Cercetările Amnesty International au identificat suficiente dovezi pentru a concluziona că Israel a comis și continuă să comită genocid împotriva palestinienilor din Gaza ocupată, a declarat organizația într-un nou raport de referință publicat astăzi.
Raportul, intitulat „Te simți ca și cum ai fi subuman”: Genocidul Israelului împotriva palestinienilor din Gaza, documentează modul în care, în timpul ofensivei militare lansate în urma atacurilor mortale conduse de Hamas în sudul Israelului, la 7 octombrie 2023, Israelul a dezlănțuit distrugere și haos asupra palestinienilor din Gaza, în mod continuu și cu o totală impunitate.
„Raportul Amnesty International demonstrează că Israel a comis acte interzise de Convenția asupra Genocidului, având intenția specifică de a distruge populația palestiniană din Gaza. Aceste acte includ ucideri, provocarea de vătămări grave fizice sau psihice și impunerea deliberată asupra palestinienilor din Gaza a unor condiții de viață menite să conducă la distrugerea lor fizică. Lună de lună, Israel a tratat palestinienii din Gaza ca pe un grup subuman, considerat nedemn de drepturi și demnitate umană, demonstrând astfel intenția de a-i distruge fizic,” a declarat Agnès Callamard, Secretarul General al Amnesty International.
„Concluziile noastre condamnabile trebuie să servească drept semnal de alarmă pentru comunitatea internațională: acesta este un genocid. Acesta trebuie să înceteze acum.
„Statele care continuă să transfere arme Israelului în acest moment trebuie să știe că își încalcă obligația de a preveni genocidul și riscă să devină complici la genocid. Toate statele cu influență asupra Israelului, în special furnizorii cheie de arme precum SUA și Germania, dar și alte state membre ale UE, Regatul Unit și altele, trebuie să acționeze acum pentru a pune capăt imediat atrocităților comise de Israel împotriva palestinienilor din Gaza.”
În ultimele două luni, criza a devenit deosebit de acută în guvernoratul Gaza de Nord, unde o populație asediată se confruntă cu foametea, strămutarea și anihilarea pe fondul bombardamentelor neîncetate și al restricțiilor sufocante privind ajutorul umanitar vital.
„Cercetările noastre dezvăluie că, timp de luni de zile, Israelul a persistat în comiterea de acte de genocid, fiind pe deplin conștient de prejudiciul ireparabil pe care îl provoca palestinienilor din Gaza. A continuat să facă acest lucru, sfidând numeroase avertismente privind situația umanitară catastrofală și deciziile obligatorii din punct de vedere juridic ale Curții Internaționale de Justiție (CIJ), care au ordonat Israelului să ia măsuri imediate pentru a permite furnizarea de asistență umanitară civililor din Gaza,” a declarat Agnès Callamard.
„Israel a susținut în mod repetat că acțiunile sale în Gaza sunt legale și pot fi justificate prin obiectivul său militar de a eradica Hamas. Însă intenția genocidară poate coexista alături de obiective militare și nu trebuie să fie singura intenție a Israelului.”
Amnesty International a examinat cu atenție acțiunile Israelului în Gaza, luând în considerare atât frecvența lor, cât și desfășurarea simultană a acestora, impactul imediat și consecințele lor cumulative și interconectate. Organizația a analizat amploarea și gravitatea victimelor și distrugerilor de-a lungul timpului. De asemenea, a evaluat declarațiile publice ale oficialilor, constatând că actele interzise au fost adesea anunțate sau solicitate inițial de oficiali de rang înalt implicați în eforturile de război.
„Având în vedere contextul preexistent de deposedare, apartheid și ocupație militară ilegală în care aceste acte au fost comise, nu am putut ajunge decât la o singură concluzie rezonabilă: intenția Israelului este distrugerea fizică a palestinienilor din Gaza, fie în paralel cu, fie ca mijloc de a-și atinge obiectivul militar de distrugere a Hamas,” a declarat Agnès Callamard.
„Crimele de atrocitate comise pe 7 octombrie 2023 de Hamas și alte grupuri armate împotriva israelienilor și a victimelor de alte naționalități, inclusiv ucideri în masă deliberate și luarea de ostatici, nu pot niciodată justifica genocidul Israelului împotriva palestinienilor din Gaza.”
Jurisprudența internațională recunoaște că autorul nu trebuie să reușească în încercările sale de a distruge grupul protejat, fie în întregime, fie parțial, pentru ca genocidul să fie considerat comis. Cometerea actelor interzise cu intenția de a distruge grupul, ca atare, este suficientă.
Amnesty International’s report examines in detail Israel’s violations in Gaza over nine months between 7 October 2023 and early July 2024.
