Reacționând la refuzul Statelor Unite ale Americii (SUA) de a adopta un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, care solicită o încetare imediată a focului în teritoriile palestiniene ocupate și în Israel, Agnès Callamard, secretara generală a Amnesty International, a declarat:
„Prin dreptul de veto asupra acestei rezoluții, SUA au dat dovadă de un dispreț nemilos față de suferința civililor în fața unui număr impresionant de morți, a distrugerilor de proporții și a unei catastrofe umanitare fără precedent, care are loc în Fâșia Gaza ocupată.
Statele Unite ale Americii și-au exercitat cu nerușinare dreptul de veto și l-au utilizat ca armă, pentru a forța Consiliul de Securitate al ONU, subminându-i și mai mult credibilitatea și capacitatea de a-și îndeplini mandatul de a menține pacea și securitatea internațională.
Nu există nicio justificare de continuare a blocării unei acțiuni semnificative din partea Consiliului de Securitate al ONU, pentru a opri vărsarea masivă de sânge printre civili. Folosirea dreptului de veto este de neiertat din punct de vedere moral și reprezintă o neglijență a datoriei SUA de a preveni crimele atroce și de a susține dreptul internațional.
Pe lângă faptul că blochează luarea unei decizii de încetare a focului, care ar pune capăt suferințelor umanitare în masă din Gaza, ar ajuta la întoarcerea ostaticilor și ar calma tensiunile care se înmulțesc în regiune, SUA continuă să livreze Guvernului Israelului muniții fabricate în SUA, care contribuie la nimicirea unor familii întregi.
Fiind singurul stat care și-a exprimat dreptul de veto, este clar că SUA sunt izolate de o mare parte a lumii și de o mare parte a propriei populații. Aceasta demonstrează o absență totală de leadership la nivel global, care nu reușește să înțeleagă semnificația istorică a momentului.
SUA pretinde că susține o ordine internațională bazată pe reguli, însă standardele sale duble și disprețul față de dreptul internațional au repercusiuni care se extind dincolo de catastrofa îngrozitoare din Gaza, subminând sistemul internațional de protecție a civililor în timpul conflictelor, care și așa este fragil.
Fiind o mișcare cu peste 10 milioane de oameni, îi îndemnăm pe toți din întreaga lume să acționeze acum și să facă presiuni asupra guvernelor lor, ca să arate lumii că dreptul internațional există, pentru a-i proteja pe toți, punând capăt acestui masacru, prin încetarea focului de durată. Restabilirea umanității este o condiție esențială, pentru a pune temelia unui viitor bazat pe drepturile tuturor și pe sfârșitul apartheidului, precum și pe justiție și reparații pentru victime”.
CONTEXT
Toți membrii Consiliului de Securitate au votat în favoarea proiectului de rezoluție, cu excepția Statelor Unite, care au votat împotrivă, și a Regatului Unit, care s-a abținut.