Israelul trebuie să pună capăt ocupației brutale din Gaza și Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, pe care o menține din 1967, a declarat Amnesty International, în timp ce încep audierile publice la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) pentru a examina consecințele juridice ale ocupației prelungite din partea Israelului.
Audierile publice au loc la Haga în perioada 19-26 februarie, după ce Adunarea Generală a ONU a adoptat în decembrie 2022 o rezoluție prin care se solicită un aviz consultativ din partea CIJ cu privire la legalitatea politicilor și practicilor Israelului în teritoriile palestiniene ocupate (TPO) și la consecințele comportamentului Israelului pentru alte state și pentru ONU. Peste 50 de state, Uniunea Africană, Liga Arabă și Organizația pentru Cooperare Islamică sunt programate să participe la procedură.
“Ocupația israeliană a Palestinei este cea mai lungă și una dintre cele mai ucigătoare ocupații militare din lume. Timp de decenii, aceasta a fost caracterizată de încălcări generalizate și sistematice ale drepturilor omului împotriva palestinienilor. De asemenea, ocupația a permis și a consolidat sistemul israelian de apartheid impus tuturor palestinienilor”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International.
“De-a lungul anilor, ocupația militară israeluliană s-a transformat într-o ocupație permanentă, încălcând flagrant dreptul internațional.
“Actualul conflict care se desfășoară în Fâșia Gaza ocupată, unde CIJ a decis că există un risc real și iminent de genocid, a scos în evidență consecințele catastrofale ale faptului că s-a permis ca infracțiunile internaționale ale Israelului în TPO să continue cu impunitate atât de mult timp. Lumea trebuie să recunoască faptul că încetarea ocupației ilegale a Israelului este o condiție prealabilă pentru a pune capăt încălcărilor recurente ale drepturilor omului în Israel și în TPO.”
Ocupație permanentă
În conformitate cu dreptul internațional umanitar, ocuparea unui teritoriu în timpul unui conflict trebuie să fie temporară. Puterea ocupantă este obligată să administreze teritoriul în interesul populației ocupate și să mențină, pe cât posibil, situația existentă la începutul ocupației, inclusiv prin respectarea legilor existente și prin abținerea de a introduce schimbări demografice și de a falsifica integritatea teritorială a teritoriului ocupat.
Ocupația israeliană nu a reușit să se alinieze la aceste principii de bază ale dreptului umanitar internațional. Durata ocupației israeliene – care durează mai mult de o jumătate de secol – împreună cu anexarea oficială ilegală de către autorități a Jerusalimului de Est ocupat și anexarea de facto a unor mari suprafețe din Cisiordania prin confiscarea de terenuri și extinderea așezărilor, constituie o dovadă clară că intenția Israelului este ca ocupația să fie permanentă și în beneficiul puterii ocupante și al propriilor cetățeni.
Fâșia Gaza rămâne ocupată chiar și după retragerea forțelor israeliene și îndepărtarea coloniștilor în 2005, deoarece Israelul a păstrat controlul efectiv asupra teritoriului și a populației sale, inclusiv prin controlul frontierelor, al apelor teritoriale, al spațiului aerian și al registrului populației. Timp de 16 ani, ocupația a fost resimțită în Gaza prin blocada ilegală de către Israel, care a restricționat serios circulația persoanelor, a bunurilor și a devastat economia Gaza, precum și prin episoade repetate de ostilități care au ucis și rănit mii de civili și au distrus o mare parte din infrastructura și locuințele din Gaza.
“Toate statele trebuie să-și revizuiască relațiile cu Israelul pentru a se asigura că nu contribuie la susținerea ocupației sau a sistemului de apartheid. În timp ce miniștrii europeni de externe se reunesc astăzi la Bruxelles, necesitatea de a lansa un apel clar și unitar pentru a pune capăt ocupației israeliene nu a fost niciodată mai urgentă”, a declarat Agnès Callamard.
Viața sub ocupație
Palestinienii care trăiesc sub ocupație israeliană sunt supuși unei multitudini de încălcări ale drepturilor omului, menținute de un regim instituționalizat de dominație și opresiune sistematică. Legile discriminatorii și represive, aparent adoptate ca parte a ocupației, dar care servesc efectiv obiectivele sistemului israelian de apartheid, au fragmentat și segregat palestinienii din TPO, exploatându-le în mod ilegal resursele, limitându-le în mod arbitrar drepturile și libertățile și controlând aproape fiecare aspect al vieții lor.
Chiar și înainte de ultimele ostilități, palestinienii din Gaza au fost supuși la numeroase ofensive militare israeliene – cel puțin șase între 2008 și 2023 – pe lângă o blocadă terestră, aeriană și maritimă de durată, care a contribuit la menținerea controlului și a ocupației efective a Israelului în Gaza. În timpul acestor ofensive, Amnesty International a documentat un mod repetat atacuri ilegale, care ar putea fi considerate crime de război și chiar crime împotriva umanității, în timp ce blocada de durată constituie o pedeapsă colectivă, de asemenea o crimă de război.
În Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est ocupat, palestinienii se confruntă în mod obișnuit cu utilizarea excesivă a forței, cu omoruri ilegale, arestări arbitrare, detenție administrativă, strămutări forțate, demolări de locuințe, confiscarea terenurilor și a resurselor naturale și negarea drepturilor și libertăților fundamentale. Sistemul de închidere multistratificat al Israelului, fortificat prin supraveghere în masă, bariere fizice și restricții legale, inclusiv un zid/ gard ilegal, sute de puncte de control și baraje rutiere, precum și un regim arbitrar de permise, a redus libertatea de mișcare a palestinienilor și a perpetuat privarea acestora de drepturi.
Printre cele mai emblematice exemple ale disprețului total al Israelului față de dreptul internațional se numără înființarea și extinderea neîncetată a coloniilor israeliene în TPO și anexarea ilegală a Ierusalimului de Est, ocupat imediat după războiul din 1967, care a fost consfințită constituțional în 1980. În prezent, există cel puțin 300 de colonii și avanposturi israeliene ilegale în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est ocupat, cu o populație de peste 700 000 de coloniști israelieni.
“Timp de 56 de ani, palestinienii din TPO au trăit prinși în cursă și asupriți sub ocupația brutală a Israelului, fiind supuși unei discriminări sistemice. Fiecare aspect al vieții lor cotidiene este perturbat și controlat de autoritățile israeliene, care le restricționează dreptul de a se deplasa, de a-și câștiga existența, de a-și urmări aspirațiile educaționale și profesionale și de a se bucura de o calitate decentă a vieții, privându-i totodată de accesul la pământ și la resursele naturale”, a declarat Agnès Callamard.
“De asemenea, Israelul și-a continuat politicile vicioase de acaparare a terenurilor, extinzând fără încetare coloniile ilegale, încălcând dreptul internațional, cu consecințe devastatoare pentru drepturile omului și securitatea palestinienilor. Coloniștii israelieni violenți îi atacă pe palestinieni de zeci de ani cu o impunitate aproape totală.”
Un sistem de drastic control
Sistemul drastic de control al Israelului asupra TPO include o rețea largă de puncte de control militare, garduri/pereți, baze militare și patrule, precum și o serie de ordine militare represive.
Controlul exercitat de Israel asupra frontierelor TPO, a registrului populației, a aprovizionării cu apă, electricitate, servicii de telecomunicații, asistență umanitară și de dezvoltare, precum și impunerea monedei sale au avut efecte devastatoare asupra dezvoltării economice și sociale a poporului palestinian din TPO.
Acest control a atins un nivel de cruzime fără precedent în Fâșia Gaza, unde Israelul menține o blocadă ilegală de 16 ani, care a fost înăsprită și mai mult de la 9 octombrie 2023. Blocada, împreună cu operațiunile militare periodice ale Israelului, au aruncat Fâșia Gaza într-una dintre cele mai grave crize umanitare și a drepturilor omului din epoca modernă.
“În calitate de putere ocupantă, Israelul are obligația să asigure protecția și bunăstarea tuturor celor care locuiesc pe teritoriul pe care îl controlează. În schimb, acesta a comis încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului cu impunitate. Israelul invocă necesitatea de a menține securitatea ca motiv pentru politicile sale crude. Dar securitatea nu poate justifica niciodată apartheidul, anexarea și colonizarea ilegală sau crimele de război împotriva populației protejate. Singura modalitate de a asigura securitatea israelienilor și palestinienilor este de a apăra drepturile omului pentru toți”, a declarat Agnès Callamard.
Încetarea ocupației ar însemna restabilirea drepturilor palestinienilor prin ridicarea blocadei brutale din Gaza, prin desființarea așezărilor israeliene din Cisiordania, inclusiv din Ierusalimul de Est, și prin anularea anexării ilegale. Aceasta ar permite palestinienilor să se deplaseze liber în zonele în care locuiesc și ar permite reunirea familiilor separate de diferite statute legale de identificare – cum ar fi rezidența în Ierusalim și Cisiordania sau Fâșia Gaza. Ar atenua suferințele în masă și ar pune capăt încălcărilor pe scară largă ale drepturilor omului.
Aceasta ar contribui, de asemenea, la abordarea uneia dintre cauzele profunde ale violenței recurente și ale crimelor de război împotriva israelienilor, contribuind astfel la îmbunătățirea protecției drepturilor omului și la asigurarea justiției și a reparațiilor pentru victimele din toate părțile.
Context
La 30 decembrie 2022, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția A/RES/77/247, în care a solicitat Curții Internaționale de Justiție un aviz consultativ cu privire la întrebări-cheie privind consecințele juridice care decurg din ocupația prelungită, colonizarea și anexarea teritoriului palestinian ocupat din 1967, modul în care politicile și practicile Israelului afectează statutul juridic al ocupației și ce consecințe juridice decurg din acest statut pentru toate statele și pentru ONU.
Se așteaptă emiterea avizului consultativ al Curții în cursul acestui an.
Timp de șase decenii, Amnesty International a documentat modul în care forțele israeliene au comis încălcări grave ale drepturilor omului în TPO, cu impunitate. În 2022, organizația a publicat “Apartheidul israelian împotriva palestinienilor”: Sistem crud de dominație și crimă împotriva umanității, un raport care evidențiază rolul înrădăcinat pe care armata israeliană și ocupația sa l-au avut în perpetuarea sistemului de apartheid. Multe dintre constatările și recomandările raportului subliniază necesitatea urgentă de a pune capăt ocupației israeliene pentru a elimina mediul care permite comiterea de crime împotriva umanității și de război.