Raportul Amnesty International examinează în detaliu încălcările comise de Israel în Gaza pe parcursul a nouă luni, între 7 octombrie 2023 și începutul lunii iulie 2024. Organizația a intervievat 212 persoane, inclusiv victime și martori palestinieni, autorități locale din Gaza, lucrători din domeniul sănătății, a efectuat muncă de teren și a analizat o gamă largă de dovezi vizuale și digitale, inclusiv imagini din satelit.
De asemenea, organizația a analizat declarații ale unor înalți funcționari guvernamentali și militari israelieni, precum și ale unor organisme oficiale israeliene. În mai multe rânduri, organizația a împărtășit constatările sale cu autoritățile israeliene, dar nu a primit niciun răspuns substanțial la momentul publicării.
Scară și amploare fără precedent
Acțiunile Israelului în urma atacurilor mortale ale Hamas din 7 octombrie 2023 au adus populația din Gaza pe pragul colapsului. Ofensiva sa militară brutală a ucis mai mult de 42.000 de palestinieni, inclusiv peste 13.300 de copii, și a rănit peste 97.000 de persoane până la 7 octombrie 2024, mulți dintre aceștia fiind victime ale unor atacuri directe sau deliberat indiscriminate, adesea distrugând familii întregi, din mai multe generații. Aceasta a provocat distrugeri fără precedent, care, conform experților, s-au produs la un nivel și viteză nemaivăzute într-un alt conflict din secolul XXI, distrugând orașe întregi și infrastructuri critice, terenuri agricole și situri culturale și religioase. Astfel, a făcut mari părți din Gaza nelocuibile.
Mohammed, care a fugit împreună cu familia sa din Gaza City în Rafah în martie 2024 și a fost din nou strămutat în mai 2024, a descris lupta lor pentru supraviețuire în condiții îngrozitoare:
„Aici, în Deir al-Balah, e ca într-o apocalipsă… Trebuie să îți protejezi copiii de insecte, de căldură, și nu există apă curată, nici toalete, în timp ce bombardamentele nu se opresc niciodată. Te simți ca și cum ai fi subuman aici.”
Israel a impus condiții de viață în Gaza care au creat un amestec mortal de malnutriție, foamete și boli, expunând palestinienii la o moarte lentă și calculată. De asemenea, Israel a supus sute de palestinieni din Gaza detenției în regim de izolare, torturii și altor tratamente abuzive.
Privite izolat, unele dintre actele investigate de Amnesty International constituie încălcări grave ale dreptului internațional umanitar sau ale dreptului internațional al drepturilor omului. Dar, analizând în ansamblu campania militară a Israelului și impactul cumulativ al politicilor și actelor sale, intenția genocidară este singura concluzie rezonabilă.
Intenția de a distruge
Pentru a stabili intenția specifică a Israelului de a distruge fizic palestinienii din Gaza, ca atare, Amnesty International a analizat modelul general al comportamentului Israelului în Gaza, a revizuit declarațiile dehumanizante și genocidare ale oficialilor guvernamentali și militari israelieni, în special ale celor de la cele mai înalte niveluri, și a luat în considerare contextul sistemului de apartheid al Israelului, blocada inumană a Gaza și ocupația militară ilegală de 57 de ani a teritoriului palestinian.
Înainte de a ajunge la concluzia sa, Amnesty International a examinat afirmațiile Israelului potrivit cărora armata sa a vizat în mod legal Hamas și alte grupuri armate în întreaga Gaza și că distrugerile fără precedent și refuzul ajutorului care au rezultat au fost rezultatul comportamentului ilegal al Hamas și al altor grupuri armate, cum ar fi localizarea luptătorilor în rândul populației civile sau deturnarea ajutorului. Organizația a concluzionat că aceste afirmații nu sunt credibile. Prezența luptătorilor Hamas în apropierea sau în interiorul unei zone dens populate nu exonerează Israelul de obligațiile sale de a lua toate măsurile de precauție posibile pentru a cruța civilii și a evita atacurile nediscriminatorii sau disproporționate. Cercetările Amnesty International au arătat că Israelul a eșuat în mod repetat să facă acest lucru, comițând crime multiple în temeiul dreptului internațional pentru care nu poate exista nicio justificare bazată pe acțiunile Hamas. De asemenea, Amnesty International nu a găsit nicio dovadă că deturnarea ajutorului ar putea explica restricțiile extreme și deliberate ale Israelului asupra ajutorului umanitar vital.
În analiza sa, organizația a luat în considerare, de asemenea, argumente alternative, cum ar fi cele conform cărora Israelul a acționat cu imprudență sau că pur și simplu a dorit să distrugă Hamas și nu i-a păsat dacă a trebuit să distrugă palestinieni în acest proces, demonstrând un dispreț nesimțit pentru viețile lor, mai degrabă decât o intenție genocidară.
