Moldova: Adunarea Generală Amnesty International Moldova 2024

În acest sfârșit de săptămână, 8-9 iunie, a avut loc Adunarea Generală a Amnesty International Moldova. Evenimentul a reunit membrii și membrele organizației pentru a discuta realizările din anul precedent și pentru a stabili direcțiile viitoare.

Prima zi participanții și participantele au luat cunoștință de Raportul de activitate al AIM pe anul 2023. Echipa AIM a prezentat acțiunile și campaniile de mobilizare și creștere a numărului de adepți, au evaluat activitățile de advocacy și de promovare a drepturilor omului prin intermediul instrumentelor legale, precum și programele și inițiativele educaționale.

Declarând anul 2024 „Anul Combaterii Crizei Climatice”, ne-am propus să informăm și să inspirăm acțiuni care reduc impactul negativ asupra mediului. În acestă ordine de idei, am avut onoarea de a o avea alături pe Aurelia Bahnaru (e-Circular), expertă în managementul deșeurilor și economia circulară, care a vorbit despre impactul activităților umane asupra mediului și ne-a ghidat cum să gestionăm eficient deșeurile.

Participanții și participantele au descoperit că fiecare poate acționa și face diferența în combaterea crizei climatice. Aceste acțiuni, deși par mici, au un impact semnificativ asupra mediului și asupra vieții noastre. Cei prezenți au învățat că reciclarea contribuie la reducerea cantității de deșeuri care ajung în depozitele de gunoi sau în mediul natural, protejând astfel ecosistemele și biodiversitatea. De asemenea, ei au aflat că pot diminua consumul de resurse naturale și energia necesară fabricării de noi produse prin reutilizarea și reducerea deșeurilor. La fel, aceștea au fost informați și despre avantajele economiei circulare, în care resursele sunt utilizate eficient și se minimizează cantitatea deșeurilor. Ei au fost îndemnați să devină promotorii acestor acțiuni prin informare și exemplul propriu.

De asemenea, membrii și membrele noastre au avut parte de ateliere interactive și educative care au abordat subiecte esențiale pentru dezvoltarea lor personală și pentru promovarea drepturilor omului.

În cadrul primului atelie, „Consimțământul – Element de prevenire a violenței în bază de gen”, cu Nina Sutac (Platforma pentru Egalitate de Gen), a fost subliniat rolul consimțământului în relațiile sănătoase și cum acesta poate preveni violența de gen. Participanții și participantele au învățat despre importanța consimțământului informat și cum acesta trebuie să fie clar și explicit în orice relație.

Un alt atelier, „Metode și tehnici de argumentare în cadrul dezbaterilor”, cu Tudor Arnăut (Comunitatea Plus), a avut drept scop să dezvolte abilități de argumentare într-un mod clar și convingător. Activitatea a fost plină de exemple practice și exerciții interactive care au ajutat participanții și participantele să-și îmbunătățească abilitățile de argumentare.

Le mulțumim celor aproape o sută de membri și membre AIM care au decis să petreacă acest week-end împreună cu noi.