăr, justiție și despăgubiri este mai presantă ca niciodată.
Agnès Callamard, secretara generală, Amnesty International
„Pe măsură ce războiul continuă fără să se întrevadă sfârșitul, nevoia de încetare a focului, de respectare a dreptului internațional și a drepturilor tuturor victimelor la adevăr, justiție și despăgubiri este mai presantă ca niciodată. Este rușinos și reprezintă un eșec colectiv al umanității faptul că, după un an, încă nu există o încetare a focului, încă nu au fost eliberați ostaticii. Astfel de atrocități nu ar fi trebuit să fie comise niciodată și cu atât mai puțin să li se permită să continue.
„Această aniversare ne reamintește necesitatea urgentă de a aborda cauzele profunde, de a întrerupe furnizarea de arme către toate părțile și de a pune capăt impunității de lungă durată, care a permis forțelor israeliene, Hamas și altor grupuri armate să încalce dreptul internațional timp de decenii fără să se teamă de consecințe.
„Lumea nu trebuie să uite niciodată victimele și suferința familiilor afectate. Umanitatea trebuie să prevaleze. Amnesty International solicită încetarea imediată a focului și eliberarea necondiționată și imediată a ostaticilor civili deținuți de Hamas și de alte grupuri armate și a tuturor palestinienilor deținuți ilegal de Israel.”
Context
Amnesty International a efectuat investigații aprofundate cu privire la crimele comise începând cu 7 octombrie. Amnesty International a solicitat ca Hamas și alte grupuri armate să fie trase la răspundere pentru omorurile deliberate, răpirile și atacurile fără discernământ, inclusiv atacurile cu rachete asupra Israelului. Amnesty International a solicitat în mod repetat eliberarea imediată a tuturor ostaticilor civili deținuți în Gaza. Amnesty International a investigat, de asemenea, multiplele crime de război ale Israelului, inclusiv atacurile directe asupra civililor și bunurilor civile sau atacurile nediscriminatorii și disproporționate, precum și alte atacuri ilegale și pedepse colective împotriva populației civile. Amnesty International a solicitat o încetare a focului și a îndemnat procurorul Curții Penale Internaționale să își accelereze ancheta privind situația din statul Palestina.
Încălcările din Teritoriul Palestinian Ocupat și din Israel au început cu mult înainte de atacurile din 7 octombrie. Amnesty a investigat și a denunțat sistemul crud de apartheid al Israelului și ocupația ilegală, care a făcut, de asemenea, obiectul rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.