”
Constatările noastre condamnabile trebuie să servească drept un semnal de alarmă pentru comunitatea internațională: acesta este un genocid. Trebuie să înceteze acum
Agnès Callamard, Amnesty International
Cu toate acestea, indiferent dacă Israelul consideră că distrugerea palestinienilor este esențială pentru distrugerea Hamas sau este un produs secundar acceptabil al acestui obiectiv, această viziune asupra palestinienilor ca fiind de unică folosință și nedemni de a fi luați în considerare este în sine o dovadă de intenție genocidară.
Multe dintre actele ilegale documentate de Amnesty International au fost precedate de oficialități care îndemnau la punerea lor în aplicare. Organizația a analizat 102 declarații care au fost emise de oficiali guvernamentali și militari israelieni și de alte persoane între 7 octombrie 2023 și 30 iunie 2024 și care dezumanizau palestinienii, cereau sau justificau acte de genocid sau alte crime împotriva acestora.
Dintre acestea, Amnesty International a identificat 22 de declarații făcute de oficiali de rang înalt responsabili cu gestionarea ofensivei care păreau să ceară sau să justifice acte genocidare, oferind dovezi directe ale intenției genocidare. Acest limbaj a fost frecvent replicat, inclusiv de soldații israelieni de pe teren, așa cum reiese din conținutul audiovizual verificat de Amnesty International, care arată soldați făcând apeluri pentru a „șterge” Gaza sau pentru a o face nelocuibilă și celebrând distrugerea caselor, moscheilor, școlilor și universităților palestiniene.
Ucideri și cauzarea de vătămări grave fizice sau mentale
Amnesty International a documentat actele de genocid constând în uciderea și cauzarea de vătămări psihice și corporale grave palestinienilor din Gaza, trecând în revistă rezultatele investigațiilor pe care le-a efectuat cu privire la 15 lovituri aeriene între 7 octombrie 2023 și 20 aprilie 2024, care au ucis cel puțin 334 de civili, inclusiv 141 de copii, și au rănit sute de alții. Amnesty International nu a găsit nicio dovadă că vreuna dintre aceste lovituri a fost îndreptată către un obiectiv militar.
Într-un caz ilustrativ, la 20 aprilie 2024, un atac aerian israelian a distrus casa familiei Abdelal din cartierul Al-Jneinah din estul Rafah, ucigând trei generații de palestinieni, inclusiv 16 copii, în timp ce dormeau.
Deși acestea reprezintă doar o parte din atacurile aeriene ale Israelului, ele indică un model mai larg de atacuri directe repetate asupra civililor și bunurilor civile sau de atacuri deliberate fără discriminare. De asemenea, atacurile au fost efectuate în moduri menite să provoace un număr foarte mare de decese și răniri în rândul populației civile.
Impunerea unor condiții de viață menite să ducă la distrugerea fizică
Raportul documentează cum Israelul a impus deliberat condiții de viață palestinienilor din Gaza, menite să ducă, în timp, la distrugerea lor. Aceste condiții au fost impuse prin trei tipare simultane care au amplificat repetat efectele devastatoare ale fiecăruia dintre ele: deteriorarea și distrugerea infrastructurii esențiale pentru susținerea vieții și a altor obiecte indispensabile supraviețuirii populației civile; utilizarea repetată a unor ordine masive de „evacuare” arbitrare și confuze, care au dus la dislocarea forțată a aproape întregii populații din Gaza; și refuzul și obstrucționarea livrării de servicii esențiale, ajutoare umanitare și alte provizii vitale în și în interiorul Gazei.
După 7 octombrie 2023, Israelul a impus un asediu total asupra Fâșiei Gaza, blocând accesul la electricitate, apă și combustibil. În cele nouă luni analizate pentru acest raport, Israelul a menținut o blocadă sufocantă și ilegală, a controlat strict accesul la sursele de energie, nu a facilitat accesul umanitar semnificativ în Gaza și a obstrucționat importul și livrarea de bunuri vitale și de ajutor umanitar, în special în zonele de la nord de Wadi Gaza. Astfel, acestea au exacerbat o criză umanitară deja existentă. Acest lucru, combinat cu daunele extinse aduse locuințelor, spitalelor, instalațiilor de apă și canalizare și terenurilor agricole din Gaza, precum și cu strămutările forțate în masă, a provocat niveluri catastrofale de foamete și a dus la răspândirea bolilor în ritmuri alarmante. Impactul a fost deosebit de dur asupra copiilor mici și a femeilor însărcinate sau care alăptează, cu consecințe anticipate pe termen lung asupra sănătății acestora.
