Rusia: Autoritățile iau în vizor copiii în cruciada lor împotriva disidenței anti-război

Autoritățile ruse întreprind represalii din ce în ce mai severe împotriva copiilor și familiilor acestora, în special împotriva celor care se opun agresiunii Rusiei în Ucraina, în cadrul unei campanii continue împotriva oricărui act de disidență, a declarat Amnesty International într-o nouă publicație azi.

Documentul, Rusia: „Copiii voștri vor merge la un orfelinat”: Copiii și reprimarea protestelor), expune modul în care autoritățile ruse le refuză copiilor dreptul la libertatea de exprimare, îi vizează pe ei și pe familiile lor pentru disidența împotriva războiului și îi supun îndoctrinării prin intermediul propagandei de război. Copiii sunt din nou folosiți ca instrument de presiune asupra adulților care se opun războiului, în special prin separarea familiilor, amenințarea cu retragerea drepturilor părintești și chiar plasarea copiilor în instituții.

„În ciuda tuturor discursurilor Kremlinului despre valoarea familiei, tocmai legătura dintre copii și părinții lor este exploatată fără rușine pentru a seamănă discordie. În acest asalt motivat politic asupra copiilor, școlile și profesorii au devenit instrumente de persecuție și imixiune arbitrară din partea statului. Școlile îndoctrinează copiii cu narațiuni false impuse de guvern și îi raportează direct la poliție și la serviciile de securitate pe cei cu opinii diferite”, a declarat Oleg Kozlovsky, cercetător Amnesty International pentru Rusia.

Oleg Kozlovsky, cercetător Amnesty International pentru Rusia.

„Cei care își exprimă dezacordul față de război sunt deosebit de vulnerabili la amenințările de separare forțată a familiilor sau de privare a drepturilor părintești. Chiar și un risc redus de astfel de represalii este suficient de înspăimântător pentru a descuraja multe persoane să vorbească.

Copiii și părinții sau persoanele care îi îngrijesc pentru că se opun războiului de agresiune al Rusiei sunt țintiți prin intermediul instituțiilor de învățământ și prin mijloace represive, inclusiv prin instituționalizare, arestări arbitrare, percheziții și urmărirea penală a copiilor.

O astfel de direcționare a dus la efecte grave asupra sănătății mentale și fizice a copiilor, inclusiv la afecțiuni legate de stres și traume. Familiile suferă consecințe financiare atunci când părinții sau tutorii se confruntă cu persecuția, ceea ce duce la dificultăți economice și la întreruperea educației copiilor. Unele familii ajung să fie nevoite să părăsească țara pentru a evita urmărirea penală sau separarea forțată.

La 5 octombrie 2022, Varvara (Varya) Galkina, în vârstă de 10 ani, a fost interogată de poliția din Moscova din cauza pozei sale de profil de pe WhatsApp, care prezenta un desen în stil anime în susținerea Ucrainei. Poliția a amenințat-o pe mama ei, Elena Jolicoeur, și a efectuat o percheziție la domiciliul lor. După ce a fost impusă de instanță să participe la un program „preventiv” pentru „părinți care își îndeplinesc în mod necorespunzător oblgațiile”, Elena a fugit din Rusia împreună cu cele două fiice ale sale, de teama noilor persecuții.

La 22 noiembrie 2023, Yegor Balazeykin din Sankt Petersburg, în nord-vestul Rusiei, a fost condamnat la șase ani de închisoare de către un tribunal militar deoarece, cu 10 luni înainte, a aruncat sticle cu motorină și alcool tehnic în două centre de recrutare militară, o formă de protest foarte răspândită în Rusia împotriva războiului din Ucraina. El avea 16 ani la momentul incidentelor. Acțiunile sale, care nu au provocat daune, au fost catalogate în mod disproporționat drept „atacuri teroriste”. Deoarece cazurile de „terorism” sunt judecate de instanțele militare, nu se cunosc prea multe despre circumstanțele altor cazuri similare cu cel al lui Balazeykin.

Maria Moskalyova, în vârstă de 12 ani, din Yefremov, în centrul Rusiei, a fost despărțită de tatăl ei, Aleksei Moskalyov, la 1 martie 2023 și plasată într-un orfelinat în urma unei campanii de aproape un an de zile de persecutare a familiei sale. Motivul a fost un desen antirăzboi pe care ea îl făcuse la școală în aprilie 2022. Ea a fost reclamată la poliție de către administrația școlii. Aleksei Moskaliov, un tată singur, a fost inițial amendat și apoi condamnat la o pedeapsă de doi ani într-o colonie penală pentru „discreditarea repetată a forțelor armate ruse” pentru comentariile sale pe rețelele de socializare. În orfelinat, Maria a cunoscut stresul și izolarea. După o reacție publică puternică, i s-a permis în cele din urmă să locuiască cu alți membri ai familiei.

La 24 septembrie 2022, poliția din Ulan-Ude, Republica Buriatia, în estul Siberiei, a arestat-o în mod arbitrar pe activista opoziției Natalya Filonova la un protest pașnic împotriva mobilizării rezerviștilor pentru războiul din Ucraina. Acuzată de „violență împotriva unui reprezentant al autorităților”, acuzație pe care o neagă, ea a fost plasată într-un centru de detenție preventivă după mai multe luni de arest la domiciliu. Fiul ei adoptiv, Vladimir Alalykin, în vârstă de 16 ani, care are un handicap, a fost plasat într-un orfelinat. Lui Vladimir i s-a interzis să asiste la procesul mamei sale adoptive, iar la 31 august 2023, aceasta a fost condamnată la doi ani și zece luni de închisoare. Vladimir a rămas în orfelinat, împlinind vârsta de 18 ani acolo.

În această lume pe dos în care Rusia devine, dacă ești copil și nu ești de acord cu guvernul, poliția, instanțele și chiar școlile reprezintă o amenințare imediată.

Oleg Kozlovsky, cercetător Amnesty International pentru Rusia.

Amnesty International îndeamnă autoritățile ruse să respecte și să protejeze drepturile copiilor la libertatea de exprimare, de asociere și de întrunire pașnică, asigurându-se că aceste drepturi sunt exercitate fără teama de represalii. Acestea trebuie să înceteze să restricționeze sau să elimine drepturile părintești și să plaseze copiii în custodia statului ca pedeapsă pentru exercitarea drepturilor omului sau pentru proteste. Serviciile sociale și comisarii pentru drepturile copilului trebuie să acționeze în interesul superior al copiilor și să respecte legile internaționale privind drepturile omului.

Autoritățile ruse trebuie să pună capăt practicii de judecare a civililor, în special a copiilor, în tribunale militare și să înceteze să folosească sistemul de justiție pentru a persecuta disidența. Propaganda de război și îndoctrinarea politică în școli trebuie să înceteze.

Amnesty International solicită eliberarea imediată a lui Aleksei Moskalyov, Natalya Filonova și a altor persoane închise pentru exercitarea pașnică a drepturilor lor. Acuzațiile nefondate legate de terorism împotriva unor persoane precum Yegor Balazeykin trebuie să fie retrase.

Taguri