Siria: Trebuie să profităm de ocazia istorică de a pune capăt și de a remedia decenii de încălcări grave ale drepturilor omului sub președintele Assad

După înlăturarea de la putere a președintelui sirian Bashar al-Assad, în urma preluării controlului de către forțele de opoziție în capitala Damasc, Agnès Callamard, Secretar General al Amnesty International, a declarat:

„După mai bine de cinci decenii de brutalitate și represiune, poporul sirian are, în sfârșit, șansa de a trăi fără teamă și cu drepturile respectate. Sub conducerea lui Bashar al-Assad, și anterior sub cea a tatălui său, Hafez al-Assad, sirienii au fost supuși unui șir îngrozitor de încălcări ale drepturilor omulu, care au cauzat suferințe umane de nedescris pe o scară largă. Acestea au inclus atacuri cu arme chimice, bombe artizanale și alte crime de război, precum și asasinate, tortură, dispariții forțate și exterminare – fapte care constituie crime împotriva umanității. Trebuie să profităm acum de această ocazie istorică și să remediem decenii de încălcări grave ale drepturilor omului.

Sirienii au fost supuși unui șir îngrozitor de încălcări ale drepturilor omulu, care au cauzat suferințe umane de nedescris pe o scară largă…

Trebuie să profităm acum de această ocazie istorică și să remediem decenii de încălcări grave ale drepturilor omului.

Agnès Callamard, secretara generală al Amnesty International

„Amnesty International face apel la forțele de opoziție să se elibereze de violența trecutului. Cel mai important pas este justiția, nu răzbunarea. Îndemnăm toate părțile implicate în conflictul actual să respecte pe deplin legislația de război. Acest lucru include obligația de a nu ataca pe nimeni care exprimă în mod clar intenția de a se preda, inclusiv forțele guvernamentale, și de a trata cu umanitate pe toți cei care sunt luați în custodie.

„Orice măsuri propuse pentru a depăși această perioadă tragică din istoria Siriei trebuie să se bazeze pe principiile justiției, responsabilității și prevenirii recidivei. Persoanele suspectate de comiterea de crime, conform dreptului internațional și a altor încălcări grave ale drepturilor omului trebuie investigate și, dacă este cazul, supuse unui proces echitabil, fără posibilitatea aplicării pedepsei cu moartea.

„Pentru familiile celor zeci de mii de persoane dispărute forțat în Siria, eliberarea deținuților din numeroasele închisori ale țării, inclusiv din închisoarea militară Saydnaya, aduce speranța că, în sfârșit, aceștia ar putea afla soarta celor dragi, uneori după decenii de incertitudine. În măsura în care condițiile permit, trebuie depuse eforturi pentru colectarea și păstrarea dovezilor privind crimele comise, fie ele din trecut sau recente, pentru a asigura răspunderea celor vinovați. Este crucial ca registrele închisorilor și alte documente să fie păstrate, deoarece acestea ar putea oferi dovezi esențiale despre soarta celor dispăruți și ar putea fi utilizate în procesele și judecățile viitoare pentru crime conform dreptului internațional.

„Îndemnăm comunitatea internațională să acorde prioritate vocilor siriene în acest proces de tranziție. Este esențial să sprijine victimele atrocităților comise de guvernul Assad pentru a obține justiție și despăgubiri pentru crimele din Siria, în conformitate cu dreptul internațional. Acest lucru presupune inițierea cazurilor de jurisdicție universală împotriva suspecților și sprijinirea Mecanismului internațional, imparțial și independent pentru Siria (IIIM), precum și a instituției ONU pentru persoanele dispărute, recent înființată, care are rolul de a clarifica soarta celor dispăruți.”

Context:

Într-o declarație transmisă duminică în direct la televiziunea națională siriană, forțele opoziției au susținut că au pus capăt regimului președintelui sirian Bashar al-Assad și au eliberat prizonierii politici. Se pare că Assad a părăsit țara.

Raportul din 2017 al Amnesty International, intitulat „ Măcelul uman”, a dezvăluit modul în care autoritățile siriene conduse de președintele Bashar al-Assad au comis omoruri, tortură, dispariții forțate, spânzurări în masă și exterminarea deținuților în închisoarea militară Saydnaya, cel mai cunoscut centru de detenție din Siria. Aceste acte au fost parte a unui atac generalizat și sistematic împotriva civililor, constituind crime împotriva umanității.

De la începutul revoltei din Siria, în 2011, Amnesty International a documentat modul în care forțele guvernamentale siriene, cu sprijinul Rusiei, au atacat în mod repetat zonele controlate de grupurile armate de opoziție, efectuând atacuri directe și fără discriminare asupra locuințelor civile, spitalelor și facilităților medicale, inclusiv bombardamente de artilerie și lovituri aeriene, folosind adesea arme neghidate, cum ar fi bombe artizanale, arme incendiare și muniții cu dispersie interzise la nivel internațional.

Taguri