”
Eșecul seismic și rușinos al comunității internaționale, timp de peste un an, de a exercita presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt atrocităților din Gaza, prin amânarea apelurilor pentru un armistițiu și continuarea transferurilor de arme, este și va rămâne o pată pe conștiința noastră colectivă
Agnès Callamard, Amnesty International
De-a lungul timpului, Israelul a avut ocazia de a îmbunătăți situația umanitară din Gaza, dar timp de mai bine de un an a refuzat în mod repetat să ia măsuri evidente aflate în puterea sa, cum ar fi deschiderea unor puncte de acces suficiente în Gaza sau ridicarea restricțiilor stricte asupra a ceea ce putea intra în Fâșia Gaza, precum și obstrucționarea livrărilor de ajutoare în interiorul Gazei, în timp ce situația s-a înrăutățit progresiv.
Prin ordinele sale repetate de „evacuare”, Israelul a strămutat aproape 1,9 milioane de palestinieni – 90% din populația Gazei – în zone de teren tot mai mici și nesigure, în condiții inumane, unii dintre ei fiind mutați de până la 10 ori. Aceste multiple valuri de mutare forțată au lăsat mulți fără locuri de muncă și profund traumatizați, mai ales având în vedere că aproximativ 70% dintre locuitorii Gazei sunt refugiați sau descendenți ai refugiaților a căror orașe și sate au fost etnic „curățate” de Israel în timpul Nakbei din 1948.
În ciuda condițiilor care au devenit rapid improprii vieții umane, autoritățile israeliene au refuzat să ia în considerare măsuri care ar fi protejat civilii strămutați și ar fi asigurat satisfacerea nevoilor lor de bază, demonstrând că acțiunile lor au fost deliberate.
Acestea au refuzat să le permită celor strămutați să se întoarcă la casele lor din nordul Fâșiei Gaza sau să se mute temporar în alte părți ale teritoriului palestinian ocupat sau în Israel, continuând să le refuze multor palestinieni dreptul lor de a se întoarce, în temeiul dreptului internațional, în zonele din care au fost strămutați în 1948. Ei au făcut acest lucru știind că palestinienii din Gaza nu aveau unde să se refugieze în siguranță.
Răspunderea pentru genocid
„Eșecul seismic și rușinos al comunității internaționale, timp de peste un an, de a face presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt atrocităților sale din Gaza, mai întâi prin întârzierea apelurilor pentru încetarea focului și apoi prin continuarea transferurilor de arme, este și va rămâne o pată pe conștiința noastră colectivă”, a declarat Agnès Callamard.
„Guvernele trebuie să înceteze să pretindă că sunt neputincioase pentru a pune capăt acestui genocid, care a fost permis de decenii de impunitate pentru încălcările dreptului internațional de către Israel. Statele trebuie să treacă dincolo de simple expresii de regret sau consternare și să ia măsuri internaționale ferme și susținute, oricât de incomodă ar putea fi o constatare a genocidului pentru unii dintre aliații Israelului.
„Mandatele de arestare emise luna trecută de Curtea Penală Internațională (CPI) împotriva prim-ministrului Benjamin Netanyahu și a fostului ministru al apărării Yoav Gallant pentru crime de război și crime împotriva umanității oferă o speranță reală de dreptate mult așteptată pentru victime. Statele trebuie să își demonstreze respectul pentru decizia instanței și pentru principiile dreptului internațional universal prin arestarea și predarea celor căutați de CPI.
„Facem apel la Biroul Procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) să ia în considerare cu urgență adăugarea genocidului pe lista crimelor pe care le investighează și ca toate statele să folosească orice cale legală pentru a aduce autorii în fața justiției. Nimeni nu ar trebui să fie lăsat să comită genocid și să rămână nepedepsit.”
Amnesty International solicită, de asemenea, eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor civili și tragerea la răspundere a Hamas și a altor grupuri armate palestiniene responsabile pentru crimele comise la 7 octombrie.
Organizația solicită, de asemenea, Consiliului de Securitate al ONU să impună sancțiuni specifice împotriva oficialilor israelieni și ai Hamas cei mai implicați în crime de drept internațional.
Context
La 7 octombrie 2023, Hamas și alte grupări armate au lansat fără discernământ rachete în sudul Israelului și au comis acolo omoruri în masă și luări de ostatici, ucigând 1 200 de persoane, inclusiv peste 800 de civili, și răpind 223 de civili și capturând 27 de soldați. Crimele săvârșite de Hamas și de alte grupuri armate în timpul acestui atac vor face obiectul unui viitor raport al Amnesty International.
Începând din octombrie 2023, Amnesty International a efectuat investigații aprofundate cu privire la multiplele încălcări și crime de drept internațional comise de forțele israeliene, inclusiv atacuri directe asupra civililor și bunurilor civile și atacuri deliberate fără discriminare care au ucis sute de civili, precum și alte atacuri ilegale asupra populației civile și pedepse colective împotriva acesteia. Organizația a solicitat Biroului Procurorului CPI să își accelereze ancheta privind situația din statul Palestina și militează pentru o încetare imediată a focului.